Skaudi Rio pamoka

Juodbėriai, sarčiai ir širmiai lengvai laigė per 12 kliūčių, kurias laukymėje priešais Vingio parko estradą sukonstravo Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) konkūrų maršrutų dizaineriai.

Per trečiadienio popietę surengtą žirgų testavimą dauguma jo keturkojų dalyvių įveikė paruoštą iššūkį be klaidų, o iš po kanopų ant žemės krito tik vienas kitas skersinis.

Bet žirgų šuolius iš šono stebėjęs Edvinas Krungolcas neskubėjo daryti išvadų.

„Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse per testavimą 30 žirgų, skaičiuojant bendrai, numetė tik penkis pagalius. O paskui vien vyrų varžybose iš balno krito penki dalyviai“, – galvą palingavo buvęs penkiakovininkas.

2008-ųjų olimpinis vicečempionas teisėjavo pernai Brazilijoje vykusiose žaidynėse. Dabar 44-erių vilniečiui teko dar atsakingesnės pareigos: kartu su slovaku Vladimiru Milleriu jis yra šalies sostinėje prasidėjusio pasaulio taurės finalo vyriausiasis teisėjas.

Ketvirtadienį geriausi planetos penkiakovininkai fechtavosi lengvosios atletikos manieže, penktadienį likusias rungtis įveiks vyrai, šeštadienį – moterys.

Didžiausią intrigą turėtų kelti jojimas, kuris prieš dešimt mėnesių palaidojo tiek Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės, tiek Justino Kinderio viltis iškovoti olimpinius medalius, o Lietuva Rio de Žaneire galiausiai liko be aukso.

Joja raitelis, o ne žirgas

Calgary Z ir SL Special – tokie buvo žirgų, kuriais Brazilijoje jojo tituluoti lietuviai, vardai.

Lietuvoje šie keturkojai buvo virtę kone tautos priešais – interneto komentaruose ne vienas grūmojo mėsininko peiliui ar panašia lemtimi.

L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės žirgas keturis kartus sustojo prieš kliūtį, o J. Kinderis buvo išsviestas iš balno – abu sportininkai jojimo rungtyje neužsidirbo nė taško ir bendroje įskaitoje liko tarp autsaiderių.

Justinas Kinderis Rio de Žaneiro žaidynėse krito nuo žirgo

Bet E. Krungolcas mano, kad keiksnoti gyvūnus nebuvo pagrindo.

Anot jo, olimpinėms žaidynėms organizatoriai surinko geriausius žirgus iš visos Brazilijos, ir varžybų išvakarėse jie šuoliavo beveik nepriekaištingai.

Per naktį žirgai neturėjo persimainyti, užtat pasikeitė raiteliai. Mat testavimo metu balnuose įsitaiso žirgų savininkai ar šių patikėtiniai, kurių įgūdžiai – geresni nei penkiakovininkų.

„Žirgai Rio de Žaneire buvo netgi pernelyg geri – tokiais reikia joti, o ne sėdėti ant jų. Konkūrams skirti žirgai būna kitaip ištreniruoti, reikia mokėti juos valdyti. O lietuviai turi problemų dėl jojimo. Jie plaukia pasroviui: kaip žirgas neša, taip ir joja. Meistriškumas būna tada, kai pasieki, kad žirgas darytų tai, ko nori tu. Norint to išmokti, reikėtų dirbti nuosekliau nei įprasta Lietuvos penkiakovininkams“, – aiškino E. Krungolcas.

Ieškojo Lenkijoje

Vilniuje kritimų turėtų būti mažiau, nes čia sportininkai sės ant penkiakovės varžybose ne kartą dalyvavusių žirgų.

Iš po visą Lenkiją – nuo Poznanės iki Katovicų – išsibarsčiusių žirgynų į Lietuvą buvo suvežti 24 žirgai.

Kartu su gardais, pašarais, transportavimo ir kitomis išlaidomis, šios „kaimenės“ nuoma pasaulio taurės finalo šeimininkei Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijai (LŠPF) atsiėjo kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų.

Pasak LŠPF atstovo Daliaus Matvejevo, tie patys žirgai buvo naudojami per 2015 metų pasaulio čempionatą Berlyne (Vokietija), kitose tarptautinėse penkiakovės varžybose.

Testavimo metu atrinkti 18 geriausiai pasirodžiusių žirgų, kuriuos burtai paskirstys pasaulio taurės finalo dalyviams. Tiek vyrų, tiek moterų varžybos vyks dviem ratais – kiekvienas žirgas turės įveikti maršrutą po du kartus su skirtingais sportininkais. Susipažinimui prieš startą duetai turės 20 minučių.

450 m ilgio maršrutą su 12 kliūčių (iš jų viena dviguba ir viena triguba) penkiakovininkai turės įveikti per 72 sek. Kliūtys bus skirtingo dydžio, aukščiausios – 120 cm.

Viršijus laiko limitą ar kliudžius kliūtį nuo rezultato bus braukiami taškai (1 sekundė „kainuoja“ tašką, kliūtis – 7 tšk.), o žirgui keturis kartus atsisakius šokti arba raiteliui dusyk nukritus duetas liks su „riestainiu“.

LPŠF generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas spėjo, jog tokių nelaimėlių bus gerokai mažiau nei olimpinėse žaidynėse, bet dėl viso pikto apsidraudė.

„Žirgas – kaip moteris, jo nuotaikos iš anksto nenuspėsi“, – šypsodamasis atsiduso penkiakovės specialistas.

Priremti prie sienos

Tiek L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei, tiek J. Kinderiui suvaldyti žirgus bus būtina, kadangi konkurentai jau pirmą pasaulio taurės etapo dieną nutolo nuo jų.

Ketvirtadienį sostinės lengvosios atletikos manieže vykusio pagrindinio fechtavimosi etapo metu abiem Lietuvos rinktinės lyderiams nepavyko pasinaudoti namų sienų pranašumu.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė buvo tik 21-a (202 taškai), praleidusi į priekį ir kur kas sėkmingiau ant takelio šįkart besigrūmusias tautietes Liną Batulevičiūtę (penkta vieta, 244 tšk.) ir Ievą Serapinaitę (septinta vieta, 226 tšk.).

J. Kinderis taip pat liko tarp vidutinionų, pasitenkinęs 208 taškais ir 16-a pozicija.

Penktadienį dėl apdovanojimų kovos vyrai, šeštadienį – moterys, o sekmadienį varžybas užbaigs mišrios estafetės dalyviai.

Pasaulio taurės finalo tvarkaraštis

Penktadienis, vyrai

14.00 Plaukimas (Lazdynų baseinas)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.00 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)
20.30 Apdovanojimų ceremonija

Šeštadienis, moterys

14.00 Plaukimas (Lazdynų baseinas)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.00 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)
20.30 Apdovanojimų ceremonija

Sekmadienis, mišri estafetė

12.30 Plaukimas (Lazdynų baseinas)
14.00 Fechtavimasis (Lengvosios atletikos maniežas)
16.30 Papildomas fechtavimosi etapas (Vingio parkas)
18.15 Jojimas (Vingio parkas)
20.00 Bėgimas-šaudymas (Vingio parkas)
20.30 Apdovanojimų ceremonija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)