Ambicijų kupini kairiarankiai Buenos Airėse startuos asmeninėse ir mišrių estafečių varžybose.

Vis drąsiau Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės ateitimi vadinami jaunuoliai sukandę dantis atkakliai rinko reitingo taškus įvairiose varžybose, kol užsitikrino kelialapius į jaunimo olimpines žaidynes.

„Buvau nustebęs, nesitikėjau. Kažkaip susiėmėme, stengėmės kiekvieną dieną, siekėme savo tikslų ir važiuojame, – kalbėjo A. Kazlas. – Niekada negalima nusiteikti, kad laimėsi prizinę vietą. Nesinori nusivilti, tačiau stengsiuosi iš visų jėgų“.

O tai, kad turi talentą, A. Kazlas ir E. Adomaitytė patvirtino Europos 19-mečių čempionate Lenkijoje, kur mišrių estafečių varžybose būdami vienoje komandoje iškovojo bronzos medalius.

„Mums gerai viskas klojosi. Tai pirmas mano toks rimtas laimėjimas. Mes su Aivaru vienas kitą gerai papildėme ir kompensavome vienas kito trūkumus. Puikus komandinis darbas, – džiaugėsi E. Adomaitytė.

Nepatogus varžovams

Buenos Airėse lietuviai pagal numatytą reglamentą (keturiose rungtyse be jojimo) varžysis tarp 24 dalyvių iš viso pasaulio. Mišriose estafetėse burtai jų į vieną komandą gali ir nesuvesti.

„Laukia šokas – visai kita aplinka. Čia – ne Lietuvos čempionatas. Į tokias varžybas vykstu pirmą kartą. Ar sieksiu patekti ir į suaugusiųjų olimpines žaidynes? Tai aišku“, – įsitikinęs Aivaras.

Kauniečio treneris Paulius Aleksandravičius neabejoja, kad jo auklėtinis Argentinoje gali patekti į stipriausiųjų aštuntuką: „Prognozuoti sunku, bet jis – stiprus vaikinukas, gerai fechtuojasi ir plaukia. Apskritai, jis kaip kairiarankis yra labai nepatogus varžovams fechtavimo rungtyje“.

A. Kazlas neturi talismanų, bet jo kuprinėje visuomet rasi ausines. „Klausau muzikos, susikaupiu ir apmąstau, ką turiu padaryti. Svarbiausius momentus užsirašau ant lapo ir pritaikau per varžybas. Tai labai padeda“, – atskleidė dvyliktokas, planuojantis pirmiausiai dairytis studijų vietos Lietuvos sporto universitete.

Ir džiaugiasi, ir nerimauja

E. Adomaitytės džiaugsmą patekus į Buenos Aires lydi ir didelis spaudimas. „Ši olimpiada mane stipriai motyvavo ir bijau, kad joms pasibaigus neliks tokio didelio tikslo, viskas grįš į įprastas vėžes, bus sunkiau susikaupti ir dirbti“, – prisipažino vilnietė.

Jos treneris Artūras Kalininas pasakojo, kad Elžbieta Buenos Airėse kovos ir su dvejais metais vyresnėmis varžovėmis, todėl dėl patirties stokos itin aukštų tikslų nekelia.

„Labai svarbu, kaip ji psichologiškai susitvarkys fechtavimo rungtyje, kur dalinami brangūs taškai. Talentinga ir perspektyvi Elžbieta tik pernai pradėjo važinėti į tarptautines varžybas, todėl varžovių lygis bus aukštesnis. Nepaisant to, stengsimės palaikyti geriausias Lietuvos penkiakovininkų tradicijas ir pasirodyti kuo geriau“, – teigė jis ir pridūrė, kad ateityje pagerinusi plaukimą jo auklėtinė bus „kietas riešutėlis“.

Nuo vaikystės jojimą ir plaukimą lankiusi Elžbieta su dideliu susidomėjimu stebėjo Londono olimpinės čempionės Lauros Asadauskaitės pasirodymus.

„Mokykloje buvau sportiška, laimėdavau bėgimo varžybas. Užsimaniau išmokti šaudyti ir fechtuotis. Apskritai esu toks žmogus, kuriam reikia daug visko daryti. Neįsivaizduoju savęs vienoje sporto šakoje. Kita vertus penkiakovėje neturi būti visur meistras. Užtenka dviejų stiprių rungčių ir gali laimėti. Mane žavi, kad kiekvienas gali turėti savo šansą“, – pripažino šešiolikmetė.

Be sporto – nė žingsnio

Mergina neslėpė, kad aktyviai sportuojant ir skiriant laiko mokslams laikas tirpsta nepastebimai, o toks įtemptas ritmas ir išvargina, tačiau ji nieko keisti nenorėtų.

„Kartais būna mintys viską palikti, bet tuomet susimąstau – ką veiksiu? Negaliu išsėdėti vienoje vietoje, man reikia kažką daryti. Norėčiau vykti į užsienį studijuoti, kur galėčiau labiau viską suderinti. Negaliu įsivaizduoti savęs be sporto, tai – mano gyvenimas“, – tvirtino ji.

Paklausta, ar turi ambicijų pakovoti dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes, E. Adomaitytė truktelėjo pečiais: „Nežinau, galbūt 2024 metų žaidynės Paryžiuje? Nenoriu prisikalbėti, geriau mažais žingsniais judėti ir nežiūrėti labai toli į ateitį, kad nepražiopsočiau to, kas vyksta dabar“.

***

Iš viso Argentinoje varžysis 200 valstybių atletai, kurių amžius nuo 15 iki 18 metų. 32 sporto šakų atstovai kovos 36 rungtyse, žaidynėse bus išdalintas 241 medalių komplektas. Pirmą kartą olimpiniame renginyje dalyvaus po lygiai vaikinų (1999) ir merginų (1999).

Kaip ir įprastos olimpinės žaidynės, jaunimo olimpinės žaidynės vyksta kas ketverius metus. Spalio 6-18 dienomis vyksiantis renginys bus jau trečias. Pirmos dvejos vyko Singapūre ir Nandzinge, jose Lietuva iškovojo 13 medalių.