Padeda susitelkti ir nusiraminti

Vienas tokių – Vaidas Valančius. Šalies kovinio sporto gerbėjams gerai pažįstamas kaunietis laukdamas savo kovos rūbinėje laiką leidžia su parkeriu ir kryžiažodžiu rankose. Taip kovotojas stengiasi susikaupti ir išjudinti smegenis, kurių prireiks dvikovos metu analizuojant situaciją.

„Kova ringe – tai ne muštynės gatvėje. Teisinga taktika čia lemia 30-40 proc. sėkmės. Tai lyg šachmatai ar paveikslo tapymas“, – vieno iš savo globotinių įprotį paaiškino Lietuvos bušido federacijos (LBF) prezidentas Donatas Simanaitis.

Daug kovotojų vietoje kryžiažodžių renkasi ausinuką, nes mėgstama muzika taip pat padeda susitelkti. O štai Deividas Danyla ramiau jaučiasi, jei turnyrui artėjant trumpai nusikerpa plaukus.

Tuo tarpu ukrainiečiui Arturui Kyšenkai, turinčiam kontraktą su LBF ir turnyruose atstovaujančiam Lietuvos rinktinei, raminti savęs prieš kovas nereikia – mišrių kovos menų žvaigždės dažniausiai prisibijo jo varžovai, o ne atvirkščiai.

Tačiau ir jis prieš varžybas turi įprastą rutiną. 26-erių ukrainiečio normalus svoris – maždaug 78 kilogramai, bet jis paprastai dalyvauja svorio kategorijos iki 70 kg. varžybose.

„Numesti svorį man nebūna sunku. Viskas paprasta ir susideda iš dviejų komponentų: baltyminės dietos ir treniruočių. Prieš varžybas visiškai atsisakau cukraus ar druskos, valgau tik kiaušinius, žuvį, vištieną ir tik mažomis porcijomis“, – pasakojo A. Kyšenka.

Sugrįžo prie ištakų

Tiesa, prieš šeštadienio turnyrą Vilniuje itin griežtai reguliuoti savo raciono jam nereikės. Šįkart A. Kyšenka išbandys save titulinėje vakaro kovoje grumdamasis dėl svorio kategorijos iki 77 kg. KOK pasaulio čempiono diržo. Ukrainiečio konkurentu bus lenkas Denisas Makovskis.

„Pirmą kartą kovosiu šioje svorio kategorijoje, varžovas bus stambesnis už mane, todėl lengva nebus. Bet ruošiuosi labai atsakingai ir padarysiu viską, kad laimėčiau“, – patikino garsusis ukrainietis.

Beje, Vilniuje jis į ringą kops antrą kartą. Būtent čia 2006 metais pergalingai prasidėjo A. Kyšenkos karjera mišrių kovos menų turnyruose.

Lietuviams – istorinis šansas

Tuo tarpu Lietuvos mišrių kovų gerbėjų akys šeštadienį pirmiausiai turėtų krypti į šešis sportininkus, bandysiančius prasiskinti kelią „K-1 World GP“ finalinį geriausiųjų 16-uką.

Svorio kategorijos iki 70 kg. atrankos varžybose kartu su kryžiažodžių mėgėju V. Valančiumi kovos Valdemaras Kulda ir Tadas Jonkus. Jėgas mėgins ir trys Lietuvos sunkiasvoriai (per 93 kg.): Mantas Rimdeika, Martynas Knyzelis bei Mindaugas Sakalauskas. Visi jie kovos pagal K-1 taisykles (kova parteryje neleidžiama).

Pagal naują K-1 varžybų sistemą, sportininkams pakaks įveikti vieną varžovą, o pergalė garantuos kelialapį į „K-1 World GP“ finalą, kuriame kiekvienoje svorio kategorijoje kovos 16-a atletų iš viso pasaulio. Pusė jų pateks į superfinalą.

D. Simanaitis nesiryžo spėlioti, kiek lietuvių galėtų prasibrauti į finalą, bei pridūrė, kad nesėkmės atveju proga atsigriebti jiems galbūt dar būtų suteikta kitame atrankos turnyre.

„Jeigu taip atsitiktų, kad visi pralaimėtų, pabandyčiau suteikti mūsiškiams antrą šansą kitoje atrankoje. Ją su partneriais taip pat organizuosime mes, tik dar neaišku, kur – Varšuvoje arba Tenerifėje. Bet tikėkimės, kad vėjai bus palankūs, namų sienos padės, ir antrų šansų nereikės“, – sakė D. Simanaitis.

„Šis turnyras istorinis: ne visada gyvenime pasitaiko šansas papulti tarp 16 stipriausių pasaulyje. Esu labai laimingas, man didžiulė garbė. Prisijungiu prie kareivių būrio, kuriuo šeštadienį žygiuosime į karą“, – pažymėjo vienas labiausiai patyrusių lietuvių M. Sakalauskas.

Beje, A. Kyšenka bei Lietuvos rinktinei taip pat atstovaujantys jo tautiečiai Sergejus Laščenka ir Pavelas Žuravliovas jau yra užsitikrinę vietas K-1 finalo turnyruose, kadangi pernai visi jie buvo prasimušę iki superfinalų.

„K-1 World GP“ atrankos turnyras „Siemens arenoje“ prasidės šeštadienį, 19 val. Žiūrovai ringe taip pat išvys tokius kovotojus kaip D. Danyla, Ignas Barysas, Matas Stebuliauskas, Tomas Pakutinskas ir kitus Lietuvos bei užsienio mišrių kovos menų meistrus.

„K-1 World GP“ atrankos turnyro Vilniuje kovų sąrašas

Super kova. -64 kg. Deividas Danyla (Lietuva) – Maximas Railenas (Moldova)

Atrankinė kova. -70 kg. Valdemaras Kulda (Lietuva) – Eyevanas Danenbergas (Olandija)

Atrankinė kova. -70 kg. Vaidas Valančius (Lietuva) – Vitalis Hurkou (Baltarusija)

Atrankinė kova. -70 kg. Bogdanas Tanciu (Rumunija) – Tadas Jonkus (Lietuva)

Atrankinė kova. +93 kg. Mantas Rimdeika (Lietuva) – Pavelas Voroninas (Moldova)

Atrankinė kova. +93 kg. Martynas Knyzelis (Lietuva) – Brehtas Wallisas (Belgija)

Atrankinė kova. +93 kg. Michau Turynskis (Lenkija) – Mindaugas Sakalauskas (Lietuva)

Super kova. -67kg. Ignas Barysas (Lietuva) – Maxas Rollas (Vokietija)

Super kova. -85 kg. Matas Stebuliauskas (Lietuva) – Pierras Clasenas (Vokietija)

Super kova. -85 kg. Maksimas Nevolia (Lietuva) – Svetlinas Arnaudovas (Bulgarija)

Super kova. -85 kg. Tomas Pakutinskas (Lietuva) – Jurijus Višnevskis (Latvija)

Kova dėl KOK pasaulio čempiono diržo. -77 kg. Denisas Makovskis (Lenkija) – Arturas Kyšenka (Ukraina).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)