Lietuvos karatė federacija (LKF), sekdama pasaulio karatė federacijos (WKF) pavyzdžiu, nusprendė apjungti visas karatė rūšis ir suvienyti visus sportininkus bei klubus.

Prie LKF jau prisijungė 74 klubai su maždaug 8000 sportininkų. 14 klubų tą daryti atsisakė arba su jais dar vyksta pokalbiai. Praėjusiais metais Lietuvos tradicinės karatė asociacijos atstovai pareiškė, kad nesiruoši jungtis prie LKF ir dėl olimpinių žaidynių savo tradicijų nelaužys.

„Keli klubai dar sprendžia dėl prisijungimo prie LKF. Galbūt jie neturi pakankamai pajėgų sportininkų, arba jie nusprendė, kad nereikia kitokio pobūdžio varžybų, nemato ateities vizijos. Mes gyvuojame dar tik tris mėnesius, todėl tikslų klubų skaičių žinosime tik po metų“, – spaudos konferencijoje sakė LKF prezidentas Romas Vitkauskas.

Per pirmuosius tris mėnesius LKF suformavo 31 tūkst. eurų biudžetą, kurį ketina nuolat didinti. Apie 2020 metų olimpines žaidynes garsiai nesvajojama, tačiau apie 2024 metus jau kalbama drąsiau. Tiesa, tam reikės, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paliktų karatė sportą olimpinių žaidynių programoje. Tas bus sprendžiama jau po Tokijo olimpinių žaidynių.

„Mūsų kryptis yra ugdyti stiprius trenerius, klubus. Sieksime, kad visi, kurie užsiima karatė, turėtų galimybę kautis dėl vietos olimpinėse žaidynėse. Uždavinys yra per artimiausius ketverius metus paruošti sportininkus, kurie kovotų dėl patekimo į 2020 metų olimpines žaidynes. Dar kitame cikle tikimės, kad olimpinėse žaidynėse kovosime dėl prizinių vietų“, – kalbėjo R. Vitkauskas.

Pasak R. Vitkausko, visos karatė rūšys yra panašios, todėl bet kuria iš jų užsiimantys sportininkai per tam tikrą laiką gali persiorientuoti į olimpinę discipliną.

„Kiekvienas iš 74 klubų galės siųsti sportininkus į LKF varžybas. Jeigu jie norės tęsti veiklą toje rungtyje, kurioje sportavo iki šiol, tai bus jų asmeninis apsisprendimas“, – sakė R. Vitkauskas.

Lietuvos šotokan karatė prezidentas, pirmasis lietuvis, tapęs TSRS karatė čempionu bei pirmasis TSRS sporto meistras Lietuvoje Kazimieras Bartkevičius tarpo LKF trenerių tarybos pirmininku.

„Mūsų, trenerių, vizija yra olimpinės žaidynės. Norime padaryti prestižinę sporto rungtį. Planuojame reitinguoti tiek sportininkus, tiek trenerius, kad vyrautų ne emocijų, o skaičių kalba. Stengsimės sukurti šiuolaikinio idealaus karatė meistro modelį“, – aiškino K. Bartkevičius.

Pirmosios LKF organizuojamos varžybos bus Lietuvos čempionatas kovo 26 dieną Panevėžyje. Balandžio 6-7 dienomis Taline (Estija) vyks Šiaurės Europos šalių pirmenybės. Pastarosiose varžysis ne tik suaugę, bet ir įvairaus amžiaus grupių sportininkai. Europos čempionatas bus rengiamas gegužės mėnesį.

2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse dalyvaus 80 sportininkų – po 40 vyrų ir moterų. Jie varžysis trijose kumitė svorio kategorijose ir katos rungtyje. Kiekvienoje kategorijoje dalyvaus penkių pasaulio kontinentų čempionai, dar trys pateks pagal visus metus vyksiančius „Premier“ lygos reitingą. Dar po dvi vietas atiteks šeimininkams. „Premier“ lygos reitingas lems ir Europos bei pasaulio pirmenybių dalyvius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)