Po pirmo nusileidimo A. Tumas buvo 0,35 sek. atsilikęs nuo trečiadienį slalomo varžybose triumfavusio 21-erių metų Karolio Janulionio. Bet šis antrame bandyme griuvo ir, nors pasiekė finišą, prarado lyderio poziciją.

„Tikėjausi būti pirmas. Žinoma, lėmė ir sėkmė, nes Karolis griuvo. O aš abu nusileidimus prašliuožiau ramiai“, – teigė pirmąkart šalies čempionato absoliučios įskaitos aukso medalį iškovojęs A. Tumas.

K. Janulionis, nepaisant griuvimo, užėmė antrą vietą vyrų grupėje. Tarp moterų greičiausia vėl buvo 17-metė I. Januškevičiūtė.

Kaip ir vakarykštėse slalomo lenktynėse, dalis dalyvių nepasiekė finišo, o kai kuriems, tarp jų ir K. Janulioniui, pavyko finišuoti, tačiau prarastos brangios sekundės juos bloškė žemyn. Sportininkus dažniausiai stabdė po keleto dienų nuolatinio snigimo šlaitą padengusiame suplūktame minkštame sniege atsiradusios duobės.

Beje, Kronplaco šlaitus gausiai sniegu drabstę debesys prasisklaidė vos pasibaigus Lietuvos čempionato antrosios rungties lenktynėms – nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimas vyko jau šviečiant saulei.

Per apdovanojimą pagerbti ne tik čempionai ir prizininkai - medalis įteiktas ir jauniausiam čempionato dalyviui 8 metų Oskarui Karlavičiui.

Penktadienį, kai Kronplace vyks Lietuvos kalnų slidinėjimo mėgėjų lenktynės, taip pat prognozuojamas saulėtas oras.

Laukia sunkūs išbandymai

Nei vienas iš trijų geriausių šalies čempionato kalnų slidininkų nedalyvaus penktadienį rengiamame oficialiame varžybų uždaryme. I. Januškevičiūtė grįžo į Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) stovyklą, vykstančią taip pat Alpėse, o A. Tumas ir K. Janulionis artimiausią naktį praleis pakeliui į Čekiją, kur savaitgalį vyks FIS varžybos.

Nemažai jaunesnių Lietuvos čempionato dalyvių iš Kronplaco keliaus į Slovakiją – šioje šalyje jie dalyvaus FIS vaikų varžybų etape.

Sunkiausi išbandymai šį sezoną laukia I. Januškevičiūtės, A. Tumo ir K. Janulionio. Jie gins Lietuvos garbę vasario viduryje Austrijoje vyksiančiose planetos pirmenybėse. Po pasaulio čempionato A. Tumas dar startuos Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Rumunijoje.

„Dar prieš pat pasaulio čempionatą dalyvausime kokiose nors varžybose. Stovyklų daugiau nenusimato“, - sakė K. Janulionis. Pasak šio sportininko, pagrindinis lietuvių tikslas planetos pirmenybėse – įveikti atranką ir patekti į pagrindines varžybas.

Derina sportą ir mokslą

Šių metų Lietuvos čempionato lyderiai – vilniečiai moksleiviai arba studentai. I. Januškevičūtė mokosi Mykolo Biržiškos gimnazijoje, A. Tumas – Žirmūnų gimnazijoje, o K. Janulionis yra Vilniaus universiteto antrakursis.

„Kol kas spėju tvarkytis, skolų neturiu“, - tikino K. Janulionis, sportuojantis visus metus – jis yra ne tik kalnų slidinėjimo, bet ir buriavimo Lietuvos čempionas.

„FIS stovykloje būsiu iki sausio 26 d. Po to – namo. Jei pavyks suderinti su mokykla, prieš pasaulio čempionatą dar dalyvausiu FIS varžybose. Dėl mokslų didelių problemų nekyla – pati pasistengiu, mokytojai padeda. Viską stengiuosi išmokti būdama stovyklose. Ko nesuprantu, grįžusi paklausiu pas mokytojus ir atsiskaitau”, - kalbėjo I. Januškevičiūtė.

„Sunku viską suderinti. Vežiojuosi knygas, bandau mokytis“, - šyptelėjo A. Tumas.

Slalomo milžino rungties čempionas lanko ir lapiojimo uolomis pratybas, plaukioja burlente, laksto bangomis pasikinkęs jėgos aitvarą, važinėja riedlenete. „Esu ekstremalas“, - neslėpė sportininkas.

A. Tumas yra pasižymėjęs ir neįprastose varžybose – jis prieš keletą metų užėmė antrąją vietą turnyre, kuriame reikėjo kuo greičiau telefone parašyti SMS žinutę.

„Nuėjau, nes norėjau išmėginti jėgas ir užėmiau antrąją vietą. Laimėjau du telefonus. Už pirmą vietą davė 10 tūkstančių litų“, - pasakojo A. Tumas.

* * *

Lietuvos čempionato slalomo milžino rungties rezultatai (startas – 1945 m aukštyje, finišas – 1745 m; 27 vartai).

Moterys

L2 amžiaus grupė (gimusios 1998 m. ir jaunesnės):

1. E. Augustaitytė – 1 min. 34,87 sek.
2. A. Banelytė (2 min. 12,23 sek.).

L3 amžiaus grupė (gimusios 1997-1979 m.):

1. I. Januškevičiūtė – 1 min. 32,55 sek.
2. P. Tolpežninkaitė – 1 min. 47,92 sek.

L4 amžiaus grupė (gimusios 1978 m. ir vyresnės):

1. M. Linkevičienė – 1 min. 56,38 sek.
2. V. Tylienė - 2 min. 21,49 sek.
3. R. Bilkštytė – 2 min. 21,9 sek.

Vyrai

M2 amžiaus grupė (gimę 1998 m. ir jaunesni):

1. R. Janulionis – 1 min. 36,32 sek.
2. K. Sokas – 1 min. 50,01 sek.
3. T. Matusevičius – 1 min. 58,24 sek.

M3 amžiaus grupė (gimę 1997-1979 m.):

1. A. Tumas – 1 min. 28,25 sek.
2. K. Janulionis – 1 min. 33,84 sek.
3. V. Aleksandravičius – 1 min. 34,11 sek.

M4 amžiaus grupė (gimę 1978-1959 m.):

1. A. Grigaras – 1 min. 36,88 sek.,
2. A. Janulionis – 1 min. 40,35 sek.
3. G. Zaveckas – 1 min. 41,31 sek.

M5 amžiaus grupė (gimę 1958 m. ir vyresni):

1. T. Milašius – 1 min. 41,20 sek.
2. I. Lažinskas – 2 min. 7,31 sek.
3. S. Grigas – 2 min. 52,14 sek.