DELFI domėjosi, ar šiose žaidynėse bus Lietuvos atstovų. Jei ne, - kodėl?

Lietuvos oficialus kibernetinis sportas merdi

„Ne, deja, lietuvių nebus. Lietuvos kibernetinio sporto asociacija (LKSA) merdi ir negali organizuoti atrankos varžybų į žaidynes, - DELFI pasakojo LKSA prezidentas Raimondas Monkevičius. – Nėra lėšų dalyvauti pasaulio čempionate“.

2003 metais įkurta LKSA vienijo 64 įmones (klubus), bet, išnykus kompiuterinių klubų tinklui visoje Lietuvoje, žlunga ir asociacija, o buvę organizuoti žaidėjai randa kitus užsiėmimus.

„Anksčiau vaikai žaisdavo klubuose ir taip leisdavo laisvalaikį. Klubus sužlugdė išaugusios paslaugų, programinės įrangos ir žaidimų kainos. Lietuvoje nebeturime rėmėjų varžyboms organizuoti. Lietuvoje buvom surengę tris atrankas į pasaulio čempionatus, kuriose rinkdavosi po 500 ir daugiau dalyvių.

Iš tokio srauto vaikų atrinkdavome 10 geriausiųjų, kurie važiuodavo į tarptautinius turnyrus Europoje ir žaidynes Amerikoje. Buvome subūrę komandas, kurios ten skynė pergales. Šiandien LKSA vos egzistuoja, nes neturi pinigų išlaikyti sportininkus ir serverius, sudaryti sąlygas treniruotėms. Norinčių žaisti ir dabar yra labai daug“, - dėstė R. Monkevičius.

Pasaulyje – priešingos tendencijos

Tuo tarpu pasaulyje – vyrauja priešingos tendencijos. Ekspertai mano, kad kompiuterinių žaidimų verslo pelnas yra 40-50 milijardų dolerių per metus ir tai globalus procesas.

„Atsivėrė naujos Rytų Europos, Rusijos ir Indijos rinkos. Bet kurioje pasaulio valstybėje dabar egzistuoja žaidimų rinka”, - sako kompanijos „EA Sports“ prezidentas Peteris Moore‘as.

Kompiuterinių žaidimų pasaulio čempionatas, kuriame oficiali Lietuvos rinktinė ar pavieniai jos nariai nedalyvaus, bus rengiamas trim etapais.

Kvalifikacinės varžybos vyks 2008 lapkritį-gruodį, atkrintamosios varžybos, kuriose paaiškės 15 regionų nugalėtojų – 2009 m. sausį, o finalas numatytas vasario mėnesį Orlande (JAV).

Pagal varžybų taisykles, dalyvauti žaidynėse gali kiekvienas norintis, kuris turi prisijungti prie XBOX360live sistemos ir atsisiųsti 5 sporto žaidimų: „Tiger Woods PGA Tour ’09“ (golfas), „NBA live ’09“ (krepšinis), „FIFA Soccer ’09“ (futbolas), „NASCAR ’09“ (automobilių lenktynės) ir „Madden NFL XX ’09“ (amerikietiškas futbolas) kopijas.

Manoma, kad virtualiame čempionate dalyvaus daugiau, negu 200 tūkst. žaidėjų. Bus ir profesionalų, ir naujokų-mėgėjų.

Lietuviai gali registruotis individuliai

Registracija į pasaulio čempionatą vyks internetu, o žaidžiama bus „on-line“ būdu su tūkstančiais varžovų visame pasaulyje.

„Mūsų dalyviai nebūtinai turi būti patyrę žaidėjai. Mes rengsime tarpusavio dvikovas ir fiksuosime rezultatus. Stengsimės užtikrinti, kad būtų žaidžiama sąžiningai, pagal taisykles. Regioniniai nugalėtojai bus pakviesti į finalo etapą Jungtinėse Valstijose”, - informuoja vienas žaidynių organizatorių Kyle‘as Hanley.

„Kokia nors Lietuvos komanda negali pati išsiųsti savęs, nes ją privalo deleguoti asociacija. Prieš tai turi būti atranka. Tad viskas tarpusavyje susiję ir surišta. Atrankai neturime pinigų, todėl susidaro, tarsi, užburtas ratas. Pavargome nuo tokios situacijos“, - DELFI paaiškino Lietuvos kibernetinio sporto vadovas.

„Individualiai lietuviai gali registruotis ir žaisti, bet jų rezultatai ir pasiekimai bus neoficialūs. Net ir sėkmingai žaidžiantį lietuvį varžovas galės paskųsti, kad jis nėra oficialiai deleguotas. Juk negali krepšinio ar futbolo pasaulio čempionate pati dalyvauti kokio nors kiemo komanda“, - pažymėjo R. Monkevičius.

Pasaulio čempionato prizas – išskirtinis

Kitų metų vasarį Floridoje po finalo ir paaiškės tie 5 laimingieji, kurie galės išbandyti savo jėgas tiesiogiai su sporto žvaigždėmis: futbolininku Thierry Henry, golfo meistru Tigeriu Woodsu, tenisininku Roger Federeriu, beisbolininku Dereku Jeteriu ar automobilių lenktynininku Denny Hamlinu.

„Žaisti vienas prieš vieną kompiuteriu su čempionais T. Henry, R. Federeriu ar T. Woodsu – neįtikėtinai šauni patirtis. Kompiuteriniame žaidime yra net galimybė juos nugalėti, kas tikrovėje būtų visiškai neįmanoma”, - dalyvius į pasaulio čempionatą taip vilioja „EA Sports“ rinkodaros vadovas Toddas Sitrinas.

Socialinės vaikų užimtumo bėdos

„Mes garsinome Lietuvos vardą visame pasaulyje, vežėme sportininkus ir dalyvaudavome įvairiose varžybose. Kūno kultūros ir sporto departamentas mums buvo skyręs 2 tūkst. litų per metus dotaciją. Už tuos pinigus būdavo įmanoma išsinuomoti salę ir surengti varžybas. Dabar reikia užsiimti kitu verslu tam, kad išlaikytume kibernetinio sporto asociaciją, o tai neapsimoka. Gal būt po metų dvejų Lietuvoje kas nors pasikeis į gerąją pusę“, - svarstė R. Monkevičius.

Kompiuterinių sporto žaidimų centrai galėtų tapti socialinės vaikų užimtumo, nusikaltimų prevencijos ir atitraukimo iš gatvės programos dalimi, bet nesulaukia valstybinių ir visuomeninių institucijų susidomėjimo.

„Mes norėjome sujungti kibernetinį ir ekstremalų sportą, yra daug gerų idėjų bei planų, bet atsimušame į suinteresuotų institucijų abejingumo sieną. Kyla pavojus, kad vaikai gali patekti į alkoholio ar narkotikų liūną, nes neturi kuo laisvalaikiu užsiimti. Mes norėjome atidaryti bendrą salę, kur atšalus orams būtų galima šliuožti riedlentėmis, važiuoti riedučiais ir žaisti kompiuterinius sporto žaidimus, bet visur mums buvo uždarytos durys“, - teigė LKSA prezidentas R. Monkevičius.

Pavyzdžiui, Rusijos kompiuterinių sporto žaidimų asociacija, kurią lietuviai padėjo jiems įkurti, klesti ir tapo pelningu verslu. Tie vaikai, kurie anksčiau žaisdavo, dabar tapo profesionaliais programuotojais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją