Remiantis tyrimo duomenimis, beveik du trečdaliai (65 proc.) apklausos dalyvių kaip valstybę, kurioje sportas yra labiausiai politizuotas, paminėjo Rusiją.

Dažniau – vyrai (69 proc.) ir didmiesčių gyventojai (71 proc.). Kas ketvirtas (27 proc.) respondentas teigė, kad sportas labiausiai politizuotas Kinijoje. Tokios nuomonės dažniau laikėsi vyrai (32 proc.), 18–29 metų amžiaus žmonės (31 proc.) ir didmiesčių gyventojai (38 proc.). Kas penktas (20 proc.) apklausos dalyvis išskyrė JAV – kad šioje šalyje sportas labiausiai persipynęs su politika, dažniau minėjo 30–49 metų amžiaus asmenys (24 proc.).

„Manau, kad tokia nuomonė tarp jaunesnių žmonių susijusi su pastaraisiais dopingo skandalais, šių šalių vadovų reakcijomis į juos, o vyresniųjų dar ir su Šaltojo karo laikotarpiu, kai JAV ir tuometinė SSRS lenktyniavo pagal sportinius rezultatus, politizuoti buvo ir Maskvos bei Los Andželo olimpinių žaidynių boikotai“, – teigia visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ vadovė Rasa Ališauskienė.

Po 14 proc. apklaustųjų kaip valstybę, kurioje sportas labiausiai politizuotas, nurodė Šiaurės Korėją ir Baltarusiją. Dažniau taip teigė vyrai (atitinkamai 19 proc. ir 16 proc.), taip pat – atitinkamai 18–29 m. (22 proc.) ir 50–74 metų asmenys (16 proc.). Tuo metu Lietuvą paminėjo 6 proc. apklausos dalyvių.
„Lietuvos gyventojai nemato didesnio politikos ir sporto persipynimo savo šalyje. Tai tik dar kartą patvirtina, kad išsaugoma LTOK autonomija“, – pažymi D. Gudzinevičiūtė.

Po 3 proc. respondentų paminėjo Didžiąją Britaniją, Ispaniją ir Braziliją, po 2 proc. – Italiją ir Vokietiją. 21 proc. apklaustųjų šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko „Baltijos tyrimai“ 2021 metų vasario 9–12 dienomis. Tyrimo metu apklausta 530 Lietuvos gyventojų, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 74 metų. Respondentai galėjo parašyti tris valstybių pavadinimus, iš viso jie nurodė 41-os valstybės pavadinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)