Tikimasi, kad 1 mln. 400 tūkst. litų kainavęs čempionatas į Lietuvos biudžetą įneš 5-7 mln. litų. Organizatoriai taip pat atskleidė, kad Lietuva susilaukė pasiūlymo 2016 metais organizuoti Europos irklavimo čempionatą.

Svarstys pasiūlymą

Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis kalbėdamas apie mūsiškių sportininkų pasirodymą visų pirma pasidžiaugė brolių Lapatiukų iškovotu kelialapiu į kitais metais vyksiančias jaunimo olimpines žaidynes. Dar vieno kelialapio Lietuva gali sulaukti rugpjūčio 25 d. Šiuo metu FISA apibendrina rezultatus ir po jų išvadų kelialapis gali atitekti Robertai Navickaitei ir Sonatai Petrikaitei, kurios merginų porinių dviviečių valčių rungtyje liko aštuntos.

Rekordinis dalyvių skaičiumi čempionatas – Galvės ežero irklavimo trasoje varžėsi 784 sportininkai – susilaukė gerų užsienio delegacijų ir FISA atstovų atsiliepimų. Lietuvai siūloma surengti kur kas rimtesnį renginį – 2016 metų Europos suaugusiųjų irklavimo čempionatą. Anksčiau turėję tokių minčių, tačiau nedrįsę siūlytis organizuoti tokio mąsto sporto įvykį, lietuviai apmąstys šią galimybę.

„Turėjome tokių minčių, tačiau nelabai drįsome. Nemanėme, kad esame pajėgūs. Dabar tokią galimybę svarstysime ir spręsime. Yra tik klausimai: ar mes esame tam pasiruošę ir ar Lietuvai to reikia?“, - kalbėjo organizacinio komiteto pirmininkas Edmundas Daukantas.

Užsieniečiai įsigudrino vogti atributiką

Vieno iš čempionato rėmėjų atstovė Rasa Levickaitė pateikė įdomios čempionato statistikos. Kadangi sportininkai gyveno ne tik Trakų, bet ir Vilniaus viešbučiuose, vežant juos į varžybas ar treniruotes buvo nuvažiuotas 60 000 tūkst. km. atstumas. Dalyviai suvalgė 1,5 tohos makaronų, išgėrė 12 000 tūkst. gazuoto vandens litrų, atspausdinta 6 km. įvairių dokumentų.

Čempionato dalyviams ir svečiams itin patiko ir Trakuose platinami suvenyrai. Jie skundėsi jų trūkumu, o kai kurių šalių atstovai įsigudrino jų gauti nelegaliu būdu – apšvarindami čempionato atributika papuoštą federacijos transportą. Rengėjai dėl to nepyko ir suprato svečius.

Čempionate iš viso plušo 300 savanorių. Keli jų atvyko net iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV). Visi savanoriais norėję būti asmenys buvo kruopščiai atrenkami, o pati atranka truko metus.

Į Lietuvą taip pat buvo atvykę 15 šalių žiniasklaidos atstovai. Žinomiausi jų – iš Niujorko „Times“ laikraščio.

Broliai Lapatiukai: tikrai manėme, kad iškovosime medalį

Dvivietę valtį irkluojantys broliai 2000 m rungtyje liko ketvirti ir iškovojo kelialapį į jaunimo olimpines žaidynes, tačiau tik vienas jų dalyvaus jose. Vytautas jose negalės dalyvauti dėl amžiaus cenzo, todėl Andriui teks perlipti į vienvietę valtį ir plaukti be brolio, kas pasak jo, nebus lengva.

Broliai pripažino, kad prieš čempionatą tikėjosi patekti į finalą, tačiau nesunkiai jį pasiekę išsikėlė sau aukštesnį tikslą – tapti prizininkais.

„Norėjome daugiau. Jei reikėtų vėl startuoti, manau būtume treti. Kai startuojame stengiamės galingai pradėti, tačiau mums tas nepavyksta. Po to pradedame visus vytis. Paskutinį kilometrą varžovai jau būna pavargę, o mes kaip tik pradedame greičiau plaukti. Tikrai galvojome, kad bus medalis. Buvome išsilyginę su trečia vieta, tačiau jie užkliudė su irklu ir pamečiau savąjį“, - pasakojo Vytautas.

Broliai teigė, kad čempionatu liko itin patenkinti, kaip ir užsienio sportininkai, su kuriais jie palaiko ryšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)