Mūsų penkiakovininkai medalius namo vežė iš paskutinių trijų olimpiadų. Labai realu, kad po Rio de Žaneiro žaidynių ši serija nutrūks ir ne dėl lietuvių kaltės – šiuolaikinės penkiakovės tiesiog nebeliks olimpinėje programoje.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį paskelbs, kurios iš dabartinių 26-ių sporto šakų bus išbrauktos iš 2020-ų olimpiados. Anot pranešimų, šiuolaikinė penkiakovė yra pirma eilėje būti pašalinta.

„Ji pasenusi, nepopuliari pasauliniu mastu ir neturi daug aukščiausios klasės sportininkų“, – sporto šakos trūkumus vardino naujienų agentūra AP.

TOK atliko specialų tyrimą, kurio metu vertino visas olimpines sporto šakas net pagal 39 kriterijus (žiūrovų skaičius, transliacijų reitingai, bilietų pardavimai, tarptautinių varžybų lygis, populiarumas tarp jaunimo ir t.t.). Nors tyrimas konfidencialus, keletas TOK vykdomojo komiteto narių naujienų agentūrai AP atskleidė, kad šiuolaikinė penkiakovė daugelyje sričių surinko mažai balų.

Neriasi iš kailio

Tiesa, pažymima, kad TOK nebūtinai turi remtis šiuo tyrimu. Sprendimas pašalinti sporto šaką iš olimpinių žaidynių programos būtų ne tik techninis, bet ir politinis.

Šiuolaikinė penkiakovė nėra sporto šaka be politinio užnugario. TOK nariams priklauso ir Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis, buvusio garsiojo TOK prezidento sūnus, kuris yra ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės sąjungos (UIPM) viceprezidentas. Be to, svarbų vaidmenį gali suvaidinti ir artėjantys TOK prezidento rinkimai, nes Jacqueso Rogge‘o kadencija baigsis jau šių metų rugsėjį.

Pati šiuolaikinė penkiakovė neriasi iš kailio, kad nebūtų išmesta per bortą. Jei anksčiau varžybos vykdavo net penkias dienas, dabar čempionas paaiškėja po vienos. Orinius šautuvus pakeitė lazeriniai, šaudymo ir bėgimo rungtys, lyg biatlone, buvo sujungtos į vieną. UIPM taip pat žada, kad Rio de Žaneire varžybos jau vyks tik viename stadione ir truks ne ilgiau 5 valandų.

Lietuviams – labai sėkminga

Pagal olimpinėse žaidynėse lietuvių iškovotų medalių skaičių penkiakovė užima antrą vietą – 1 aukso, 2 sidabro ir 1 bronzos medalis. Ji nusileidžia tik lengvajai atletikai – 5 medaliai.

Apdovanojimų seriją 2004-aisiais Atėnuose pradėjo Andrejus Zadneprovskis, tapęs vicečempionu. 2008-aisiais Pekine jis iškovojo dar ir bronzą, o Edvinas Krungolcas – sidabrą.

Pernai Londone auksinį medalį šiuolaikinėje penkiakovėje pelnė Laura Asadauskaitė.
Lietuvos penkiakovininkai Edvinas Krungolcas ir Andrejus Zadneprovskis

Žaidynėse – 100 metų

Prancūzijos barono Pierre‘o de Coubertino sugalvota penkiakovė olimpinių žaidynių programoje yra jau 100 metų – nuo 1912-ųjų. Fechtavimasis, plaukimas, jojimas, bėgimas ir šaudymas atkartoja kario įgudžius, o 1912-aisiais penkiakovėje varžėsi net garsusis George‘as S. Pattonas, JAV generolas Antrajame pasauliniame kare. Olimpiadoje jis buvo penktas.

„Olimpiniam judėjimui reikia ir istorijos. Mūsų sporto šaka yra P.De Coubertino, kaip ir olimpinio judėjimo palikimas. Negalima žiūrėti tik į ateitį. Ją turėsime tik tada, kai bus ir tvirtas istorinis pagrindas“, – savo poziciją gynė UIPM prezidentas Klausas Schormannas.

„Diskusija bus tikrai įdomi, – neslėpė TOK viceprezidentas Thomasas Bachas. – Svarbu rasti tinkamą balansą tarp istorijos ir progreso. Bet skirtingos sporto šakos turi skirtingų argunmentų.“

„Stengiamės pritraukti kuo daugiau jaunimo, – pridūrė K.Schormannas. – Be to, mūsų sporto šaka yra labai universali. Turime sportininkų iš Naujosios Zelandijos, Čilės, Airijos, Mongolijos – iš viso pasaulio, visų žemynų.“

Neaiškus ir taekwondo likimas

Pašalinimas gresia ne tik šiuolaikinei penkiakovei, bet ir taekwondo, įtrauktai į olimpinę programą 2000-aisiais. Tiesa, sėkmingas pasirodymas Londone padidino jos šansus išlikti.

Įvedus elektroninę taškų skaičiavimo sistemą nebeliko teisėjavimo skandalų, o 2012-aisiais olimpiniais čempionais jau tapo net 8 skirtingų pasaulio šalių atstovai. Anksčiau šioje sporto šakoje dominavo tik pietų korėjiečiai.

Paskutinį kartą iš olimpiados buvo išbrauktas beisbolas ir softbolas. Tai nutiko 2005-aisiais, prieš 2008-ųjų žaidynes Pekine.

Sugrįžti gali beisbolas

Atnaujinti ir modernizuoti žaidynes siekiantis TOK šiemet taip pat praneš, kas užims pašalintų sporto šakų vietas arba papildys olimpinę šeimą. Tai planuojama padaryti gegužę, o galutinis sprendimas bus priimtas šių metų rugsėjį.

Įdomu, kad beisbolas ir softbolas tikisi sugrįžti 2020-aisiais. Jie yra vieni iš aštuonių pretendentų – kartu su karatė, riedučių sportu, skvošu, sportiniu laipiojimu, wakeboardingu ir wushu. Bandyti sugrįžti galės ir šiemet pašalinta sporto šaka, tačiau, vargu, ar TOK nariai taip greitai apsigalvotų.

2016-aisiais Rio de Žaneire olimpiniai naujokai bus golfas ir regbis. Jie į žaidynių programą buvo įtraukti 2009-aisiais.