UNESCO Antidopingo ir sporto departamento vadovo Alexander Schischlik iš Prancūzijos nuomone, TAFISA žaidynės Šiauliuose pademonstravo ne tik sportinių žaidimų įvairovę, žavesį, bet ir trapumą.

„Pasaulyje yra 200 tautų, kurių nacionaliniai, tautiniai žaidimai, sporto šakos nyksta, yra pamirštami. Juos išstumia profesionalus sportas, globaliniai procesai. UNESCO tikslas - užtikrinti, kad šiam sporto kultūros paveldui būtų skiriamas pakankamas valstybių dėmesys“ - sako A. Schischlik.

A. Schischlik nuomone, šia prasme TAFISA žaidynės įrašė Šiaulius į pasaulinį sporto ir kultūros paveldo politikos žemėlapį.

Tautinių sporto šakų ir žaidimų išnykimo grėsmę ypač pabrėžia Indonezijos atstovai. Ateinančių, 6-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių Džakartoje organizatoriai savo simboliu pasirinko ilgakulnį. Pasaulyje mažiausią, žmogaus kumščio dydžio, beždžionėlę, sugebančių savo galvelę pasukti net 180 laipsnių kampu. Jos gyvena tik Pietryčių Azijoje, tačiau dėl nykstančių miškų ir žmogaus veiklos padarinių joms gresia išnykimas.

„Tautiniams sporto žaidimams gresia lygiai tokia pati grėsmė kaip ir mažiesiems ilgakulniams. Pasirinkdami šį simbolį, norime atkreipti pasaulio dėmesį, kaip svarbu puoselėti ir saugoti ne tik gamtos, bet ir nacionalinio sporto paveldą“- sako Dr. Iskandar Zulkarnain, Indonezijos sporto visiems federacijos vadovas.

Pasak UNESCO atstovo A. Schischlik, profesionalus sportas ir globalizacijos procesai išstumia unikalias, tik konkrečioms šalims būdingas sporto šakas, skaičiuojančias tūkstantmečių tradicijas. Jo nuomone, tai didžiulis praradimas.

„Jei visos pasaulio šalys pradėtų kalbėti tik anglų kalba - būtų labai patogu, tačiau būtų prarastas šalių savitumas, tapatybė. Jei visas pasaulis žaistų tik futbolą ar krepšinį, prarastume savo identitetą, pasaulis taptų nuobodus“ - sako sakė A. Schischlik.

UNESCO atstovo teigimu, Šiauliuose pasirašytas ypač svarbus TAFISA - UNESCO susitarimas, kurio tikslas - skatinti šių nacionalinių, tautinių sporto šakų ir žaidimų išlikimą, didinti jų žinomumą ir garantuoti pakankamą valstybinių institucijų dėmesį šiai sričiai.

Krepšinis ar ripka?

Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis tai pat pritaria, kad sportas yra vienas iš tautos išskirtinumo elementų.

„Lietuvoje daug kas nacionaline sporto šaka, netgi antrąja religija laiko krepšinį. Tačiau retas žino, kad tikroji mūsų nacionalinė sporto šaka yra dar 17-ame amžiuje protėvių žaistas ritinis, arba vadinamoji ripka, - sako K. Rimšelis. - Tai neagresyvus, nekontaktinis sporto žaidimas, kuriame reikia daug jėgos, greitos reakcijos, komandinio mąstymo“.

Ripką žaisdavo ne tik laisvalaikiu, bet būdavo organizuojami turnyrai, kuriuose vienas kaimas lošdavo prieš kitą. Taip pat manoma, kad Vytauto Didžiojo kariai praktikuodavo šią sporto šaką kaip fizinio pasirengimo priemonę. Šiuo metu daugiausia ripkos entuziastų Plateliuose, Šiauliuose, Vilkaviškyje, Anykščiuose. Ripkos varžybos buvo įtrauktos ir į 5-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių programą.

TAFISA žaidynėse Šiauliuose dalyvavo apie 7,5 tūkstančio dalyvių iš 60 pasaulio šalių. Žaidynių metu nacionalinių delegacijų atstovai demonstravo savo tautines sporto šakas bei žaidimus, kvietė visus juos išbandyti, pažinti. Lietuviai pristatė ritinį - ripką, olandai - šuolius su kartimis per kanalus fierljeppen, islandai ir iraniečiai savo imtynių atmainas glima bei zurkhani, australai - futbolą footy, italai - savotišką tenisą tamburello....

Visą pasaulio sportinių žaidimų ir šakų įvairovę vienoje vietoje buvo galima pamatyti liepos 5-11 dienomis Šiauliuose vykusiose TAFISA pasaulio sportas visems žaidynėse.

TAFISA žaidynės – pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūras (Malaizija) bei San Paulas (Brazilija).

TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)