Dykvietę pavertė stadionu

Nuo 1996 iki 2003 metų dykvietėje šalia „Vingio“ futbolo ir lengvosios atletikos stadiono regbininkai nutarė įrengti sau stadioną.

„Mes sudarėme sutartį su įmone UAB „Vilniaus parkai“ (toliau - VP, savivaldybės reguliavimo sričiai priskirta įmonė, kur savivaldybės dalis – 100 proc. – DELFI) dėl teritorijos priežiūros, bet tinkamai neįregistravome dokumentų valstybės įmonėje „Registrų centras“.

Privačiomis lėšomis ir savo rankomis nuo 2003 m. pavertėme nenaudojamą pievą, primenančią „bulvių lauką“, sporto baze. Dabar šiame jaukiame ir gražiame, mūsų pačių prižiūrimame stadione, tarptautines rungtynes žaidžia ir nacionalinė Lietuvos regbio rinktinė“, - DELFI pasakojo vienas regbininkų atstovų Ignas Liukinevičius.

LOSC vykdė audito reikalavimus

Tuo tarpu LOSC nuo 2008 m. spalio 30 d. iki 2009 metų gegužės 20 d. tvarkė dokumentus ir perėmė žemę (valstybinės žemės panaudos sutartimi 42,384 m2 plotą), kuri pagal nekilnojamo turto registro pažymėjimą yra „Vingio parko aikštė a1“, savo nuosavybėn.

„Tokia yra Lietuvos Vyriausybės, o ne mano asmeninė pozicija. Auditas, tikrindamas Vyriausybei pavaldų Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD), įpareigojo jį sutvarkyti žemės nuosavybės klausimą, adresu Čiurlionio gatvė Nr.112, - DELFI aiškino LOSC direktoriaus pavaduotojas sporto bazėms ir ūkiui bei Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytas Karsokas. - Sensacijos, čia tikrai nėra. Regbio atstovai su VP sudarė susitarimą, o ne sutartį, o tai skirtingi terminai teisėje“.

„Buvo pakeista žemės paskirtis, o dabar LOSC reikalauja iš regbininkų mokėti nuomą 1000 litų per mėnesį, pateikti treniruočių ir varžybų grafikus. Nuo šiol LOSC sporto funkcionieriai spręs, ar leisti mums treniruotis ir žaisti mūsų stadione, - piktinosi I. Liukinevičius. – Teisiniai aspektai ne mūsų pusėje, bet tai juk sporto, moralinis ir etinis klausimas“.

„Žemę perėmėme ne savo, o KKSD iniciatyva 53 metams. Turime Vilniaus apskrities viršininko, Aplinkos apsaugos ministerijos pareigūnų parašus, žemėlapius, reikiamus dokumentus. Regbininkai reikalauja, kad leistume jiems naudotis teritorija „nekeičiant dabartinės tvarkos ir pačiomis palankiausiomis sąlygomis.

Buvau su regbininkais susitikęs keturis kartus ir siūliau sėstis ir tartis. Apie jokius nuomos pinigus kalbos net nebuvo. Kas čia skundžiasi? Ar Viešoji įstaiga „Geležinio vilko regbio mokykla", ar Lietuvos regbio federacija?“, - stebėjosi V. Karsokas.

Regbio stadiono statiniai – nelegalūs

Regbio aktyvistų teigimu, „Vingio“ regbio stadione mielai žaistų futbolininkai, diską ir ietį mėtytų lengvaatlečiai.

„Regbio meistrai šios aikštėje net sąmoningai laksto lygiapadžiais sportiniais bateliais tam, kad negadintų vejos ir bucus apsiauna tik per varžybas, - tikino I. Liukinevičius. – Tuo tarpu futbolininkai ir lengvaatlečių įrankiai labai greitai „išars“ dangą“.

„Tai smūgis mums į paširdžius. Mes padarėme juridinių klaidų ir sutarties su VP nepatvirtinome savivaldybėje, - DELFI neslėpdamas jaudulio atskleidė regbio klubo „Geležinis vilkas“ treneris Vidmantas Valys. – Tikimės gal su visuomenės pagalba pavyks regbį išsaugoti Vilniuje.“

Regbininkai organizavo talkas, sutvarkė aplinką, įrengė vandentiekį, stadiono laistymą, įvedė elektrą ir apšvietimą bei pastatė persirengimo kambarius (jų teigimu, už 500 tūkst. litų – DELFI).

„Regbio stadionas – ne statinys, o tik aikštelė, žemės sklypas. Viskas, ką ten, regioniniame parke, regbininkai pastatė ir įrengė, yra nelegalu. Juos gali bausti ir statybų, ir parkų priežiūros inspekcijos. Tu negali nieko statyti neįforminęs žemės nuosavybės dokumentų. Juk tada kiekvienas gali pasistatyti namą Lukiškių ar Katedros aikštėse“, - lygino V. Karsokas.

„Visi mūsų atlikti darbai yra užprotokoluoti ir aktuoti. Mes norime sudaryti su LOSC ilgalaikę nuomos sutartį už simbolinį mokestį ir teisinių dalykų neginčijame. Bet čia, atrodo, yra ne tas interesas“, - spėjo I. Liukinevičius.

„Kai prašiau, jie man neparodė nei vieno tokio dokumento. Susidaro toks įspūdis, kad „Geležinio vilko“ atstovai pykstasi tarpusavyje, nesutaria su regbio federacijos vadovais ir kelia visuotinę sumaištį“, - įsitikinęs LOSC direktoriaus pavaduotojas.

Vyksta neskelbtas karas

„Neskelbiame LOSC karo ir tik norime geranoriškai susitarti, kad galėtume savo, anksčiau niekam nepriklausiusioje žemėje įkurtame stadione, žaisti ir šią bazę prižiūrėti“, - regbininkų taikius ketinimus deklaruoja treneris V. Valys.

„Kelis kartus sakiau, kad regbininkai pateiktų LOSC prašymą sutarčiai dėl aikštės naudojimo. Jokio atsakymo, o tik skundai Seimui, savivaldybei ir žiniasklaidai. Bet kuriame teisme jie praloštų bylą mums“, - neslepia V. Karsokas.

„Mes nesame prieš regbį ir neketiname drausti jį žaisti toje aikštėje. Regbis kol kas nėra, bet gali tapti olimpine sporto šaka. Mes esame atviri ir pasirengę derybomis su visomis suinteresuotomis šalimis. Nenorime su niekuo konfliktuoti, bet privalome laikytis Lietuvos įstatymų“, - DELFI sakė LOSC direktorius Linas Tubelis.

„Kažkodėl valdininkams atrodo, kad regbininkus galima lengvai pastumti ir iš jų ką nors atimti. Taip nėra. Jei reikės mus palaikyti suvažiuos regbio gerbėjai iš visos Lietuvos“, - žadėjo I. Liukinevičius.

Regbio aikščių žemės nuosavybė – nuolatinis darbas teismams

Pasirodo, kiek Lietuvoje yra regbio stadionų, tiek yra iškelta ir bylų dėl žemės nuosavybės.

„Tai ir Šiaulių senasis Centrinio parko regbio stadionas, kuriame žaisdavo keturi klubai, ir Kauno senasis „Staklių“ stadionas, kurio žemė jau perrašyta, bet gyvenamieji namai kol kas neiškilo tik dėl sunkmečio“, - juridinių ginčų objektus DELFI vardino I. Liukinevičius.

„SOS! Regbis"

Pirmadienį, Vingio parko regbio stadione šios sporto šakos bendruomenė vykdė pilietinę akciją „SOS! Regbis".

Renginyje dalyvavo keli šimtai regbininkų siekius išsaugoti stadioną remiančių žmonių, aikštėje suformavę simbolines raides SOS.

„Aš nesu regbininkas, bet esu regbio gerbėjas ir man labai patinka šis žaidimas. Jei regbininkai neteks šios aikštės, tai bus viena didžiausių neteisybių per pastarąjį laiką įvykusių Lietuvoje. Todėl mes čia visi ir susirinkome“, - DELFI akcijos tikslus ir savo dalyvavimą joje apibūdino grupės „G&G Sindikatas" vokalistas ir dainų kūrėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

„Žmonės regbį žaidžia tik iš idėjos. Regbio atstovai dabartiniu metu bene labiausiai garsina Lietuvą. Aš gerbiu tuos, kurie tiki ir turi idėją. Tai geranoriška ir taiki akcija. Tegul žmonės būna ne tik tarp mūsų paprastųjų, bet turi atsirasti žmonės ir tarp tų, kurie kažką sprendžia ir yra įgalūs atimti ar neatimti“, - teigė Svaras.

LOSC atstovai akcijoje nepasirodė.

Lietuvos regbio rinktinė artėja prie pasaulio rekordo

Kol sostinės regbininkai kovoja dėl stadiono, Lietuvos regbio rinktinė šiuo metu pasauliniame reitinge pakilo į aukščiausią savo istorijoje 38-ąją vietą.

Lietuviai jau laimėjo net 15 rungtynių iš eilės ir artėja prie pasaulio rekordo.

Po 17 laimėjimų iš eilės yra iškovojusios pasauliniam elitui priklausančios Pietų Afrikos Respublikos ir Naujosios Zelandijos rinktinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją