Savo ataskaitą pateikęs R. McLarenas viešai kritikuoja buvusį IWF prezidentą, vengrą Tamasą Ajaną, kurį kaltina autoritariniu organizacijos valdymu. Anot kanadiečio, buvęs federacijos prezidentas savo organizacijoje buvo įtvirtinęs valdymą bauginimu, sukūręs itin įtemptą ir autoritarizmo persmelktą atmosferą.

Vengras savo postą paliko balandžio viduryje. Ataskaitoje teigiama, kad šias pareigas jam užimti pavyko korupciniu būdu, perkant balsus, atlyginimą jis gaudavo per trečiuosius asmenis.

T. Ajanas aukštas pareigas federacijoje užėmė itin ilgai. Nuo 1975-ųjų iki 2000-ųjų jis buvo šios federacijos generaliniu sekretoriumi, o nuo 2020-ųjų iki šių metų ėjo prezidento pareigas.

„Tai buvo tikras korupcijos lizdas, – tiesiai šviesiai federacijos veiklą apibūdino R. McLarenas. – Didžiulės pinigų sumos buvo pervedamos tiesiai prezidentui, į neaiškias sąskaitas.“

Nurodyta, kad federacija savo finansinėse ataskaitose nuslėpė 10,4 mln. JAV dolerių sumą.

Pasak R. McLareno, IWF sąmoningai slėpė teigiamus dopingo testus ir moraliai supuvusius bei nešvarius šios sporto šakos užkulisius. Profesoriaus ataskaitoje minima, kad IWF nuslėpė 40 teigiamų sunkiaatlečių dopingo testų. Tarp jų – aukso ir sidabro medalių laimėtojų pasaulio čempionatuose dopingo testai.

„Žinoma, kas yra šie asmenys, žinomos visos šalys, – pabrėžė R. McLarenas. – Įsišaknijusi dopingo vartojimo kultūra šioje sporto šakoje yra pats blogiausias įmanomas dalykas.“

Visa surinkta informacija buvo perduota Tarptautinei antidopingo agentūrai (WADA). Ši savo ruožtu paskelbė, kad išsamiai išnagrinės pateiktus duomenis ir tuomet paskelbs savo verdiktą. Reaguoti žada ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kuris, anot R. McLareno, bendradarbiavo teikdamas duomenis.

Buvęs federacijos prezidentas T. Ajanas dešimtmetį – nuo 2000 iki 2010-ųjų – pats buvo IOC narys, ėjo kitas aukštas pareigas tarptautinėse sporto organizacijose.

Primename, kad su sunkiąja atletika susijęs dopingo skandalų šleifas velkasi ir Lietuvoje. Diskvalifikuotas yra visas būrys lietuvių sunkiaatlečių, tarp kurių – Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininkas Aurimas Didžbalis. Rimtai įklimpo ir garsiausias šalies sunkiaatlečių treneris Branislavas Vyšniauskas, sulaukęs 10 metų diskvalifikacijos ir šiandien taip pat mynęs teismo slenkstį su dopingu susijusioje byloje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)