Rio de Žaneiro vasaros olimpinėse žaidynėse maratoną įveikę Lietuvos bėgikai Vaida Žūsinaitė ir Remigijus Kančys tikina, jokių nuolatinių ritualų neturintys ir nieko specialaus prieš varžybas neatliekantys, nebent patys to dar nepastebėjo. Tačiau, kad susikoncentruoti ir psichologiškai, o ne tik fiziškai pasiruošti varžyboms reikia sutinka abu, dėl to svarbu, kad aplinka neblaškytų būtų kuo mažiau įvairiausių trukdžių.

V. Žūsinaitė tikina, kad jai psichologiškai pasiruošti startui padeda mėgstama veikla, kuri neleidžia užplūsti negeroms mintims ar nuojautai, tad prieš varžybas mergina dažniausiai skaito, klausosi muzikos ar užsiima rankdarbiais.

„Padeda ir kalbėjimasis su savimi, tikėjimas, kad įdėtas darbas atsipirks. Nuo tada, kai pradėjau sportuoti, mane lydėjo daug nesėkmių, kurios mane užgrūdino ir dabar beveik visada prieš varžybas jaučiuosi rami. Taip jaučiausi ir prieš Rio, esu patenkinta pasiektu rezultatu. Susitvarkiau su savo psichologija. Psichologiškai startui save ruošiu tiek treniruojantis, tiek ir artėjant varžyboms. Likus dviem savaitėms iki starto, žinoma, būna daugiau streso, tuomet svarbiausia – išlaikyti ramybę“, – patirtimi dalinasi olimpietė.

Švente starto varžybose dieną vadina R. Kančys.

„Ilgą laiką sunkiai dirbau, o kai ateina ta diena, kai turi parodyti rezultatą, supranti, kad tai tavo šventė, kurią, kaip ir gimtadienį, reikia švęsti. O pasiruošti startui man padeda artimiausi draugai, kurie mane tvirtai palaiko, kad ir kas nutiktų“.

Sportininkas tikina, jog kažkokio specialaus ritualo, kuris padėtų susikoncentruoti ir geriau psichologiškai pasiruošti varžyboms, neturintis, tačiau jau kuris laikas pastebi, kad prieš svarbų startą mielai apsilanko kirpykloje, kur apsiskuta ir nusikerpa plaukus.

„Juokauju, kad su trumpesniais plaukais lengviau bėgti“, – sako R. Kančys.

Remigijus Kančys

Tiek V. Žūsinaitė, tiek R. Kančys tikina, kad psichologinis pasiruošimas svarbus visiems sportininkams, o ypač maratono bėgikams, nes norint nubėgti daugiau nei 40 km neužtenka būti vien fiziškai stipriam. Pasak R. Kančio, norint įveikti maratoną dažnai turi nugalėti save, jam lengviau pasidaro tuomet, kai bėgdamas sau ką nors pasižada. Pavyzdžiui, praėjusiais metais bėgdamas maratoną Berlyne prisižadėjo iki metų pabaigos kiekvieną savaitę bent po kartą nueiti į bažnyčią, o bėgdamas Rio padaryti 10 gerų darbų. Vieną jų jau tikisi atlikti artimiausiu metu.

V. Žūsinaitė tikina, kad po sėkmingų startų jėgas mielai atgauna ilsėdamasi Druskininkuose ir po įveikto maratono save apdovanoja mėgstamo juvelyro žiedu. Kol kas jos kolekcijoje tokių žiedų yra trys, tačiau artimiausiu metu turėtų atsirasti ir ketvirtas – už įveiktą olimpinį Rio maratoną.

Tiek V. Žūsinaitė, tiek R. Kančys sako, kad starto sėkmei įtakos turi ir drabužiai. Svarbu, kad jie gerai priglustų, nevaržytų judesių, medžiagos būtų pralaidžios orui ir greitai džiūtų. Padėti sportininkams lengviau susikoncentruoti prieš varžybas nusprendė ir sportinių drabužių gamintojas „adidas“ sukurdamas specialią lauko drabužių liniją Z.N.E Hoodie. Z.N.E – tai nulis neigiamos energijos (Zero Negative Energy). Šie naujo dizaino drabužiai buvo sukurti tam, kad apsaugotų nuo diskomforto, minimalizuotų įsivaizduojamus trikdžius ir sumažintų triukšmą, kad nei prieš varžybas, nei po jų niekas neblaškytų atletų dėmesio, kai susikoncentruoti kiekvienam atletui yra gyvybiškai svarbu. Kuriant šiuos drabužius buvo panaudotos pažangios technologijos, prabangūs audiniai ir kelios minimalistinės ryškios estetinės detalės. Kadangi daugelis sportininkų prieš varžybas mėgsta klausytis muzikos per ausines, palaidinės gobtuvas buvo sukurtas „per didelis“, kad jį būtų galima užsidėti ant galvos ir atsiriboti nuo aplinkos, tačiau tuo pat metu rengtis svarbiam startui klausantis mėgstamos muzikos.

Šiuo metu daugiau nei 2000 aukščiausio lygio pasaulio atletų, tokių kaip A. Ivanovič, G. Bale'as, krepšininkas Jamesas Hardenas, lengvaatletė Tori Bowie ir tenisininkė Xu Shilin, pasipuošė šiais drabužiais ir prisijungė prie judėjimo socialiniuose tinkluose. Šių pasaulinio garso atletų draugijoje yra ir du Lietuvos atletai maratono bėgikai V. Žūsinaitė ir R. Kančys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)