Lietuviams tai bus jau antrasis Europos čempionatas šiais metais. Prieš mėnesį Tbilisyje mūsų sportininkai kovojo kiokušin karatė pasaulyje dominuojančios Pasaulio karatė organizacijos (WKO) surengtame čempionate ir iškovojo septynias prizines vietas.

WKO, kuriai ir priklauso Lietuvos kiokušin karatė (LKKF) federacija, čempionatai nuo šių metų vyksta skirstant sportininkus į naujas svorio kategorijas. Ir moterys, ir vyrai po WKO vėliava vykstančiuose turnyruose dabar turi tik po 4 svorio kategorijas: moterys – iki 50, 55, 60 ir virš 60 kg, vyrai – iki 65, 75, 85 ir virš 85 kg.

KWU pasaulyje – viskas kitaip. Belgrade vyrai turės net 9 svorio kategorijas, o moterys – 5. Svorio kategorijose sportininkų svoris skirsis vos 5 kg, todėl nugalėtojai turės paaiškėti ant tatamio. WKO turnyruose užfiksavus lygiąsias pergalę gali nulemti ir svarstyklės, jei vienas iš kovos dalyvių yra ženkliai lengvesnis už varžovą.

„Mums šis turnyras yra antras pagal svarbą šiais metais, – sakė LKKF garbės prezidentas, Europos karatė organizacijos viceprezidentas Romas Vitkauskas. – Pagrindinė karatė organizacija pasaulyje yra WKO, vienijanti per 100 šalių. Tačiau ji bendradarbiauja su KWU, yra pasirašyta sutartis. Noriu pažymėti, kad KWU čempionatas atitinka LKKF lūkesčius ir įsivaizdavimą to kelio, kuriuo turi eiti karatė pasaulis. Svorio kategorijos čia yra nustatytos pagal olimpinę sistemą, o tai yra labai svarbu mūsų sporto šakai siekiant olimpinio statuso. Mažesnis sportininkų svorių skirtumas taip pat reiškia, kad kovos bus dinamiškesnės, techniškesnės, įdomesnės. Manome, kad šis projektas yra pažangus, galbūt ateityje pagal jį keisis ir WKO pozicija.“

Taip pat KWU sistema sudaro prielaidas kiokušin karatė plėtrai.

„Kiekvienoje svorio kategorijoje šalys turi po vieną garantuotą vietą. Tai reiškia, kad dominuojančios šalys neužima didžiosios dalies vietų, jų lieka ir silpnesnėms šalims, o tai sudaro sąlygas sporto šakos vystymo impulsui atsirasti“, – svarstė R. Vitkauskas.

Į Belgradą Lietuva delegavo būtent 14 sportininkų – po vieną į kiekvieną svorio kategoriją. Bene didžiausia naujiena – kumitė varžybose vėl dalyvaus Rita Pivoriūnaitė, praleidusi šių metų Lietuvos čempionatą ir Europos čempionatą Gruzijoje (dalyvavo tik katos rungtyje).

Tituluota sportininkė kovos svorio kategorijoje iki 55 kg. Pirmąjį etapą ji praleis, o antrajame susitiks su belgės Shanty Jacobs ir ukrainietės Irinos Horunjos dvikovos laimėtoja.

„Rita kitais metais nori tapti pasaulio čempione ir pradeda ruoštis šiam turnyrui“, – sportininkės sugrįžimą trumpai pakomentavo R. Vitkauskas.

Svorio kategorijos iki 60 kg pirmajame etape Inga Mikštaitė susitiks su turke Simge Kamis, o Magdalena Gustaitytė svorio kategorijos iki 65 kg antrajame etape – su austre Alexandra Pecinka arba ruse Anna Jefremova.

Svorio kategorijoje iki 70 kg Norai Vaznelytei burtai lėmė susitikimą pirmajame etape su bulgare Rumiana Jankova, o sunkiasvorių varžybas Diana Balsytė pradės dvikova su kroate Kristina Kojundzič.

Vyrų varžybose jėgas išbandys 9 lietuviai: Romualdas Auga (iki 60 kg; 2 etape susitiks su turku Dursanu Hakanu Kurdu arba britu Anilu Tailoru), Jevgenijus Jurutas (iki 65 kg; 1 etapas – su serbu Mirvanu Duhičiumi), Tautvydas Šniaukas (iki 70 kg; 1 etapas – su rusu Omaru Magomedovu), Domas Sutkus (iki 75 kg; 1 etapas – su armėnu Griša Torosianu), Justinas Kvietka (iki 80 kg; 1 etapas – su kroatu Dejanu Obraničiumi), Kęstutis Radvila (iki 85 kg; 1 etapas – su serbu Ivanu Kneževičiumi), Juras Sokolovas (iki 90 kg; 1 etapas – su rusu Gnelu Armianu), Eventas Gužauskas (iki 95 kg; 1 etapas – su azerbaidžaniečiu Novruzu Gurbanovu) ir Antanas Klibavičius (virš 95 kg; 2 etapas – su airiu Davidu Kingu arba ukrainiečiu Anatolijumi Žuraveliu).

Lietuvos rinktinėje yra tik 5 sportininkai, dalyvavę Europos čempionato Tbilisyje kumitė varžybose (I. Mikštaitė, N. Vaznelytė, J. Jurutas, K. Radvila, D. Sutkus). Belgrade galimybę pasireikšti gaus būrys jaunesnių atletų, prieš mėnesį neprasimušusių į rinktinę, tačiau lietuvių ambicijos dėl to nesumažėjo.

„Manau, moterų varžybose R. Pivoriūnaitė, N. Vaznelytė ir I. Mikštaitė turėtų žengti iki finalo, daug tikimės iš J. Sokolovo, A. Klibavičiaus, E. Gužausko, gali gerai pasirodyti ir kiti sportininkai, – lietuvių galimybes vertino LKKF prezidentas Vidmantas Poškaitis. – Manau, apdovanojimų tikrai parvešime.“

„Eventas yra geros sportinės formos, jei nebus pirmas, namo pėsčiomis eis“, – linksmai pridūrė E. Gužausko treneris Vladimiras Slivaška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)