„Jei šis žirgas jaučia, kad kažkas artėja, jis bėgs dar greičiau, – po pergalės džiūgavo Nyquist žokėjus Mario Gutierrezas. – Niekada neabejojau savu žirgu.“

Nyquist pavadintas švedų ledo ritulininko Gustavo Nyquisto garbei. Žirgo savininkas Paulas Reddamas yra aistringas NHL klubo Detroito „Red Wings“ gerbėjas ir keliems žirgams suteikė ledo ritulininkų vardus. Tačiau nė vienas žirgas nerodo tokių gerų rezultatų kaip Nyquist.

Lenktynių rytą į Nyquist arklidę buvo atgabentas NHL trofėjus – Stenlio taurė, tikintis, kad tai padės žirgui pasiekti pergalę. O po triumfo prestižinėse lenktynėse žirgą pasveikino „Red Wings“ klubas.

Daugiau nei 167 tūkstančiai žiūrovų susirinko stebėti Kentukio Derbį į hipodromą ir mėgavosi kova iki paskutinių akimirkų. Dviejų kilometrų distancijos finiše žirgas vardu Exaggerator priartėjo prie Nyquist, bet pavyti lyderį pritrūko laiko.

Nyquist žirgas – tikras aukso puodas jo savininkui. Už šį žirgą P. Reddamas aukcione sumokėjo 400 tūkst. JAV dolerių, o dar iki Kentukio Derbio už pergales lenktynėse Nyquist savininkui iškovojo 3,3 mln. JAV dolerių.

Lietuvoje auginamų ir treniruojamų žirgų kainos – kur kas žemiškesnės. Už žirgus tarptautiniuose aukcionuose sumokama po 3-4 tūkst. eurų, kiek pigiau kainuoja juos patiems veisti ir auginti.

„Lietuvoje lenktynių tradicijos formuojasi, tad tokio atsiperkamumo, kaip JAV, kol kas tikėtis neįmanoma, – pareiškė žirgų augintojas Stanislovas Bagdonas. – Bet dabartinių lenktynių prizų fondas, siekiantis 600 eurų, yra kur kas didesnis nei anksčiau. Su pakilusiu lenktynių lygiu tikimės pritraukti rėmėjų, tokiu atveju galėsime kelti ir prizinį fondą, į šį sportą įtraukti daugiau žirgų augintojų ir kelti Lietuvos žirgų lenktynių lygį.“

Greičiausi pasaulio žirgai – grynakraujai jojamieji – už Atlanto varžosi dėl Trigubos karūnos. Šį pripažinimą gauna žirgas, jei jam pavyksta laimėti tris prestižinius bėgimus. Kentukio Derbį laimėjęs Nyquist dar dviejų pergalių ir Trigubos karūnos sieks „Preakness Stakes“ lenktynėse (gegužės 21 d.) ir „Belmont Stakes“ (birželio 11 d.).

O Lietuvoje grynakraujai jojamieji varžysis devyneriose lenktynėse, po kurių paaiškės geriausi mūsų šalies žirgai. Visos lenktynės vyks rekonstruotame Raseinių hipodrome, artimiausios – jau šį sekmadienį.

„Nors mūsų žirgai greičiu negali lygintis su prestižinių lenktynių dalyviais, lietuvių lygis kyla ir tai rodo lenkų noras dalyvauti lenktynėse Lietuvoje, – džiaugėsi varžybų Raseinių hipodrome organizatorė Evelina Kolbasnik. – Tad ir šį savaitgalį tikimės atkaklių kovų ir intrigos iki finišo linijos.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją