Visi prisimena įspūdingą Mindaugo Mizgaičio triumfo išraišką Pekine 2008 m. ir pergalingą Aleksandro Kazakevičiaus salto 2012 m. Londone.

LIF generalinis Sekretorius Laurynas Garmus įsitikinės, kad ir dabartinė rinktinė turi tai, ko reikia medaliams iš Rio de Žaneiro parvežti.

„Kol kas nė vienas sportininkas nėra patekęs į olimpines žaidynes, tačiau prasidės atrankos turnyrai ir tokių imtynininkų bus ne vienas. Į olimpiadą turi patekti 3–5 atletai, tarp kurių turistų nebus, visi kovos dėl medalių“, - ateities planus vardina federacijos atstovas.

Rugsėjį pasaulio čempionate Las Vegase (JAV) užsitikrinti vietų olimpiadoje nepavyko nė vienam lietuviui, nors LIF tikėjosi trijų olimpinių bilietų ir brangiai kelionei per Atlantą metė visus finansinius resursus.

Dabar pirma proga iškovoti kelialapius į olimpines žaidynes bus balandžio mėnesio 15 – 17 d. d., kuomet prasidės Europos kvalifikacinis turnyras Zrenjamine (Serbija).

Jeigu nepavyktų sėkmingai pasirodyti šiame atrankos turnyre, dar laukia du pasaulio kvalifikaciniai turnyrai. Pirmasis startuoja balandžio mėnesio 22–24 dienomis Ulan Batore (Mongolija), antrasis gegužės 6–8 d. Stambule (Turkija).

Pašnekovas neslepia, kad prieš atranką į olimpines žaidynes jaučiamas padidėjęs dėmesys iš visuomenės, taip pat sportininkų bei trenerių susikaupimas.

„Išties, pasiruošimas olimpinėms žaidynėms yra išskirtinis. Čia išryškėja viskas, ką atletai nuveikė per ketverius metus. Treniruotės intensyvesnės, galvoje daugiau įvairių minčių, treneriai reiklesni. Jau seniai pastebimas šio laikotarpio išskirtinumas. Šiemet nusprendėme apie visą pasiruošimą ir olimpines žaidynes sukurti dokumentinį filmą. Tikrai turime ką parodyti žiūrovams, taip pat ir artimiau supažindinti su savo „virtuve“, - apie olimpinį periodą kalba L. Garmus.

Generalinis sekretorius neslepia, kad visas dėmesys ir lūkesčiai susiję su graikų–romėnų imtynių stiliaus sportininkais. Pastarieji daugiausiai ir prisideda prie imtynių trofėjų kolekcijos Lietuvoje. Taip pat optimistiškai nuteikia moterų rinktinė, kurią treniruoja Aivaras Kaselis. Jo auklėtinės Danutė Domikaitytė ir Giedrė Blekaitytė nusiteikusios būti pirmosiomis Lietuvos atstovėmis olimpiniame imtynių turnyre.

Pastaraisiais metais itin gerą formą demonstruoja ir geriausius rezultatus pasiekė Edgaras Venckaitis. Iš jo tikimasi sėkmingo pasirodymo atrankoje bei patekimo į olimpiadą. Taip pat vieni iš favoritų patekti į olimpines žaidynes ir ten kovoti dėl medalių yra praėjusių olimpinių žaidynių medalininkai Mindaugas Mizgaitis ir Aleksandras Kazakevičius.

Jie ne tik lieja prakaitą treniruotėse, bet ir tarnauja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgose (KASP). Lietuvos kariuomenėje tarnauja ir graikų–romėnų imtynių rinktinės vyriausiasis treneris Mindaugas Ežerskis. Sportininkų „generolas“ neslepia, kad karyba ir sportas turi nemažai bendro ir pamokos išmoktos vienoje srityje praverčia kitoje.

„Abi profesijos vyriškos. Ant kilimo kaip kare, reikia kovoti. Anksti keliesi, prižiūri save, nevartoji alkoholio, nerūkai. Reikia daug dirbti, mokintis naujų dalykų, ruoštis pratyboms ar kovoms. Labai panaši abiejų sričių specifika, dėl to nemažai sportininkų ir pasirenka karybą“ – bendrus imtynių ir kariuomenės vardiklius diktuoja M. Ežerskis.

Rinktinės treneris čia pat priduria, kad sportininkai šiuo metu „kariauja dviem frontais“ - ir savanoriškose pajėgose, ir treniruotėse.

„Pasiruošimas jau prasidėjo. Tiesa, ruošiamės kol kas ne olimpiadai, o atrankos kovoms, po kurių jau ir olimpiada greitai. Serbijoje gali būti sunku, nes dalyvaus stipriausi Europos sportininkai. Labiau orientuojamės į Ulan Batorą ir Stambulą“ – „atsarginių“ variantų nepamiršta M. Ežerskis.

Laikas bėga ir dar vienas ketverių metų olimpinis ciklas artėja prie pabaigos. Lietuvos rinktinės apkasuose spindi du bronziniai Pekino ir Londono žaidynių medaliai. Imtynių mėgėjai tikisi, kad nuolatinės minėtų sportininkų pergalės kariškių čempionatuose leis Lietuvos kariuomenės savanoriams apginti iškovotas pozicijas ir vėl pradžiuginti Lietuvą olimpiniais medaliais. Kelionė į Rio prasideda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)