Jis pažadėjo įsimenančią kultūrinę Kauno pažinimo programą visiems čempionato dalyviams.

Vėliau Kauno svečiai tylos minute pagerbė neseniai iškeliavusio Anapilin žymaus Rusijos didmeistrio Vitalijaus Ceškovskio (1944-2011) atminimą. Tada dalyviams buvo surengtas įspūdingas smuiko koncertas, nepalikęs salėje abejingų.

Tuomet čempionato vyr. teisėjas (IA) Lucas Cornet iš Belgijos pristatė dalyviams jam talkininkausiančių teisėjų iš Lietuvos personalą bei supažindino su varžybų taisyklėmis ir tvarka. Vienam šoninių teisėjų mikrofonu paskelbus I-o rato pradžią, užvirė Europos senjorų čempionato batalijos Kaune.

Čempionatas padalintas į du atskirus – senjorų ir damų turnyrus. Vyrų čempionate dalyvauja 102 žaidėjai iš 21 šalies, moterų čempionate - 21 žaidėja iš 5 Europos valstybių.

Vyrų čempionato I-as ratas ypatingų staigmenų nepateikė. Aukščiausią reitingą turintis Rusijos didmeistris J. Balašovas (2450) juodaisiais įveikė islandą G. Finnlaugssoną (2062).

Lietuvos šachmatų gerbėjai savo viltis sieja su daugkartinio Lietuvos čempiono Algimanto Butnoriaus (2388) pasirodymu. Kauno didmeistris pirmojoje partijoje užtikrintai įveikė prancūzą A. Gousseinovą (2017). II pirmenybių rate A. Butnorius susitiks su italu A. Rosino (2189).

Tuo tarpu damų čempionate I lentos rezultatas buvo kiek netikėtas. Juodaisiais žaidusi legendinė Gruzijos didmeistrė Nona Gaprindašvili (2356), net 16 metų buvusi pasaulio moterų čempione (nuo 1962 iki 1978 metų), neįveikė tarptautinės meistrės iš Rusijos N. Poliakovos (2066) pasipriešinimo. Ši ilgiausia rato partija baigėsi lygiosiomis 60-u ėjimu.

Lietuvai atstovaujančios D. Januševičiūtė (1793) ir M. Baliūnienė (be reitingo) savo partijas pralaimėjo, o ilgametė Lietuvos moterų čempionė M. Kartanaitė dėl nelyginio čempionato dalyvių skaičiaus burtais negavo varžovės ir ilsėjosi.

Europos senjorų ir damų čempionatuose bus sužaista po 9 ratus. Iš varžybų salės Kaune vykdoma tiesioginė partijų transliacija leidžia interneto portalais sekti čempionato eigą ne tik Europoje, bet ir už jos ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)