Badauti – blogai, persivalgyti – irgi ne kažin kas.

Dėl pandemijos aštuonis mėnesius tarptautinių startų neturėjęs D. Rapšys jaučiasi net pernelyg smarkiai atsigriebęs už prarastą laiką.

Nuo spalio vidurio Budapešte vykusiose komercinėse ISL varžybose 25-erių panevėžietis dalyvavo iš viso 13 plaukimų.

„Jei praėjusiais metais po pasaulio taurės varžybų maratono grįžau gerokai pavargęs, tai dabar jaučiuosi visiškai išsekęs. Pernai jau buvo sunku, bet šiemet – dar sunkiau.

Buvo daug nežinomybės, dėl to sunku buvo įsivažiuoti, pajausti nuotolius. Neaišku, kada pradėti dirbti, o kada tausoti jėgas. Tai buvo kaip eksperimentas, kurio pabaigoje išėjo, kaip išėjo“, – apibendrino D. Rapšys.

Iš pradžių „Energy Standard“ komandos naujokui viskas ėjosi kaip iš pypkės. Lietuvis buvo greičiausias 7 iš 8 pirmųjų rungčių plaukiant 200 ir 400 m laisvu stiliumi.

Bet prieš savaitę atėjus pusfinalių metui, Inos Paipelienės auklėtinis ėmė buksuoti.

Anot jo, įtakos turėjo ir per visą pasaulį nuskambėjusi klaida, kuomet 400 m distancijoje pirmavęs D. Rapšys apsiskaičiavo ir pagalvojo finišavęs, nors iš tiesų buvo likę dar 50 m. Tąkart panevėžietis prarado daugiau nei 5 sek., kol susizgribo ir grįžo į kovą.

Ir nors tuomet vėl sugebėjo laimėti, pergalės netrukus baigėsi.

„Visiems tai buvo juokingas nuotykis, bet iš tiesų jis man kainavo labai daug. Finišavau atidavęs visas likusias jėgas, ir tuomet staiga prireikė plaukti dar 50 m maksimaliu tempu. Po to finišo raumenys nebeveikė, buvo labai sunku atsigauti. O tai reikėjo padaryti greitai.

Jaučiausi nuvargęs, raumenynas nebeklausė. Vieną kartą įšoku į vandenį – antroje distancijos pusėje baigiasi jėgos. Antrą kartą šoku galvodamas pradžioje pasitaupyti – pradedu per lėtai. Taip ir mėčiausi nuo vieno kraštutinumo prie kito. Išėjo gera pamoka ateičiai“, – prisiminė D. Rapšys.

Pusfinalyje jis abiejuose savo mėgstamiausiuose nuotoliuose tenkinosi antra vieta, o finale plaukiant 200 m buvo pastumtas ir į trečią poziciją.

Favoritą ėmė lenkti ne tik iš elitinių pirmenybių pažįstamas britas Duncanas Scottas, bet ir 20-metis pastarojo tautietis Thomasas Deanas bei individualiose rungtyse tarptautinėje arenoje dar nepasižymėjęs amerikietis Townley Haasas.

D. Rapšio nuomone, puikų tempą paskutinę varžybų savaitę konkurentams padėjo išvystyti racionalesnis jėgų paskirstymas.

Šiemet ISL išbandė plaukime dar neregėtą taisyklių naujovę: kiekvienos rungties nugalėtojas iš varžovų, kuriuos aplenkdavo daugiau nei nustatytas laiko limitas, „pavogdavo“ jų taškus.

„Vieni žmonės taupėsi pusfinaliams ir finalui, o mus kiekvieną kartą ragindavo spausti iki galo, kad pavogtume taškų. Nors nemačiau daug prasmės tai daryti, nes mūsų komanda pirmuosius etapus ir taip laimėdavo solidžia persvara“, – nusistebėjo D. Rapšys.

Tiesa, bent dalį varžybų programos jis „sutaupė“. Lietuvis tik pačiame pirmame etape pasirodė estafetėje 4x100 m laisvu stiliumi – vėliau susitarė su komandos vadovais, kad leistų daugiau atsipūsti.

„Stengiausi išsiprašyti, kad nereikėtų plaukti dar ir estafetėse. Džiaugiuosi, kad vadovai mane suprato. Nors ir buvo galima estafetėse pasirinkti pinigų, tokį krūvį atlaikyti būtų visai nebeįmanoma“, – pažymėjo plaukikas.

Apskritai ISL jis vadina sprinterių turnyru.

Iš antroje vietoje finale likusios „Energy Standard“ titulą paveržusi amerikietiškoji „Cali Condors“ komanda galėjo pasigirti stipriausiais plaukikais tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų.

Bendroje sezono įskaitoje triuškinančia persvara triumfavo JAV žvaigždė Caelebas Dresselas (463 taškai), antrą vietą užėmė jo tautietė Lilly King (350 tšk.).

Palyginimui, D. Rapšio sezono kraitis – 116 tšk. – leido jam pasidalinti 53-ia pozicija bendroje daugiau nei trijų šimtų sportininkų rikiuotėje.

„Jei esi kietas sprinteris, per tris nuotolius gali surinkti tiek taškų, kiek man sunkiai pavyktų per šešis. Realiai, tokiomis sąlygomis „Cali Condors“ pavyti buvo neįmanoma. Manau, kad kitais metais viskas keisis kardinaliai“, – dar tik antrą kartą surengtų varžybų taisyklių korekcijų laukia D. Rapšys.

Nors ir jaučiasi išsunktas, pailsėti jis turės tik dvi dienas – kol bus padarytas privalomas koronaviruso testas ir gautas atsakymas.

O tuomet D. Rapšys keliaus į Klaipėdą ir užsidarys dar viename treniruočių „burbule“ – šįkart su tautiečiais.

„Baseinas bus skirtas vien tik mums, viešbutis, maitinimas – taip pat atskirai. Bus įdomu pamatyti. Bet po to „burbulo“, kurį atlaikėme Budapešte, nieko keisto nebeturėtų būti“, – šypsojosi šalies rinktinės lyderis, pasidžiaugęs, jog per daugiau nei mėnesį Vengrijos sostinėje virusas nebuvo diagnozuotas nė vienam ISL dalyviui.

Už debiutą ISL D. Rapšys, swimswam.com skaičiavimais, savo kišenę turėtų papildyti 39 tūkst. JAV dolerių (33 tūkst. eurų).

Epizodiškai „Energy Standard“ komandai padėję Simonas Bilis ir Andrius Šidlauskas susilauks atitinkamai 14 ir 5 tūkst. dolerių premijų.

Iš viso ISL prizinį fondą sudarė 6 mln. dolerių, o naudingiausias varžybų plaukikas C. Dresselas susišlavė beveik 300 tūkst. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)