Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) kvietimu garbus svečias dešimt gruodžio mėnesio dienų Vilniaus sporto mokykloje „Tauras“ vedė pamokas talentingiausiems Lietuvos jauniesiems stalo tenisininkams. Sostinėje jam talkino trenerė iš Švedijos Yijie He.

Pasak LSTA prezidento Rimgaudo Balaišos, Vilniuje surengta stovykla buvo įtraukta į Europos stalo teniso sąjungos (ETTU) „Development“ programos kalendorių. Šios programos kriterijai – talentingiausių žaidėjų (mini jaunučių ir jaunučių) rengimas ir tobulinimas.

Šioje programoje nuo 2012 metų su auklėtinėmis Kornelija ir Emilija Riliškytėmis dalyvauja trenerė Jolanta Prūsienė. Vilniuje ji buvo atsakinga už šią stovyklą.

„Mūsų jaunieji stalo tenisininkai turėjo fantastišką galimybę stovyklauti ir semtis žinių iš žmogaus, kokių stalo teniso pasaulyje yra tik keli“,˙– džiaugėsi R. Balaiša, kuriam gimė idėja pasikviesti svečią į mūsų kraštą, o J. Prūsienė rugpjūtį surengtoje stovykloje šią idėją pasiūlė Li Xiaodongui.

„Tokį žmogų prikalbinti atvykti į Lietuvą buvo nepaprastai sunku. Tačiau jis po ilgų dvejonių sutiko, nes tai buvo jo pirmas vizitas ne tik į Lietuvą, bet ir Rytų Europą“, – sakė R. Balaiša.

64-erių Li Xiaodongas 15 metų buvo Kinijos nacionalinių moterų ir vyrų rinktinių treneriu, 22-ejus metus dirbo su Kinijos nacionalinėmis komandomis, 12 metų darbuojasi treneriu Kinijos sostinėje Pekine. Ir jis ne vien tik treniruoja. Li Xiaodongas yra Šanchajaus universiteto profesorius, atlieka mokslinius tyrimus, susijusius su stalo tenisu, rašo straipsnius į mokslinius žurnalus, veda seminarus, kuriuose dalijasi savo patirtimi ir patarimais.

Li Xiaodongas – labai svarbus žmogus visoje Kinijos sporto bendruomenėje. Jis buvo atsakingas už būsimų pasaulio ir olimpinių čempionų Teng Yi, Wang Tao, Yan Sen, Wang Ligin, Wang Nan, Li Ju ir kitų tobulėjimą.

„Manau, kad lietuvių vaikus mokyti yra lengviau, nes jie įdeda daugiau pastangų į treniruotes, o stalo tenisas, kaip sporto šaka, jiems yra kažkas neatrasto ir įdomaus“, – įspūdžiais iš Vilniuje surengtos stovyklos dalijosi Li Xiaodongas, vaikus treniravęs po tris valandas dukart per dieną. – Kinijoje vyrauja skirtingi treniravimo metodai. Mūsų šalyje stalo tenisas nacionalinė sporto šaka, todėl negalima lyginti Kinijos ir Lietuvos stalo teniso.

Kinų vaikai turi daugiau galimybių tobulėti. Nuo mažens jie griežtai mokomi išsikelti sau tikslus, susikoncentruoti į sportą, edukaciją, todėl požiūris į sportą yra disciplinuotas. Mes didelį dėmesį skiriame ištvermei, valiai, kantrybei, fizinei jėgai ir strateginiam mąstymui.“

Pasak garsaus trenerio, vaikai nuo 6 iki 8 metų Kinijoje ir Europoje yra panašaus lygio, netgi kai kurie Europos jaunieji stalo tenisininkai yra talentingesni, bet neturi gerų treniruočių sąlygų ir specialistų. Todėl europiečiai, norėdami būti geresni už kinus, turi būti pirmiausia talentingi.

Dešimt dienų Li Xiaodongo treniruotėse dalyvavusi J. Prūsienė apie svečią atsiliepė pagarbiai.

„Jis paprastas, mielas, pozityviai nusiteikęs, neišrankus. Jo pamokos mums visiems labai svarbios. Juk žinoti teoriją tai yra vienas dalykas, bet visai kas kita yra pamatyti viską praktikoje. Iš jo gavome neįkainojamos informacijos.“

Baigiantis stovyklai LSTA prezidentas R. Balaiša tapo Li Xiaodongo gidu, parodydamas gražiausias Vilniaus vietas.

„Turėjau trumpą turistinį žygį po Vilniaus senamiestį ir bažnyčias. Likau sužavėtas“, – gerų emocijų neslėpė olimpinių ir pasaulio čempionų treneris. – Vilniaus centras – jaukus, bohemiškas ir turintis gilią istoriją. Išvydau įvairių kultūrų katilą. Mes, kaip ir lietuviai esame pamišę dėl krepšinio, todėl vizitas Lietuvoje man paliko neišdildomą įspūdį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją