Ambicingas Anykščių Jono Biliūno gimnazijos moksleivis apie savo tikslus drąsiai nešneka, jis nori savo galimybes parodyti trasoje.

„Manau, kad šiai jaunimo olimpiadai esu pasiruošęs tikrai neblogai, tačiau realią situaciją parodys rezultatai“, – nusišypso L. Banys.

18-ą gimtadienį balandžio mėnesį švęsiantis biatlonininkas labai laukia kol galės išbandyti savo jėgas žiemos olimpiada alsuojančiame Lilehameryje.

„Man ne itin patinka kalbėti apie savo varžovus, kiekvienos varžybos parodo, kas tuo metu yra ko vertas“, – kalba sportininkas. – Trasoje tikrai pamatysime, kuo aš galiu būti ar nebūti geresnis už savo varžovus.“

Gimnazistas net nemirktelėjęs linkteli paklaustas, ar jaunimo žiemos olimpinės žaidynės yra jo svajonės išsipildymas.

„Žinoma“, – užtikrintai taria biatlonininkas. – Tačiau tikslų trasoje sau nemėgstu kelti. Tiesiog noriu padaryti viską, ką geriausiai moku ir noriu nedaryti klaidų. Tada prieš save būsiu ramus.“

17-metis aistra biatlonui užsikrėtė dar vaikystėje, kai vyresni šeimos nariai pasiūlė pabandyti. Nuo tada kiekviena L. Banio diena prasideda ir baigiasi mintimis apie biatloną.

„Mano sesė ir brolis užsiiminėjo biatlonu, tai ir man pasiūlė, taip ir susidomėjau“, – dažnai sportininkų šeimose pasitaikančią istoriją prisiminė L. Banys. – Man patinka biatlonas, nes tai įdomi sporto šaka. Daug veiksmo, mąstymo. Turiu ne tik greitai važiuoti, tačiau kitą akimirką privalau būti ramus ir taikliai šaudyti.“

Tiesa, pats sportininkas pripažįsta, kad viena dalis jam sekasi sunkiau.

„Biatlone man blogiau sekasi šaudyti. Daug geriau sekasi šliuožti. Manau, kad tai yra mano stiprioji pusė ir tuo stengiuosi pasinaudoti.“

Nors dažnai kalbama, kad Lietuvoje nėra galimybių profesionaliai užsiimti žiemos sporto šakomis, tačiau jaunasis biatlonininkas teigia, kad jeigu turi daug noro, tai viskas įmanoma. J. Biliūno gimnazijos sportininkas sako, kad puikiai suderina treniruotes mūsų šalyje ir užsienyje.

„Tiesa, kad kitose šalyse žiemos sporto šakų sąlygos daug geresnės nei mūsų šalyje, tačiau ir čia, Lietuvoje, galima puikiai tobulėti. Svarbiausia yra noras ir užsispyrimas“, - pasakoja L. Banys. – Man daug laiko tenka praleisti treniruočių stovyklose užsienyje, ten sąlygos būna aukštesnio lygio, gali apie nieką kitą, išskyrus biatloną, negalvoti. Labiausiai man imponuoja treniruotės kalnuose, jos mano mėgstamiausios. Žinoma, per tokias stovyklas kenčia ir mokslai, tačiau stengiuosi ir, manau, kad man sportą ir mokslus pavyksta suderinti. Tačiau man patinka ir treniruotis Lietuvoje, viskas tikrai įmanoma.“

L. Banys ir laisvu metu daugiausiai laiko stengiasi skirti sportui, tai jauno vaikino kraujyje. Biatlonininkui ypač patinka futbolas, domisi kitomis sporto šakomis, mėgsta žvejybą. Tačiau po jaunimo žiemos olimpinių žaidynių vaikinas nežada sustoti ir turi tikslų ateityje.

„Mano svajonė yra patekti į suaugusiųjų olimpines žaidynes“, – užtikrintai baigia L. Banys.

***

Antrą kartą vyksiančiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus 10 sportininkų: biatlonininkai Nadežda Derendiajeva, Vitalija Kutkauskaitė ir L. Banys, slidininkas Rokas Vaitkus, kalnų slidininkai Andrejus Drukarovas ir Eglė Augustaitytė, ledo ritulininkas Dino Mukovozas (individuali iššūkių turnyro rungtis), snieglentininkas Aras Arlauskas ir ledo šokėjų pora – Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala.

Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės vyks antrą kartą. Pirmą kartą jos buvo surengtos 2012 metais Insbruke (Austrija). Žaidynes organizuoja Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) ir Lilehamerio jaunimo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas (LYOGOC), kurį valdo Norvegijos kultūros ministerija, Norvegijos olimpinis ir parolimpinis komitetai bei Lilehamerio savivaldybė.

LTOK organizuoja ir finansuoja sportininkų dalyvavimą Lilehamerio jaunimo olimpinėse žaidynėse ir prisideda prie sportininkų pasirengimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)