L. Jasiūnaitė paskutiniame Europos čempionate 2018 metais Berlyne tapo prizininke – ietį numetusi 61,59 m iškovojo bronzinį apdovanojimą. Nenuostabu, kad su ja siejamos viltys ir Bavarijos sostinėje.

Norint patekti į finalą atrankos dalyvėms reikėjo įveikti kvalifikacinį 61 m normatyvą arba patekti tarp 12 geriausią rezultatą pademonstravusių metikių.

L. Jasiūnaitė pirmuoju bandymu ietį numetė 56,12 m, antruoju šovė tiesiai į finalą – įrankį numetė 61,85 m ir įvykdė kvalifikacinį normatyvą. Toliau už lietuvę niekas nemetė, o tiesioginį bilietą taip pat pasičiupo 61,28 m numetusi graikė Elina Tzengko.

„Pirmą metimą dariau atsargiau. Visas mintis dėjau į kvalifikaciją, nes ties tuo viskas gali ir pasibaigti. Dabar galima sakyti esu tarp lyderių, penketuke, stengiausi neišsikrauti, pasilikti jėgų finalui, kad galėčiau ten pakovoti, – kalbėjo L. Jasiūnaitė. – Tikrai nebuvau atsipalaidavusi, vis tiek turėjau susikaupti, reikėjo pastangų. Aišku, nebuvo ir taip, kad draskiausi dėl to antro metimo.“

Finalo dalyvės (vieta, atletė, šalis, atrankos rezultatas):

1.Liveta JasiūnaitėLietuva61,85
2.Elina TzengkoGraikija61,28
3.Barbora ŠpotakovaČekija60,75
4.Madara PalameikaLatvija60,56
5.Victoria HudsonAustrija60,49
6.Marie Annika FuchsVokietija59,50
7.Martina RatejSlovėnija58,86
8.Nikola OgrodnikovaČekija57,82
9.Adriana VilagošSerbija57,70
10.Lina MuzeLatvija57,69
11.Nikol TabačkovaČekija57,54
12.Reka SzilagyiVengrija57,40


Asmeninis lietuvės rekordas – 63,98 m, o toliausiai šįmet ietį ji metė pasaulio čempionato Judžine atrankoje – 63,80 m.

„Fiziškai jaučiuosi gerai. Pasaulio čempionate gavau geros patirties, stengiausi išanalizuoti, kas buvo ne taip, ieškojau, kur buvo klaidos, nes jos buvo padarytos. Nežinau, ar pasiekiau sportinės formos piką, tačiau esu gerame pasiruošime. Viskas po sezono paaiškės. Ar iššausiu, kam esu pasiruošusi, parodys tik laikas, – sakė praėjusio Europos čempionato prizininkė. – Finale visos varžovės bus ryškios. Kiekviena diena yra nauja, sunku kažką prognozuoti, dėl medalių ypač. Neaišku, kas iššaus. Vieną dieną nieko nedarai ir ietis lekia, o kitą – maksimaliai viską darai, bet kažkas nesusiderina, pilno judesio junginio nėra.“

Į finalus, kurie vyks penktadienį vakare jau prasibrovė abu Lietuvos disko metikai Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius bei trišuolininkė Dovilė Kilty.

Moterų ieties metimo finalas vyks šeštadienį 21.25 val. Lietuvos laiku.

Greta Karinauskaitė / FOTO: Alfredas Pliadis/LLAF

3000 m kliūtinio bėgimo atrankoje ketvirtadienį ryte dalyvavo 21-erių metų Greta Karinauskaitė. Lietuvė distanciją įveikė per 9 min 55,11 sek. ir bendroje įskaitoje iš 31 dalyvės užėmė 18-ą vietą. Į finalą pateko 15 atlečių.

„Galėjo būti geriau, bet nepavyko. Atrodė, kad pabaigoje galėčiau bėgti, bet jau neišeina. Norėjau asmeninio rekordo, čia buvo su kuo bėgti, bet nepavyko. Aišku, būtų buvę smagu patekti į finalą, bet labai sunku“, – po atrankos mintimis pasidalino G. Karinauskaitė.

800 m bėgimo atrankoje ketvirtadienį nepasisekė 22-iejų metų Gabijai Galvydytei. Įpusėjus distancijai lietuvė išsiveržė į priekį ir atsidūrė pirmajame ketverte, tačiau finišo tiesiojoje varžovės blokuota stabtelėjo ir liko paskutinė savo bėgime. Jos rezultatas – 2 min. 03,92 sek.

Lietuvė galutinėje įskaitoje užėmė 22-ą vietą iš 31-os dalyvės.

„Mažai turiu patirties. Pati save pastačiau į blogą poziciją, nors atrodė visai gera finiše. Visos norėjo patekti į pusfinalį ir atidavė viską, ką gali. Kažkas užlindo per arti, gal truputį pasimečiau, – po finišo kalbėjo G. Galvydytė. – Planas buvo kitoks, bet „užsidariau“ tarp kitų bėgikių, teko kažkaip išeiti. Atėmė tai jėgų. Norėjau patekti į pusfinalį. Ateityje gal reikės suderinti, kad pavyktų gerą formą ilgiau išsaugoti, nes Amerikoje buvo ilgas sezonas.“

Nepasisekė lietuvei ir dėl to, kad ji pateko į itin stiprų bėgimą. Kituose bėgimuose besivaržiusios, bet pirmajame trejete finišo liniją kirtusios lenkė Angelika Sarna (2:04,12) ir suomė Sara Kuivisto (2:04,32) fiksavo prastesnį rezultatą, tačiau atsidūrė pusfinalyje.

Paskutinis iš lietuvių ketvirtadienį olimpiniame Miuncheno stadione pasirodė 24-erių metų Gediminas Truskauskas. Lietuvos 200 m bėgimo čempionas ir rekordininkas (20,48 sek.) varžėsi antroje atrankos grupėje.

G. Truskauskas galingai startavo ir kone visą laiką išsilaikęs pirmųjų savo bėgimo dalyvių trejete finišavo trečias. Tai garantavo jam tiesioginį bilietą į pusfinalį. Lietuvio rezultatas – 20,67 sek.

Iš 23 atrankos dalyvių jis buvo šeštas. 200 m bėgimo pusfinaliai prasidės šįvakar nuo 21.13 val. Lietuvos laiku.

„Stengiausi akcentuoti tai, ką ir per treniruotes akcentuodavome – startą, pagreitėjimą, išlaikyti viską kuo techniškiau ir padaryti tai, kas geriausia. Esu netoli savo sezono rezultato. Faktas, kad kovosiu iki galo, atiduosiu save maksimaliai, – kalbėjo G. Truskauskas. – Tikslas patekti į pusfinalį pasiektas, o toliau viskas iš naujo. Aišku, bus sunkiau, tačiau geros emocijos ir nusiteikimas duoda savo, bus stimulas.“

Sprinteris sakė, kad koncentravosi būtent į startą Europos čempionate, todėl ir geriausią sportinę formą stengėsi pasiekti rugpjūčio antroje pusėje.

Ketvirtadienį vakare antrajame pusfinalyje po atidėto dėl lietaus starto bėgęs G. Truskauskas buvo paskutinis (21,05 sek.). Galutinėje įskaitoje jis liko 22-oje vietoje iš 23-ų pusfinalio dalyvių.

„Šiek tiek per balas, bet sąlygos visiems vienodos. Apmaudu, kad pusfinalyje nepavyko pakartoti to, ką nuveikiau atrankoje. Visą sezoną stabiliai bėgau, rezultatas buvo aukšto lygio. Gal čia buvo per daug įtampos, ne mano bėgimas, – po pusfinalio bėgimo sakė G. Truskauskas. – Beveik viską pavyko padaryti. Didelis tikslas buvo patekti į pusfinalį, o čia reikėjo mėgautis ir atsipalaiduoti. Ne visai pavyko.“

Praėjusiame Europos čempionate į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A. Gudžius, bronza – L. Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Lietuvos rinktinė ir rezultatai Miunchene:

AtletasRungtisRezultatasVieta
Andrius Gudžiusdisko metimas
Mykolas Aleknadisko metimas
Liveta Jasiūnaitėieties metimas
Modesta Morauskaitė400 m51,70 sek.13
Loreta Kančytėmaratonas2:41:1538
Arturas Mastianica20 km sp. ėjimas
Arturas Mastianica35 km sp. ėjimas2:46:0917
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas
Juozas Baikštysšuoliai į aukštį217 cm14
Jogailė Petrokaitėšuoliai į tolį6,37 m14
Aina Grikšaitėtrišuolis13,62 m15
Dovilė Kiltytrišuolis
Ieva Zarankaitėdisko metimas56,85 m14
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštį
Gediminas Truskauskas200 m21,05 sek.22
Greta Karinauskaitė3000 m kl. bėg.9:55.1118
Gabija Galvydytė800 m2:03,9222
Simas Bertašius1500 m3:40,1915
Ignas Brasevičiusmaratonas2:25:2557
Remigijus Kančysmaratonasnebaigė-
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją