„Laikinoji diskvalifikacija buvo anuliuota – galiu patvirtinti šią informaciją, – sakė Sergejus Kolmogorovas. – FINA vis dar turi priimti galutinį sprendimą šioje byloje, bet manau, kad viskas juda tinkama linkme.“

Tai reiškia, kad Rusijos plaukikei uždegta žalia šviesa į Rio de Žaneire rugpjūčio 5-21 dienomis vyksiančias olimpines žaidynes.

„Ką tik gavome pranešimą iš FINA pirmininko Roberto Foxo apie diskvalifikacijos J. Jefimovai atšaukimą. Tyrimas nenutrauktas, dar laukia apklausos. Tačiau svarbiausia, kad Julia dabar galės pilnavertiškai ruoštis olimpinėms žaidynėms kartu su savo treneriu Davidu Salo ir stipriais treniruočių partneriais“, – džiūgavo J. Jefimovos atstovas Andrejus Mitkovas.

Pagrindinės J. Jefimovos konkurentės 18-metės lietuvės Rūtos Meilutytės trenerį toks sprendimas nuliūdino.

„FINA ne kartą skelbė, kad netoleruos nusižengimų dėl dopingo. Tokia jų retorika: jie tai pasakė aiškiai ir garsiai bei gana dažnai. Bet staiga, tu sužinai... Nėra jokios papildomos informacijos dėl šio sprendimo, bet tiek aš, tiek visas pasaulis mato, kad toks sprendimas neturi nieko bendro su jų ankstesniais pareiškimais“, – piktinosi Jonas Ruddas, šiuo metu Londone dalyvaujantis Europos plaukimo čempionate.

Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-tųjų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmasis mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antrasis – vasario 24 d. (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė A. Mitkovas.

Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko. Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui.

Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 m. kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami. Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo.

Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 m. pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2939)