Pirmenybę teikia ne pergalei, o žirgo savijautai

Ištvermės jojimo meistrės kelias į žirginį sportą prasidėjo nuo dalyvavimo konkūrų ir dailiojo jojimo varžybose, kuriose Lietuvai atstovavo net kelerius metus. Tačiau dėl galimybės daugiau laiko praleisti jojant duete su žirgu, A. Zabavska savo tolesnę karjerą susiejo būtent su ištvermės jojimu.

„Ši žirginio sporto šaka mane žavi tuo, jog norint įveikti tolimas 120-160 km distancijas balne tenka praleisti nuo 7 iki 12 valandų. Tai turbūt kiekvieno dėl žirgų galvą pametusio raitelio svajonė“, – juokėsi A. Zabavska.

Ištvermės jojime patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija, gebėjimas jausti žirgo galimybes. Dėl šios priežasties ištvermės jojimas dažnai yra prilyginamas netgi žmogaus ir žirgo santykių išbandymui.

„Varžyboms pradedu ruoštis jau prieš keletą mėnesių, kadangi gera žirgo fizinė forma, tinkamas jo paruošimas tarptautinėms varžyboms suteikia pasitikėjimo ir man pačiai. Taip pat nuolatinis ir intensyvus darbas su kiekvienu augintiniu padeda geriau jį pažinti, perprasti jo fizines savybes. Savo treniruojamiems žirgams visada keliu aukštus reikalavimus, tačiau varžybų dieną didžiausią dėmesį skiriu gerai žirgo savijautai“, – pabrėžė A. Zabavska.

Pasiekti rezultatai – geriausias įvertinimas

Daugiau nei 30 metų žirginiu sportu užsiimanti A. Zabavska atvirauja, kad vienos pajėgiausių Lietuvos ištvermės jojimo raitelių titulas irgi turi savo kainą.

„Laikas, praleistas atskirai nuo savo šeimos, intensyvios treniruotės kiekvieną dieną, miego trūkumas, startavimas varžybose net ir ekstremaliomis oro sąlygomis. Tai yra ta kaina, kurią tenka mokėti dėl galimybės užsiimti savo mėgstama veikla aukščiausiame lygmenyje. O pasiekti rezultatai, žinoma, yra geriausias įvertinimas už įdėtas pastangas“, – teigė jojikė.

A. Zabavska užsimena, kad būtent dėl daug žadančios karjeros žirginiame sporte ji daugiau nei prieš dešimtmetį su sportininkės viza išvyko į JAV. Šiuo metu Teksase gyvenanti sportininkė reguliariai dalyvauja tarptautinėse ištvermės jojimo varžybose, kur susirenka pajėgiausi duetai iš viso pasaulio, ir taip garsina Lietuvą žirginio sporto profesionalų bendruomenėje.

Žirgo paruošimas trunka keletą metų

A. Zabavska pati šiuo metu augina ir treniruoja net septynis žirgus, kurių paruošimas sėkmingam startui ištvermės jojimo varžybose reikalauja didelio įdirbio ir žinių bagažo, patirties.

„Ištvermės jojimui gali būti ruošiami ne jaunesni kaip 5-erių metų amžiaus žirgai, o jų treniruočių intensyvumas priklauso nuo paties žirgo fizinių savybių, gebėjimų. Pavyzdžiui, tinkamai paruošti žirgą ilgiausiai 160 km varžybų distancijai gali prireikti net keleto metų“, – pasakojo A. Zabavska.

Ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusios A. Zabavskos netolimos ateities planuose dalyvavimas 2018 metais vyksiančiose pasaulio žirgų sporto žaidynėse (World Equestrian Games), kurioms ji intensyviai ruošiasi jau dabar.

„Esu išsikėlusi sau tikslą paruošti mažiausiai tris žaidynių kvalifikaciją atitinkančius žirgus. Taip galėsiu užsitikrinti, kad žaidynių dieną turėsiu sveiką ir geriausią savo fizinę formą pasiekusį žirgą. Ir, žinoma, stovėti ant apdovanojimų pakylos“, – šypsenos neslėpė A. Zabavska.

Jos karjeroje tai jau bus trečios iš eilės pasaulio žirgų sporto žaidynės. Pirmą kartą sportininkė jose startavo 2010 metais JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją