Namų rungtynes Vilniaus „Pramogų“ arenoje žaidusi „Energija – Geležinis Vilkas“ nesugebėjo nugalėti svečių iš Kauno ir liko su vienu tašku. Susitikime, kuriame prireikė pratęsimo, „Baltų Ainiai“ išplėšė pergalę rezultatu 8:7 ir pirmą kartą klubo istorijoje nugalėjo daugkartinius Lietuvos čempionus.

Sužaidus vos minutę grubi šeimininkų klaida leido Dovydui Žiūkui vienam pabėgti prieš vartininką. Kauniečių puolėjas savosios progos neišvaistė – užtikrintai nuginklavo oponentų vartininką ir išvedė „Baltų Ainius“ į priekį (01:00, rez. perd. Nikita Svarjovas).

Praleidusi įvartį „Energija – Geležinis Vilkas“ kur kas dažniau rengė atakas oponentų aikštės zonoje, bet Lukas Jakšys užtikrintai gynė savo vartus, o „Baltų Ainių“ kontratakos ir toliau buvo itin pavojingos. Vienas prieš vartininką pabėgo Mantas Marcinkevičius, o vėliau panašioje situacijoje atsidūrė ir Nikita Bashkirovas, bet abiem kauniečių žaidėjams nepavyko įveikti šeimininkų vartininko Nicholo Nabuurso.

Nepaisant to, jog kauniečiams varžovai ir toliau leisdavo atrasti galimybių pavojingiems išpuoliams, būtent „Energijai – Geležiniam Vilkui“ pavyko surengti pavyzdinę ataką. Puikų komandos draugo perdavimą gavęs Rojus Plepys greitoje atakoje pasiuntė ritulį į vartus (14:16, rez. perd. Janas Tuchto, Oskaras Oleinikas).

Po praleisto įvarčio „Baltų Ainiai“ nepasimetė ir atsakė savo rezultatyviu išpuoliu. Pasižymėjo vienas iš svečių puolimo lyderių Makaras Tokarevas (15:44, rez. perd. Nikita Bashkirovas, Titas Milašius).

Dar vieną auksinę progą Kauno klubas turėjo antrojo kėlinio starte, kai daugumoje Nikita Svarjovas iš arti susikūrė progą atlikti du metimus, tačiau abu kartus užtikrintai žaidė „Energijos – Geležinio Vilko“ vartininkas. Visgi, netrukus elektrėniškiams buvo skirta dar viena nuobauda, o N. Svarjovas gavęs dar vieną galimybę šį kartą buvo tikslus (23:18, rez. perd. Konstantinas Gribula, Damiras Shafeevas).

Po trečiojo „Baltų Ainių“ įvarčio kauniečiai labai greitai surengė dar vieną greitą ataką ir nors su pirmuoju oponentų metimu N. Nabuursas susitvarkė, pirmasis prie jo suskubo ir ritulį į vartus pasiuntė Erminas Gutauskas (24:25, rez. perd. M. Tokarevas, N. Bashkirovas).

Du iš eilės kauniečių įvarčiai įrėmė „Energiją – Geležinį Vilką“ į nemalonią situaciją, bet ilgai netrukus iš itin aštraus kampo plyšį suradęs Edgaras Rybakovas sušvelnino oponentų persvarą daugumoje (27:00, rez. perd. Dmitrijus Rabchukas, Dominykas Motiejūnas). Po minutės „Baltų Ainiai“ dar kartą prasižengė, o daugkartiniai Lietuvos čempionai ir vėl išnaudojo šią situaciją: iš arti ritulį į vartus nukreipė Dmitrijus Rabchukas (29:38, rez. perd. Rolandas Aliukonis, Donatas Kumeliauskas).

Į šoką pasiųstiems „Baltų Ainiams“ ir toliau nepavyko išvengti klaidų: po itin nesėkmingo epizodo prie savo vartų jie leido Edvinui Boroškai visiškai vienam atsidurti prieš L. Jakšį, o Lietuvos rinktinės narys šaltakraujiškai išlygino rezultatą (29:58).

Puikią atkarpą tęsusiai „Energijai – Geležiniam Vilkui“ išprovokavus dar vieną pražangą, jos metu ir vėl krito įvartis. Po gudraus perdavimo iš už vartų Timonas Mažulis tiksliu metimu nubaudė oponentus (33:46, rez. perd. D. Motiejūnas, Dino Mukovozas).

Po penktojo praleisto įvarčio L. Jakšys vietą „Baltų Ainių“ vartuose užleido Kristupui Pranckiečiui. Visgi, šiam apšilti daug laiko oponentai nesuteikė: vos po dviejų minučių nuo vartininko pasirodymo ant ledo iš arti antrąjį rungtynių įvartį pelnė D. Rabchukas (35:48, rez. perd. D. Kumeliauskas, E. Rybakovas).

Prasidėjus trečiajam kėliniui „Baltų Ainiams“ pavyko sugrįžti į rungtynes – per įvartį nuo varžovų juos sugrąžino iš arti ritulį į vartus įstūmęs N. Svarjovas (41:47, rez. perd. N. Bashkirovas, D. Žiūkas). Tiesa, patys „ainiai“ netrukus sau prisidarė problemų per dešimt sekundžių gavę dvi pražangas ir suteikę progą varžovams ilgai dvigubai kiekybinei persvarai. Nepaisant dviejų žaidėjų persvaros, „Energijai – Geležiniam Vilkui“ teko šią atkarpą užbaigti taip ir nesukūrus progos įvarčiui.

Sėkmingas pasirodymas gynyboje leido „Baltų Ainiams“ padidinti pasitikėjimą savo jėgomis ir kuriam laikui aktyviau atakuoti oponentų vartus, bet kitoje aikštės pusėje puikų individualų reidą surengęs T. Mažulis įtvirtino savo komandos pranašumą (48:04, rez. perd. Karolis Kubilius, D. Mukovozas).

Įpusėjus trečiajam kėliniui žaidimas ant ledo tapo itin atviras, bet jame kurį laiką žibėjo vartininkai N. Nabuursas ir K. Pranckietis, nepriekaištingai atrėmę visus abiejų komandų šūvius į vartus. Visgi, galiausiai „Baltų Ainiai“ surado būdų pramušti „Energijos – Geležinio Vilko“ vartus ginantį kanadietį. „Hat-tricką“ pelnė N. Svarjovas (51:49, rez. perd. Titas Milašius, N. Bashkirovas), kuris po poros minučių turėjo galimybę savo įspūdingą pasirodymą pagerinti dar vienu įvarčiu, tačiau tuomet jam šiek tiek pritrūko tikslumo.

Trečiajam rungtynių kėliniui artėjant prie pabaigos „Baltų Ainiai“ užsidirbo galimybę daugumai, kurios metu jie netruko įsitvirtinti prie oponentų vartų. Galiausiai po ilgos atakos svečiai pagaliau surado progą iš arti pelnyti išlyginamąjį įvartį. Tiksliai atakavo E. Gutauskas (56:07, rez. perd. N. Bashkirovas, D. Shafeevas).

Paskutinę trečiojo kėlinio minutę „Energija – Geležinis Vilkas“ žaidė daugumoje, bet jiems nepasižymėjus komandoms teko žaisti pratęsimą.

Papildomų penkių minučių metu „ainiai“ dar kartą pažeidė taisykles, bet jie ir vėl sugebėjo atsilaikyti, o prasidėjus paskutinei dvikovos minutei dar ir surengė savo ataką, kurios metu M. Tokarevui beliko užbaigti jau šeštąjį rezultatyvų perdavimą susitikime atlikusio N. Bashkirovo pradėtą darbą ir pelnyti pergalingą įvartį (64:09, rez. perd. N. Bashkirovas).

Po susitikimo „Energijos – Geležinio Vilko“ treneris Dovydas Kulevičius neslėpė apmaudo, jog komandai nepavyko išnaudoti galybės progų pasižymėti ir užbaigti rungtynes.

„Rungtynes galime vertinti kaip minusines, nes jas pralaimėjome turėdami tiek daug progų įmušti. Turėjome jų ir pratęsime žaisdami keturi prieš tris, o sporte taip jau būna, kad neįmušus įmuša tau.“

Elektrėnų klubo strategas taip pat pripažino, jog varžovų žaidimą gerokai pagerino prisijungę legionieriai bei teigė, jog oponentų jo auklėtiniai tikrai nenuvertino.

„Varžovus tikrai įvertinome, dar prieš rungtynes duotame interviu kalbėjau, kad tai yra gera komanda. „Baltų Ainiai“ turi kelis naujus žaidėjus, kurie tempia komandą ir daro rezultatą. Šis čempionatas nėra toks, kad „Energija“ visada laimi. Dabar visos ekipos yra apylygės ir aš nė vienos komandos nelaikau favoritais. Nuo to čempionatas yra tik įdomesnis ir bus iš ko pasimokyti.“

Esminį lūžį rungtynėse D. Kulevičius pastebėjo po šeštojo oponentų įvarčio, kuris pakeitė rungtynių pabaigą.

„Kai praleidome šeštąjį įvartį buvo galima matyti, jog oponentai „užsivedė“, o mes labiau stengėmės išsaugoti rezultatą. Dėl to praleidome išlyginamąjį įvartį ir pratęsime pralaimėjome.“

Nugalėtojų komandos vyriausiasis treneris Aleksandras Mikheyonokas po rungtynių pasidžiaugė „Baltų Ainių“ ekipos kovingumu ir nusiteikimu trečiajam kėliniui.

„Tai buvo geros rungtynės su gerais oponentais. Mano komanda žaidė gerą ledo ritulį, tačiau antro kėlinio pradžioje ir pabaigoje įkritome į duobę. Visgi, pertraukos metu pasikalbėjome rūbinėje ir į trečiąjį kėlinį išėjome kaip kita komanda. Kovojome iki galo, todėl turime tokį rezultatą ir pergalę.“

Specialistas iš Baltarusijos taip pat neslėpė, jog šiame mače jiems teko gerokai pasistengti norint išsigelbėti ir iškovoti taškus.

„Mums reikėjo gelbėti rungtynes, pralaiminėjome dviem įvarčiais. Įdėjome daug pastangų, kad išlygintume rezultatą ir savo pasiekėme – išplėšėme pratęsimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)