D. Klišinos trofėjų lentynoje – du Europos uždarų patalpų čempionatų aukso medaliai ir planetos pirmenybių sidabras. Ją nesunku atpažinti – lengvaatletė nuolat patenka į pačių seksualiausių planetos sportininkių sąrašą.

2016 metais į ją nukrypo viso pasaulio dėmesys. Tiesa, ne pačiomis palankiausiomis aplinkybėmis – D. Klišina dėl dopingo skandalų savo šalyje buvo vienintelė Rusijos lengvaatletė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

„Tai buvo labai sunkus laikas. Jei nuoširdžiai, nenorėčiau to vėl išgyventi. Kai kurie žmonės mane vadino išdavike. Kokia aš išdavikė, jei atstovavau Rusijai? Kai visa rinktinė gavo neutralų statusą, niekas tų sportininkų juk nevadino išdavikais. Stengiausi nekreipti dėmesio, tačiau ne visada pavykdavo“, – savo šalies žiniasklaidai pasakojo D. Klišina ir pridūrė, kad buvo labai gerai pasirengusi, bet tos dvi savaitės ją taip „ištąsė“, jog ji atsidūrė toli nuo geriausių savo rezultatų.

Amerikiečiai tarp treniruočių daro labai nedidelę pertrauką. Jie siekia viską atlikti, kad vakarą galėtų leisti su šeima. Rusijoje treniruotės gali būti nemokamos, jei esi rinktinėje, turi medicininę priežiūrą, o JAV už viską tenka pačiai mokėti. Ir apskritai, JAV viskas daug brangiau.
Darija Klišina

2019 metais ji netikėtai praleido pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Dohoje. Apie tai, kad nestartuos, pranešė tik atvykusi į Kataro sostinę.

„Turėjau seną Achilo sausgyslės traumą, tačiau jau dabar išsigydžiau. Vasarą dar gavau nedidelę klubo traumą, dabar taip pat viskas gerai. Nesinori skubinti pasirengimo, todėl praleisiu žiemos sezoną ir ruošiuosi vasaros startams, – kalbėjo šuolininkė į tolį. – Žinoma, neramina situacija dėl Rusijos diskvalifikacijos.

Man atrodo, kad dabar situacija su sportu Rusijoje dar prastesnė nei 2015 metais. Juk dabar suspenduotos visos sporto šakos. Man nereikia kas pusmetį kreiptis dėl neutralaus statuso, tačiau aš dėl kitų sportininkų nerimauju. Viliuosi, kad kada nors tai pasibaigs“.

Primename, kad WADA vykdomasis komitetas gruodžio 9 dieną vienbalsiai nutarė 4 metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau perduotus tyrėjams.

Dėl tokios griežtos bausmės rusų sportininkams teks praleisti kitų metų Tokijo vasaros ir 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes. Tiesa, jie dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpiadoje su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

Darija Klišina

D. Klišinai nereikės sukti galvos dėl neutralaus statuso gavimo – ji jau 6 metus gyvena ir treniruojasi JAV. Tačiau pati pradžia už gimtinės sienų jai nebuvo rožėmis klota.

„Pirmieji du mėnesiai JAV buvo patys sunkiausi. Labiausiai bijojau, kad nieko nesuprasiu, nes prastai kalbėjau angliškai. Svarsčiau, kaip bendrausiu su treneriu. Tačiau noro viską mesti ir grįžti į Rusiją niekada nebuvo. Buvau nusiteikusi prasčiausiam scenarijui, nes suvokiau, kad esu visiškai viena svetimoje šalyje.

Treneris Lorenas Seagrave'as, su kuriuo dirbau, mane labai palaikė. Jis turėjo darbo patirties su sportininkais, kurie net pasisveikinti angliškai nemokėjo. Aš bent kažką galėjau pasakyti. Komandoje buvo daug atletų iš įvairių šalių, todėl niekas nesistebėjo, kad esu ne amerikietė“, – prisiminė lengvaatletė.

Šuolininkė į tolį prisiminė, kad amerikiečiai turi keistų stereotipų apie Rusiją. Vienas iš jų – kad šalyje yra tik vienas miestas Maskva, o aplinkui – vien tundra. Kitas – kad Rusijoje gatvėmis vaikščioja meškos.

Paklausta, kaip būtų susiklosčius jos karjera, jei nebūtų išvykusi iš Rusijos, D. Klišina susimąstė: „Veikiausiai nebūčiau patekusi į Rio de Žaneiro olimpiadą. Nesuvokiu, kur sportininkams, kurie treniruojasi Rusijoje, semtis motyvacijos šioje sudėtingoje situacijoje. Man paprasčiau, viską matau ne iš vidaus, o tik perskaitau žiniasklaidoje arba socialiniuose tinkluose“.

Dukart per dieną besitreniruojanti rusė papasakojo ir apie skirtumus tarp Rusijos ir JAV: „Amerikiečiai tarp treniruočių daro labai nedidelę pertrauką. Jie siekia viską atlikti, kad vakarą galėtų leisti su šeima. Rusijoje treniruotės gali būti nemokamos, jei esi rinktinėje, turi medicininę priežiūrą, o JAV už viską tenka pačiai mokėti. Ir apskritai, JAV viskas daug brangiau“.

Lengvaatletė atskleidė, kad nuo prizinių pinigų, gautų varžybose, 19 proc. sumoka agentui, o treneriui moka atskirai. Per mėnesį jai užtenka apie 5 tūkst. JAV dolerių, kad gyventų be rūpesčių.

D. Klišina juokėsi, kad jos vis dar klausinėja apie vienintelę tatuiruotę: „Ji matosi tik tuomet, kai aš esu su maudymosi kostiumėliu. Tatuiruotei jau 14 metų, keista, kad kažkas tik dabar ją pastebėjo. Didelės reikšmės ji neturi, tiesiog išsirinkau kažką moteriško – gėlę“.

Sportininkė paneigė, kad socialiniame tinkle „Instagram“ jos įkeltos fotografijos yra pernelyg seksualios.

„Nemanau, kad fotografijos su maudymosi kostiumėliu – kažkas pernelyg atvira. Aš juk su apatiniu trikotažu. Noriu tiesiog paįvairinti savo įrašus. Juo labiau, kad kai prasideda treniruočių maratonas, tokiems dalykams neturiu laiko. Tokias nuotraukas darau tik per atostogas, – sakė ji. – Žinoma, vyrai rašo, kviečia tekėti. Keista, vienas užsienietis neseniai parašė, kad skaitydamas rusų literatūrą visuomet įsivaizduoja mane“.

D. Klišina kalbėjo, kad jai visuomet malonu pačiai atsakyti į gerbėjų ir sekėjų klausimus, tačiau į neigiamus komentarus dėmesio nekreipia. Lengvaatletę socialiniuose tinkluose seka ir penkis kartus geriausias planetos futbolininkas Cristiano Ronaldo.

„Manęs nuolat klausia apie tą futbolininką, tačiau niekuomet neturėjau jokių idealų sporte ir nesvajojau su kuo nors susipažinti. Man kalbėdavo: „Žiūrėk, juk čia Usainas Boltas“. Na ir kas? Mes kas antrą savaitę vis susitikdavome įvairiose varžybose“, – juokėsi ji.

Paklausta, ar eitų į pasimatymą su C. Ronaldo, jei futbolo žvaigždė pakviestų, D. Klišina atsakė taip: „Jei būčiau Niujorke ir rasčiau laiko – eičiau. Nenoriu to vadinti pasimatymu, nes kai du žmonės yra visiškai nepažįstami... Aš ne iš tų, kurie su nepažįstamais apskritai kažkur eina. Tačiau su Cristiano būtų įdomu pabendrauti kaip su asmenybe. Manau, kad iš tokio profesionalo galima gauti daug naudingos informacijos ne tik apie futbolą“.

Rusijos žiniasklaida sveikina D. Klišinos pasiryžimą ruoštis Tokijo olimpiadai, tačiau realybė tokia, kad dveji metai be stambių turnyrų jos šansus verčia tik teoriniais. Sportininkės gimtinėje net atsirado svarstymai, kad šuoliai į tolį D. Klišinai jau nebeįdomūs – JAV gyvenanti rusė planuoja gauti išsilavinimą, imtis profesijos ir baigti karjerą sporte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)