Birželio 1-ąją Klaipėdoje vyksiančioje sporto šventėje kiekvienas renginio svečias specialioje registracijos palapinėje galės atsiimti nemokamą dalyvio pasą – bilietą, leisiantį išbandyti įvairias sporto šakas ir tuo pačiu rinkti taškus, kuriuos dienos pabaigoje bus galima iškeisti į medalius, „LTeam“ ir rėmėjų suvenyrus bei prizus.

Tarp rekordinio skaičiaus – net 100 – nemokamų veiklų šiemet pirmą kartą bus ir dvi LKSK rengiamos rungtys. Pirmoji vadinsis „gestų kalba sporte“, kuria bus siekiama Olimpinės dienos dalyvius supažindinti su komunikacijos subtilybėmis kurčiųjų sporte.

„Susikalbėti galima ne tik pirštų abėcėle. Jeigu girdintiems svarbus balso tonas, tai kurtiesiems – veido mimikos, kai rankų gestai papildomi tam tikra emocija. Taip pat labai svarbios rankų ir plaštakų formos, judesiai ar judėjimo kryptys, be to, reikalingas ir tikslumas visa tai atliekant, – kurčiųjų komunikacijos ypatumus vardino skambias pergales disko ir kūjo metimo varžybose skynusi, o dabar LKSK viceprezidentės pareigas einanti Larisa Voroneckaja. – Kiekviena šalis turi savo gestų kalbą, bet taip pat yra ir tarptautinė gestų kalba, naudojama tarptautinėse konferencijose ar kurčiųjų žaidynėse“.

„Labai įdomu, kad anglas ir amerikietis vienas kito nesupranta, nors tai ta pati anglų kalba“, – šypteli LKSK prezidentas Edvinas Kriūnas.

Jis su kurčiųjų krepšinio rinktine yra iškovojęs tiek žaidynių, tiek pasaulio, tiek ir Europos čempionatų auksą, o ir kurčiųjų žaidynių čempionė L. Voroneckaja savo kelią sporte pradėjo būtent nuo krepšinio. Nors Lietuvos kurtieji yra iškovoję medalių ir lengvosios atletikos, graikų-romėnų imtynių, paplūdimio tinklinio ar orientacinio sporto varžybose, tačiau tik krepšininkai nuolat išsilaiko pasaulio kurčiųjų sporto elite.

Kad ir dabar tiek vyrų, tiek moterų kurčiųjų rinktinės užima pirmąsias vietas pasaulio reitinguose. Birželio 25-ąją Lenkijoje vyrai pradės pasaulio čempionų vardų gynybą, o moterys sieks 2015-ųjų sidabrą paversti auksu. Visgi prieš išvyką į kaimyninę šalį krepšininkai su savo sporto šaka Olimpinės dienos dalyvius sieks supažindinti rungtyje „krepšinis tyloje“.

„Visi varžovai užsidės ausų kištukus ir taip išbandys jėgas prieš mūsų kurčiųjų rinktinės narius, – apie neeilinę sportinę rungtį pasakoja LKSK prezidentas. – Turėjome panašų pavyzdį, kai „Žalgirio“ arenoje žaidėme su „Žalgirio“ klubo garbės nariais. Jie taip pat užsidėjo kištukus ir po rungtynių sakė, kad jiems tai buvo labai neįprasta patirtis, nes sunku komunikuoti aikštelėje. Norime šią patirtį suteikti ir kitiems“.

Tarp 100 sportinių veiklų be LKSK savąsias užduotis organizuos ir Lietuvos paralimpinis komitetas bei Lietuvos specialiosios olimpiados komitetas. Šventės dalyviai taip pat galės pasivaržyti „Affidea“ 5 km bei 10 km bėgimuose ar mėgėjiškos žūklės varžybose bei stebėti breiko turnyrą ar jėgos ištvermės varžybas „LTeam Throwdown“.

Renginį vainikuos vienos populiariausių Lietuvos atlikėjų Monikos Pundziūtės-Monique koncertas, o vakare Baltijos jūros paplūdimyje bus surengtos sveikuoliškos dūzgės.

Iki šiol Lietuvos tautinis olimpinis komitetas Olimpinę dieną rengė Vilniuje, Kaune, Alytuje, Šiauliuose ir Panevėžyje, bet šįsyk didžiausia Lietuvoje sporto šventė visus šalies sporto mylėtojus pirmą kartą suburs Klaipėdoje. Uostamiestyje tikimasi sulaukti lankomumo rekordo, kuris po praėjusių metų renginio siekia 28 tūkstančius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją