Nuo 13-os metų Anglijoje gyvenusi ir kartu su Jonu Ruddu dirbusi R. Meilutytė yra vienintelė pasaulio plaukikė, iškovojusi visų „Didžiųjų turnyrų“ titulus: olimpinių žaidynių, jaunimo olimpinių žaidynių, FINA pasaulio suaugusiųjų (ilgajame ir trumpajame baseine) bei jaunimo čempionatų, pasaulio taurės ir Europos jaunimo bei suaugusiųjų (ilgajame ir trumpajame baseine) pirmenybių.

Be to, Lietuvos „auksinei žuvelei“ vis dar priklauso trys pasaulio rekordai plaukiant krūtine: ilgajame baseine – 50 ir 100 m rungtyse, pasiekti 2013-aisias Barselonoje, bei 100 m nuotolyje trumpajame baseine Maskvoje.

Tačiau 2015-ųjų vasarą pasaka ėmė bliūkšti – patirta alkūnės trauma ir vėliau sekusi operacija kaip reikiant sumaišė visas kortas. Nors žaizdas išsilaižiusi R. Meilutytė Londone vykusiame Europos čempionate nesunkiai pasidabino aukso medaliu, tačiau Brazilijoje jos veidu riedėjo skaudžios ašaros – žaidynėse liko tik 7-ta.

Olimpinės čempionės karūną praradusi lietuvaitė nusprendė pailsėti nuo plaukimo ir net kelis mėnesius keliavo po pasaulį, kol galiausiai ėmėsi rimtų pokyčių: išsiskyrė su ilgamečiu treneriu J. Ruddu, o į baseiną sugrįžo tik gruodį.

Ilgai apie savo ateitį nekalbėjusi Rūta po ilgų svarstymų nusprendė – ji nuo šiol treniruosis Kaune, o ją Tokijo olimpinėms žaidynėms ruoš Paulius Andrijauskas.

„Lietuvoje palaikymą iš žmonių jaučiu labiau nei būdama užsienyje, todėl ir motyvacija didesnė. Dabar jaučiuosi laiminga ne tik kaip plaukikė, bet ir kaip žmogus. Čia yra viskas, ko noriu. Meniu buvo pats plačiausias, bet esu laiminga priėmusi tokį sprendimą“, – mintimis dalijosi plaukikė.

Tiesa, pirminis planas buvo visai ne toks. Tarp JAV, Australijos ir Europos šalių svarsčiusi Rūta Kauno „Girstučio“ baseine iš pradžių turėjo tik pasiruošti išvykai į JAV universitetus, tačiau vis atidėliojus kelionę lietuvė suprato – jos vieta gimtinėje.

„Galvojau labai daug laiko, nes turėjau daug variantų. Bet pradėjus treniruotis Kaune supratau, kad noriu būti šitame mieste. Vykimas toli į užsienį mane neviliojo. Sąlygos Kaune – nuostabios: turiu specialistų komandą. O pradėjusi dirbti su Pauliumi, supratau, kad galime dirbti kaip gera komanda – labai gerai susidirbome. Visi šie pliusai prisidėjo prie to, kad likčiau Kaune“, – pasakojo Rūta.

„Visiems varvėjo seilės savo gretose turėti tokio kalibro sportininkę, – pripažino naujasis Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentas Emilis Vaitkaitis. – Bet žinote, šiuolaikinis pasaulis neturi nei sienų, nei ribų – nereiškia, kad Rūta visus 12 mėnesių bus Kaune: pasirengimo plane yra numatytos ir sparingo treniruotės su geriausiais pasaulio plaukikais bei geriausiais pasaulio klubais, ir treniruočių stovyklos toje pačioje JAV, ir daug tarptautinių varžybų. Atraminė bazė lieka Kaune, bet pasaulis lieka atviras tiek konsultacijoms, tiek specialistams.“

„Negaliu nieko pažadėti, bet labai tikiuosi, kad didesnių pokyčių nei šis daugiau nebus. Kol kas esu labai laiminga, kaip viskas susiklostė, ir jaučiuosi stabiliai. Jeigu šį stabilumą pavyks palaikyti iki Tokijo žaidynių, ko aš labai tikiuosi ir tikiu, kad taip bus, tai kartu dirbsime iki olimpiados“, – blaškytis nebenorėjo Rūta.

Sportininkę į savo globą paėmęs jaunas treneris iki šiol darbo su aukščiausio lygio plaukikais neturėjo. Visgi 32-ejų panevėžietis – ir pats buvęs plaukikas. Tiesa, geriausių rezultatų praeityje pasiekęs plaukdamas peteliške.

2004 metais jis dalyvavo Atėnų olimpinėse žaidynėse, kuriose užėmė 30 vietą. Daugkartiniam Lietuvos čempionui iki šiol priklauso du nacionaliniai rekordai: 200 m nuotolio (2 min. 1,98 sek.), užfiksuotas 2007-ųjų pasaulio čempionate Australijoje, ir estafetės 4x200 m laisvu stiliumi (7 min. 25,37 sek.), kurį P. Andrijauskas pasiekė tose pačiose pirmenybėse kartu su Sauliumi Binevičiu, Vytautu Janušaičiu ir Pauliumi Viktoravičiumi.

„Aš niekada nebūčiau pasiryžęs tokiam žingsniui, jeigu nebūčiau matęs tokio jos noro toliau sportuoti. Rūtos motyvacija – labai didelė: man malonu ir gera su ja dirbti“, – plaukikę vertino nemenką iššūkį priėmęs treneris.

Apie klaidas, kurios užkirto Rūtai kelią į olimpinę viršūnę nei ji, nei P. Andrijauskas nenorėjo kalbėti, bet pripažino – pokyčių lietuvės plaukime tikrai bus.

„Treniruotės neturi būti kančia – sportininkas turi būti užsidegęs, jo gyvenimas turi būti patrauklus. Treneris neturi tik pasakyti, kad reikia plaukti 6-7 km – sportininkas turi būti suinteresuotas dirbti. O Rūta – labai motyvuota, jos niekada nereikia raginti, ji nori dirbti, jai patinka ir tikėkimės, kad tas noras liks ilgam, – pasidžiaugė treneris.

– Jau keičiame kai kurias plaukimo detales. Anglijoje ji dirbo didelėje komandoje, todėl negaudavo tokio dėmesio, kokį turėjo gauti. Be to, jos treneris orientavosi tik į plaukimą krūtine, o aš stengsiuosi techniką gerinti ir plaukiant kitais būdais. Todėl čempionatuose ji dėl medalių galės kovoti ne tik plaukiant krūtine, bet ir laisvuoju stiliumi.“

2017 metais Rūta ketina dalyvauti pasaulio plaukimo čempionate ilgajame baseine Vengrijoje, planetos pirmenybėse trumpajame baseine Danijoje ir visuose devyniuose pasaulio taurės etapuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)