Visgi šiose Europos pirmenybėse Rusijos plaukikė kalbėjo darbais, o ne žodžiais: keturi aukso medaliai ir vienas sidabro, absoliučios čempionės titulas ir nugalėtojų taurė bendroje šalių įskaitoje.

Tokio įspūdingo medalių kraičio (iš viso – net 26) rusų plaukikai nebuvo susisėmę per visą istoriją, įskaitant net ir SSRS rinktinės, sudarytos iš keliolikos respublikų, laikus. Rusijos atstovų pasirodymas Glazge pranoko iki šiol sėkmingiausią jiems 1981 m. čempionatą, kuriame buvo laimėti 24 medaliai, o vieną auksą vyrų 200 metrų plaukimo krūtine rungtyje pelnė ir vilnietis Robertas Žulpa.

Savaitgalį finišavusiame rusams itin nusisekusiame 2018-ųjų Europos čempionate ryškiausiai švietė 26-erių metų J. Jefimovos žvaigždė. Ji apskritai tapo tituluočiausia varžybų dalyve ir europinių savo medalių sąskaitą padidino iki dviženklio skaičiaus – dešimties.

Юлия Ефимова стала абсолютной чемпионкой Европы. Браво: https://t.co/aZPGL796wh

👏👏👏 pic.twitter.com/TV4gExDtLk
— SPORT24.ru (@sport24_ru) August 9, 2018

Ir visa tai – nepaisant to, kad Julija dėl savo dopingo istorijų ir diskvalifikacijų buvo priversta praleisti pastarąsias dvejas Senojo žemyno pirmenybes 2014 ir 2016 m., o paskutinį kartą ant prizininkių pakylos lipo dar 2010-aisiais.

„Ne idealus, bet labai geras. Nuveikiau daug: dalyvavau daug rungčių, surinkau visus tris plaukimo krūtine aukso medalius. Ne kiekvieną dieną taip nutinka. Todėl esu tikrai laiminga“, – įvertino šį čempionatą J. Jefimova, kuriai prieš dvejus metus grėsė apskritai atsisveikinimas su sportu ir diskvalifikacija iki gyvos galvos, nes ji antra kartą karjeroje įkliuvo dėl dopingo.

2016-ųjų pradžioje net šeši skirtingu metu paimti J. Jefimovos testai buvo teigiami (vienas FINA ir penki USADA agentūrų): visais tais atvejais sportininkės organizme rasta meldoniumo. Rusė iškart buvo suspenduota, o jos karjera pakibo ant plonyčio plauko.

Tačiau netrukus prasidėjo Julijos atgailavimų ir pasiteisinimų kampanija, į kovą įsijungė ir Rusijos sporto vadovai, ir tai atnešė pergalę: J. Jefimova ne tik buvo reabilituota, bet ir kontroversišku Sporto arbitražo teismo sprendimu su Tarptautinio olimpinio komiteto palaiminimu paskutinę akimirką įleista į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Už ką ji atsidėkojo dviem sidabro medaliais.

Šių metų pradžioje JAV neblaivi prie vairo sulaikyta plaukikė, vieną naktį turėjusi praleisti areštinėje, Glazge nerado sau lygių: laimėjo 50, 100 ir 200 m plaukimo krūtine rungtis, auksą moterų estafetėje ir sidabrą mišrioje estafetėje. Ji buvo greitesnė už Rūtą Meilutytę abiejose pagrindinėse lietuvės rungtynėse – 50 ir 100 m krūtine.

„Šios pergalės reiškia viena – kad aš esu geriausia plaukike krūtine Europoje“, – po savo auksinių finišų rėžė ji.

J. Jefimova DELFI prisipažino, kad Glazge netgi pasigedo savo senos pažįstamos amerikietės Lilly King, kuriai pralaimėjo tiek Rio olimpiadoje, tiek 2017 m. pasaulio pirmenybėse Budapešte.

„Nuobodu. Jei rimtai, mėgstu varžytis, lenktyniauti su geriausiais. Konkurencija su L. King ir mane, ir, manyčiau, ją pačią verčia tobulėti. Kai esame greta, abi plaukiame daug greičiau“, – tikino ji.

Įdomu, kad Europos čempionate karaliavusi J. Jefimova, duodama interviu rusų žurnalistams, atvirai nusistebėjo, kad praktiškai nebesulaukia dopingo kontrolierių vizitų, kurie anksčiau būdavo tokie dažni.

„Prieš olimpiadą ir po jos buvo labai daug patikrinimų. O dabar... man net keista, aš taip neįpratusi, jau net nerimauju dėl to, kur jie dingo, kodėl taip retai beatvažiuoja“, – trūkčiojo pečiais ji.

„Kas toliau? Šiek tiek atsipūsiu, bet tik savaitėlę ar pusantros. Paskui važiuosiu į visus pasaulio taurės etapus, tad sezonas bus įtemptas iki pat Naujųjų metų“, – atskleidė savo tolesnius planus Rusijos rinktinės lyderė.

Juliją dabar treniruoja jos tėvas Andrejus Jefimovas, nes Dave'as Salo, dabar Los Andžele dirbantis su R. Meilutyte, po antro rusės dopingo skandalo buvo priverstas paklusti JAV plaukimo federacijos spaudimui ir išsiskirti su savo ilgamete auklėtine.

Primename, kad tada dėl miglotos J. Jefimovos ateities itin sielojosi buvusi jos trenerė Irina Viatčianina.

„Jeigu ją nušalins visam gyvenimui, nė neįsivaizduoju, ką merginai daryti. Iš ko jai apskritai gyventi, ponai? Jos vienintelė profesija – plaukimas. Sportas. Ji už tai pinigus gauna. O kur jai dabar eiti? Jos kas nors baseine laukia? Mokyti vaikus ir gauti 3000 rublių?“, – griebėsi už galvos ji.

Panašu, kad bent jau kol kas Julijos ateitis atrodo labai šviesi, o rublių prie sportininkės atlyginimo ji prisiduria net ir iš reklamų, kuriose filmuojasi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)