Rugpjūčio pradžioje dr. Lina Leparskienė, vadovaujanti Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžiui, parašė laišką Tarptautinei irklavimo federacijai (FISA), reikalaudama neleisti Trakams organizuoti pasaulio čempionato, nes dėl to gali būti sunaikintas unikalus Trakų kraštovaizdis. Laiške keliskart pabrėžiamas pavojus saloms, ežerui, gamtai, baiminamasi miško kirtimo.

Visą L. Leparskienės laišką paviešino Trakų rajono merė Edita Rudelienė. Ji liko apstulbusi tokios žinios.

„Esu šokiruota: kaip žmogus gali kenkti savo valstybei tarptautiniu lygiu, iškeldamas savo asmeninę nuomonę, deklaruodamas nepagrįstus faktus ir skambią tuščią retoriką?! Roterdame pristatėme Lietuvą ir Trakus kaip potencialią pasaulio irklavimo čempionato 2023 metais vietą.

O dabar sužinojau, kad FISA pasiekė net Lietuvoje mažai girdėtos asociacijos vadovės laiškas, kuriame p. Lina Leparskienė dėsto argumentus, kodėl Lietuva neturėtų būti prestižinio sporto renginio šeimininke. Laiške deklaruojama visiška netiesa, kad Trakų r. savivaldybė dėl čempionato ketina kirsti nacionalinės svarbos mišką, vykdyti statybas“, – socialiniame tinkle rašė E. Rudelienė.

Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis apgailestavo, kad tokie neapgalvoti išsišokimai gali sumažinti lietuvių galimybes tapti planetos pirmenybių šeimininkais.

„Labai skaudu, kai žmonės rašo tokius dalykus, nesusipažinę su realia situacija. Mes nieko neslepiame, savo planus skelbiame viešai. Ir kai žmonės skelbia raštus net nesikreipę į mus, tai dergia visą Lietuvą.

Kai Vyriausybė davė pritarimą, tai šitas čempionatas tapo nebe federacijos, o visos Lietuvos reikalu. Skaudu ir negražu. Rašyti, kad išlaikysime salas tokias, kokios buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais, yra juokinga, nes turbūt nelabai kas gali žinoti, kaip jos tuomet atrodė. Mes tikrai nesiruošiame niokoti gamtos. Mūsų noras yra padaryti vieną tiltą ir sutvarkyti vieną salą.

Pats buvau toje saloje, ten mačiau šiukšlyną, supuvusius medžius ir iki pažastų užaugusias dilgėles. Vaizdas tikrai ne koks. Sutvarkius salą, ten galėtų patekti ir žiūrovai, ir poilsiautojai. Mes dirbame, kad turėtume visus leidimus, tas kelias nėra lengvas, bet nieko nelegalaus nedarome, o kiekvienas darbas atliekamas su visais reikalingais dokumentais ir leidimais“, – pasakojo D. Pavilionis.

Yra oficialiai įvertinta, kad pasaulio čempionatas Trakuose būtų ir didelė ekonominė nauda Lietuvai, kuri siektų 5 mln. eurų. Prognozuojama, kad daugiausiai pinigų – nuo 2,5 iki 3,1 mln. eurų – būtų gauta per išlaidas nakvynei, organizacinio komiteto išlaidos sudarytų apie 1,1 mln. eurų, o lankytojų ir aistruolių išlaidos – apie 690 tūkst. eurų. Per čempionatą į Lietuvą atvyktų apie 2000–2500 dalyvių ir aptarnaujančio personalo, 6500 lankytojų ir sirgalių, 250 žurnalistų. Pasaulio irklavimo čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

LIF vadovas sutiko, kad FISA, vertindama kandidatūras, gali atsižvelgti į mažiausias detales, todėl net tokie raštai gali būti reikšmingi.

„Visada tokie dalykai gali turėti įtakos. Galbūt iki palankaus sprendimo pritrūks labai nedaug ir tada išlįs tas laiškas ir FISA sakys, kad nesirenkame Trakų, nes pas juos kažkas negerai. Viską stengiamės padaryti idealiai, sportininkams suteikiame geriausias sąlygas, bet kai gauni tokį deguto šaukštą į medaus statinę, tai jautiesi nekaip.

Skaudu, kad žmonės, apsimesdami Trakų „geradariais“, padaro daug daugiau žalos negu mes, irkluotojai, garsindami miestą. Trakai ir irklavimas yra žinomi visame pasaulyje“, – pridūrė D. Pavilionis.

Trakų raj. merė pabrėžė, kad čempionatas būtų draugiškas aplinkai.

„Irklavimą ir šį planuojamą čempionatą drįsčiau pavadinti labiausiai draugišku aplinkai ir gamtai sportu. Liūdna matyti, kad Lietuvos paveldą ir gamtą neva saugantys žmonės iš tiesų kenkia visų pirma savo kraštui ir Valstybei. Ar tikrai šis pasirinktas kelias yra teisingas?“, – rašė E. Rudelienė.

Šiai situacijai neliko abejingas ir vienas geriausių Lietuvos irkluotojų Saulius Ritter.

„2023 metais turime neeilinę galimybę surengti suaugusių pasaulio čempionatą Trakuose, kur būtų kovojama ir dėl kelialapių į Paryžiaus olimpines žaidynes, tačiau labai apmaudu, jog visas irklavimo federacijos ir Trakų miesto savivaldybės pastangas laimėti konkursą griauna p. L. Leparskienė, skleidžianti dezinformaciją“, – rašė S. Ritter.

 Saulius Ritteris ir Dovydas Nemeravičius

Sprendimas dėl 2023 metų pasaulio irklavimo čempionato šeimininkų bus priimtas rugsėjo 2 dieną vyksiančio FISA kongreso metu. Savo kandidatūras pateikė dar dvi šalys: Lenkija (Poznanė) ir Serbija (Belgradas).

„Konkurentai bus labai stiprūs, bet aš nematyčiau didelės bėdos, jeigu tos teisės negautume. Mes vis tiek toliau deramės su FISA. Sieksime surengti Europos čempionatą, pasaulio taurės etapą. Galbūt per artimiausius metus dar labiau susitvarkysime infrastruktūrą. Nedarysime didelės tragedijos jei nepasisektų. Svarbiausia, kad mes pateikėme kandidatūrą, kad mus žino. Jau padarytas didelis žingsnis. Santykiai su FISA yra puikūs, todėl neabejoju, kad kažkurias varžybas mes gausime, o iki pasaulio čempionato užaugsime“, – sakė D. Pavilionis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)