Minske gimusi, nuo 2017 m. Rusijai atstovavusi ir Tokijo žaidynėse sidabrą iškovojusi irkluotoja H. Prakacen šiuo metu yra Trakuose kaip Uzbekistano irkluotojų rinktinės narė, dalyvaujanti „World Rowing“ plėtros programoje.

Socialiniuose tinkluose aktyvi atletė dalinasi užfiksuotais vaizdais iš Lietuvos: praėjusią parą įamžino skrendantį oro balioną bei konditerijos gaminius vienoje specializuotoje parduotuvėje.

Lietuvos irklavimo federacija penktadienį išplatino pranešimą apie nuo antradienio vykstančias Uzbekijos irklavimo rinktinės narių pratybas.

„Esame suinteresuoti, kad irklavimo sportas populiarėtų, o sportininkai visame pasaulyje tik stiprėtų ir galėtų konkuruoti su pačiais geriausiais“, – pranešime cituojamas Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) generalinis sekretorius Saulius Ritter.

Anot pranešimo, dar dalis sportininkų atvyks į „Gintarinių irklų“ regatą, vyksiančią birželio 23-25 dienomis Trakuose. Tiesa, neatskleidžiamas nei esamų svečių, nei atvyksiančiųjų sąrašas.

Pasak S. Ritter, „World Rowing“ plėtros programa yra ypatinga tuo, kad skatina bendrystės idėją.

„Šįkart į Trakus atvyko Uzbekijos rinktinės nariai. Mūsų pareiga – organizuoti priemones jų treniruočių stovyklai, tarpininkauti esant poreikiui. Uzbekijos sportininkams suteiksime visą reikiamą pagalbą. Tikiu, kad tai jiems bus puiki motyvacija siekti aukščiausių rezultatų“, – rašoma LIF naujienoje.

LIF pasidalino naujiena feisbuke, tačiau ne visi buvo sužavėti tokiu bendradarbiavimu.

D. Nemeravičius ir M. Džiaugys atkreipė dėmesį, kad Uzbekistano rinktinės gretose – ir Rusijos garbę gynusi H. Prakacen.

„LIF administracijos dėka turėsime „malonumą“ Trakuose sportuoti kartu su didžiausia ruzzijos irklavimo žvaigžde, ačiū!“, – ironiškai dėkojo D. Nemeravičius, omeny turėdamas H. Prakacen.

Federacijos įrašą komentavęs M. Džiaugys taip pat nestokojo ironijos.

„Pernai ukrainiečiai glaudėsi, dabar perbėgę į Uzbekistaną rusai su rusų apranga sportuoja.

Šaunuoliai LIF, vyr. trenerio buvusius auklėtinius jau vilkti į savo kiemą pradėjome“, – rašė M. Džiaugys, omeny turėdamas Rusijos rinktinę praeityje treniravusį Mykolą Masilionį, kuris 2022 m. pabaigoje grįžo į Lietuvos rinktinės trenerių štabą.


Neturėjo prie ko prikibti

Kaip Lietuvoje atsidūrė Rusijos olimpinė vicečempionė? Anot S. Ritter, federacija neturėjo teisės blokuoti buvusios Rusijos rinktinės narės viešnagės Lietuvoje.

„Ji formaliai – Uzbekistano pilietė, atvyko su Uzbekistano rinktine ir jos kandidatais, dalyvaujančia tarptautinėje „World Rowing“ programoje.

Visų sportininkų, kurie atvyksta iš trečiųjų šalių, prašome pasirašyti deklaraciją, patvirtinančią, jog jie nepalaiko Rusijos karo Ukrainoje ir yra prieš Rusijos vykdomą agresiją.

Ta argumentacija gana aiškiai išdėstyta, tarptautinė federacija jai suteikia teisę dalyvauti tarptautinėse varžybose atstovaujant Uzbekistanui, tuos formalumus peržiūrėjome ir šioje vietoje klaustukų nekyla“, – Delfi komentavo S. Ritter.

Anot jo, pati Lietuvos irklavimo federacija finansiškai neprisideda prie Uzbekistano rinktinės pratybų Trakuose.

„Stovykla vyksta atvykusių sportininkų ir Uzbekistano federacijos lėšomis. LIF jokių finansinių įsipareigojimų ir mokėjimų neturi“, – tvirtino S. Ritter.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)