Iš Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA) Meistrų komisijos posėdžio Austrijoje sugrįžusi I. Daukantienė patvirtino, kad keičia darbovietę.

„Irklavimo federacijoje išdirbau 18 metų. Arūnas Valinskas sakė, kad kas septynerius metus reikia keisti arba žmoną, arba darbą. Vyro nenoriu keisti, todėl pasirinkau darbą (šypsosi .... ). Nejaučiau jokio puolimo, dėl mano darbo pakeitimo neprieštarauja mano vyras Edmundas. Širdis rami, nesidaužo.

Oficialiai dar neskelbiu apie savo išėjimą – perduosiu darbus, o ketvirtadienį jau pradėsiu dirbti ministerijoje.

Trečiadienį vakare apie tai visus informuosiu. Kai kam jau asmeniškai padėkojau, o kai kam dar nespėjau, paskutiniąją dieną nusprendžiau parašyti bendrą atsisveikinimo laišką“, – sako LIF generalinė sekretorė.

Ji laimėjo konkursą ir ŠMSM dirbs Sporto grupėje, vadovaujamoje dr. Rolando Zuozos, vyr. specialiste.

„Naujojo darbo nebijau, turiu kompetencijos tam tikrose srityse, bet ne visose. Dirbti į ministeriją einu su džiaugsmu. Tačiau nuo irklavimo nesitraukiu, tik keičiu darbo vietą: mano kompetencijos žinios leido įgyti tarptautinę irklavimo teisėjo kategoriją – atvažiuosiu į Trakuose vyksiančias regatas ir, kiek galėsiu, padėsiu. Esu FISA Meistrų komisijoje, – irgi lieku tame poste. Už tarptautines pareigas mūsų federacija gauna bonusinių taškų, t. y finansavimą. Mūsų federacijai kiek tik įmanoma stengsiuosi ir toliau padėti – dirbsiu savanore ar teisėjausiu.

Su vyru Edmundu turime pakankamai stiprų irklavimo klubą „Glorija“, jį toliau stiprinsime. Nuo irklavimo toli neatsitraukiu, stengsiuosi matyti, kas jame vyksta“, – sako I. Daukantienė.

Ji negali pasakyti, kas užims jos vietą federacijoje. Kol kas visi darbus laikinai perims dabartinis LIF prezidentas Dainius Pavilionis.

„Tie, kas nesupranta, kas tai per generalinio sekretoriaus vieta, tai gal ir norės ją užimti, o tie, kurie suvokia, – pirmiausiai pagalvos, kiek jie turi kompetencijos, jėgų ir noro dirbti“, – įsitikinusi I. Daukantienė.

LIF generalinė sekretorė akcentuoja, kad ji iš federacijos neišeina iškėlusi kardo.

„Ko gero mes visi pasidairome aplinkui, aš irgi neslėpsiu – dairiausi skelbimų, kurie buvo skelbiami ŠMSM svetainėje. Kai tik to momento sulaukiau, juo ir pasinaudojau. Niekam nieko nesakiau, nes nežinojau, ar laimėsiu konkursą. Po tiek daug metų pirmą kartą vėl dalyvavau konkurse. Būnat visai kitoje barikadų pusėje, labai bijojau“, – prisipažino I. Daukantienė.

Šie metai – Tokijo olimpinių žaidynių metai. Lietuvos irkluotojai jau turi tris kelialapius į olimpiadą, o dar dvi įgulos – porinė keturvietė ir pavienė dvivietė jų siekia.

LIF generalinė sekretorė negalvoja, kad dėl jos išėjimo gali kilti sumaištis federacijoje.

„Tas traukinys toliau važiuos, o kaip jį seksis nuvairuoti iki galutinės stotelės, – matysime. Vienas žmogus yra vienas, o čia dirba visa komanda, kuri lieka“, – sako I. Daukantienė.

Ji LIF dirbo nuo 2002-ųjų – prikalbino tuometis LIF teisėjų kolegijos pirmininkas Eugenijus Levickas, su kuriuo Inga kartu teisėjaudavo įvairiose Lietuvoje vykstančiose varžybose, taip pat dalyvaudavo meistrų regatose.

Tuo metu Lietuva gavo teisę rengti pasaulio jaunių irklavimo čempionatą Trakuose ir I. Daukantienės buvo paprašyta prisidėti prie to stambaus renginio organizavimo.

„Mane federacijoje iš pradžių vadybininke įdarbino tuometis LIF generalinis sekretorius Vytautas Briedis, o po to pats perdavė savo postą man. 2005-aisiais buvau išrinkta generaline sekretore“, – sako I. Daukantienė.

Nuo 2006-ųjų ji trejus metus dirbo Kūno kultūros ir sporto departamente: iš pradžių buvo generalinio direktoriaus Algirdo Raslano padėjėja, o po to – bendrojo skyriaus vedėja. Ilgainiui vėl sugrįžo dirbti į LIF.

Paliekanti federaciją I. Daukantienė prisiminė, kad, federacijai pradėjus vadovauti Artūrai Juknai, buvo ypač sunkūs pirmieji jos darbo metai LIF.

„Slėgė apie 250 tūkst. litų skola, tačiau visa komanda, bendrai dirbdama, pamažu išvyniojo tą skolos kamuolį ir pradėjome stotis ant kojų“, – pasidžiaugė I. Daukantienė.

Jai dirbant LIF, Lietuvos irkluotojai pasiekė įspūdingas pergales per pasaulio ir Europos įvairaus amžiaus grupių čempionatus, Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.