N. Afkari buvo pateikta net 20 skirtingų kaltinimų, įskaitant „dalyvavimą nelegalioje organizacijoje, konspiraciją siekiant nusikalsti prieš nacionalinį saugumą ir revoliucijos vado įžeidimą“.

Maža to, 27-erių atletas taip pat buvo apkaltintas saugumo agento nužudymu.

Irano aukščiausiasis teismas pripažino sportininką kaltu, tačiau neaišku, kodėl jam skirtos dvi mirties bausmės, o kartu teisti imtynininko broliai Vahidas ir Habibas griežčiausios bausmės išvengė.

Vienas turės kalėti 54,5 metų, kitas – 27-erius. Abiem taip pat skirta po 74 kirčius rykšte.

Pats N. Afkari irgi nubaustas pusseptintų metų laisvės atėmimu ir 74 kirčiais.

N. Afkari byla susilaukė didelio tarptautinių žmogaus teisių gynimo organizacijų dėmesio. Pats imtynininkas laiške Žmogaus teisių aktyvistų naujienų agentūrai teigė, jog prisipažino padaręs išgalvotus nusikaltimus, nes buvo kankinamas.

„50 dienų turėjau kęsti baisiausius psichologinius ir fizinius kankinimus. Mane daužė lazdomis per rankas, kojas, nugarą ir pilvą, ant galvos movė plastikinį maišelį ir dusino, pylė alkoholį į nosį“, – agentūros pranešime cituojamas N. Afkari.

„Štai kaip elgiasi tikrai autoritarinis režimas“, – į žinią apie kolegos likimą sureagavo buvęs JAV olimpinės imtynių rinktinės atstovas ir mišrių kovos menų profesionalas Benas Askrenas.

2018 metų rugpjūtį į gatves pasipylę demonstrantai protestavo dėl prastėjančios Irano ekonominės situacijos ir augančios infliacijos.

„Amnesty International“ duomenimis, pagal mirties bausmės taikymo dažnį Iraną lenkia tik Kinija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)