Gimnastika K. Ohashi besąlygiškai susižavėjo iš pirmo žvilgsnio. Jos mama dirbo trenere ir valytoja vietinėje gimnazijoje Sietle. Į darbus ji visuomet kartu imdavo ir į dukrą.

Būdama 9-erių Katelyn sulaukė pirmo sunkaus gyvenimo išbandymo – su mama išsikraustė į Misūrį.

„Mano tėvas liko Vašingtone kartu su dviem mano broliais. Tėvai savotiškai paaukojo savo santuoką, padarydami pertrauką ir laikinai išsiskirdami, kol aš siekiau karjeros gimnastikoje. Išsiskyrimas su tėvu man buvo itin sunkus, verkdavau net per miegus“, – prisiminė ji.

Ketverius metus K. Ohashi treniravos su JAV gimnastikos rinktine. Vėliau prisipažino, kad nepaisant sėkmės tuomet, ji nebuvo laiminga.

„Jaučiau, kad mano aistra virsta darbu ir tai nebuvo tai, kas ėjo iš mano širdies. Tiesiog tai buvo kažkas, ko norėjo tėvai. Jie tiek daug dėl to paaukojo. Aš juk priverčiau juos išsiskirti, todėl apie visko baigimą negalėjo būti nė kalbos“, – sakė gimnastė, kurios garsusis pasirodymo vaizdo įrašas „Youtube“ platformoje nuo sausio surinko per 40 mln. peržiūrų.

Didelės sėkmės K. Ohashi sulaukė 2013 metų Amerikos taurėje, kai įveikė savo tautietę, dabar keturis kartus olimpinę čempionę, Simone Biles. Tačiau duris į elitą jai užtrenkė sunki nugaros trauma.

Po pertraukos į salę grįžusi sportininkė pradėjo jausti milžinišką spaudimą dėl savo išvaizdos: „Man sakė, kad neatrodau, kaip gimnastė. Man sakė, kad atrodau it dramblį prarijusi, kaip kiaulė, paukštis, kuris negali skristi. Mėginau treniruotis per skausmą, kone verkiau nuo kiekvieno judesio. Treneris buvo nusivylęs, kad priaugau svorio. Jis sakė, kad dėl to man ir skauda“.

Katelyn Ohashi

K. Ohashi aiškino, kad gimnasčių kūnai visuomet aptempti triko ir kūno pokyčiai tuomet ją vertė jaustis itin nejaukiai.

„Grįždama į gimnastikos salę jaučiausi prastai, atrodė, visų akys buvo nutaikytos į mane. Nekenčiau fotografuotis. Nekenčiau visko, kas buvo susiję su manimi. Būti namie man taip pat buvo sunku. Mano mama – labai liekna ir sveika – sako: eime paplaukioti. O aš, būdama šalia jos, negalėjau prisiversti persirengti netgi plaukimo kostiumą“.

Vos trejų metų amžiaus į gimnastiką atėjusi Katelyn buvo daug žadanti, talentinga mergaitė, kuri buvo įsprausta į griežtus rėmus ir klausė nurodymų, kaip turi atrodyti ir elgtis, kad pasiektų aukštumų. Žvelgiant į kitus, praėjusius tą patį kelią, tai atrodė normalu.

Anot jos, sulaukusi 16 metų ji buvo „nenatūraliai plona“: „Su draugais apie tai ne tik juokavome, bet ir žaidėme žaidimus, drastiškai apribodami mitybą. Mes nesupratome, ką mes darome su savo kūnais ir kaip tai yra pavojinga“.

Katelyn Ohashi

Jei gimnastikoje sportininkai jaučia spaudimą nepriaugti svorio, atletai kitose sporto šakose privalo „pridėti masės“. Net jeigu sportininkės kūnas, anot visuomenėje vyraujančių tendencijų, praras savo moteriškumą.

Olimpinė irklavimo vicečempionė Vicky Thornley tai patyrė savo kailiu.

„Prieš pradėdama irkluoti norėjau būti modeliu. Norėjau būti plona ir neauginti raumenų. Tuomet sakiau, kad nenoriu būti raumeninga, – BBC kalbėjo ji. – Dabar man net baisu, kaip galėjau pagalvoti apie tokius dalykus.

Dabar tik ir darau tai, kad „pridedu“ raumeninės masės. Man patinka, kad mano rankos didelės ir ten iššoka gyslos. Suvokiu, kad kai kuriems žmonėms tai atrodo nepatrauklu, tačiau tai verčia mane jaustis stipresne, mane įkvepia tai, kad mano kūnas stiprus“.

Vicky Thornley

K. Ohashi taip pat išgyveno lūžį vertindama savo kūną. Gimnastės požiūris pasikeitė pradėjus studijuoti Los Andžele Kalifornijos universitete (UCLA).

Ji savo trenerei pasakė, kad „nenori būti elite“, nes „jaučia didingumą mažuose dalykuose“. Ir sulaukė supratimo bei paramos, lėmusios sėkmę.

„Mano psichologinei pusiausvyrai ir asmenybei tai buvo esminiai dalykai – dirbdamas su atletais trenerių štabas čia pirmenybę teikė ne sportui, o žmogui, – kalbėjo Katelyn. – Dabar noriu padrąsinti moteris visame pasaulyje.

Kiekvienos moters kūnas yra skirtingas ir nėra nė vieno tobulo, paprastai formuojamo pagal visuomenėje nusistovėjusias pažiūras. Turi su juo susitaikyti ir pradėti jaustis patogiai, nes tai rūpi vieninteliam žmogui – sau pačiam. Juk šiame kūne ir praleidi visus 100 proc. gyvenimo laiko“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)