Trynė rankomis ankstokai

Kai kiokušin karatė meistrai kovoja nesusiskirstę į svorio kategorijas, kyla daug sunkiai nuspėjamų intrigų.

Bet Bulgarijos sostinėje surengto Europos čempionato scenarijus absoliučiai nepakluso prognozėms.

Iš pradžių vandenis sudrumstė „Armeec“ arenoje pasirodęs Valerijus Dimitrovas – pagrindiniu favoritu laikytas vietos sirgalių numylėtinis šlubčiojo taip smarkiai, kad vos galėjo paeiti.

35-erių daugkartinis Europos ir pasaulio čempionas DELFI prisipažino kenčiantis stiprius kairės kojos skausmus, dėl kurių privalėjo palaidoti svajonę iškovoti auksą namų teritorijoje.

Tai sužinoję lietuviai sukruto: septyniems rinktinės atstovams atsivėrė tiesus kelias link dar nepasiektos aukštumos, kurioje karaliaudavo V. Dimitrovas.

Visas septynetas taip tvirtai peržengė šešioliktfinalio barjerą, jog delegacijos atstovai ėmė tarpusavyje juokauti leisiantys į geriausių Europos kovotojų aštuonetą įsiterpti tik vienam svetimšaliui.

Blogiausia, kas galėjo atsitikti

Bet šypsenas netrukus pakeitė rūpestis. Pirmieji nuostoliai laukė aštuntfinalyje: iš kovos pasitraukė Antanas Klibavičius ir Kęstutis Radvila. Žymiai rimtesni nemalonumai prasidėjo ketvirtfinalyje.

Tikru košmaru virto „brolžudiška“ dvikova tarp dviejų bendraklubių: Edgardo Sečinskio ir Juro Sokolovo. Abu sportininkus treniruojantis emocingasis Paulius Klapatauskas šįkart turėjo užimti neįprastą vietą tribūnose, nes paprasčiausiai negalėjo išsirinkti, kurio auklėtinio tatamio pusėje šaukti patarimus.

E. Sečinskį pats V. Dimitrovas DELFI įvardino kaip realiausią pretendentą perimti jo regalijas. Tačiau dviejų tautiečių akistata turėjo blogiausią įmanomą atomazgą. J. Sokolovas neleistinu smūgiu – ranka į veidą – pasiuntė E. Sečinskį į „gilų“ nokdauną. Atskubėję medikai rekomendavo kovą baigti – J. Sokolovas buvo diskvalifikuotas, o E. Sečinskis tęsti pasirodymo pusfinalyje dėl patirtos traumos taip pat nebegalėjo ir turėjo tenkintis bronza.

Stvertis už galvos P. Klapatauskui teko ir po ketvirtfinalio tarp Jono Eimonto ir lenko Mareko Wolny. Ginčai kilo dėl pastarojo kirčio, po kurio teisėjai buvo pasiruošę atiduoti pergalę Lenkijos kovotojui. Lietuviai pateikė protestą, tvirtindami, kad smūgis nusprūdo žemiau juostos.

Po vaizdo peržiūros teisėjams teko pripažinti savo klaidą, bet jie neskyrė nei įspėjimo lenkui už neleistiną smūgį, nei naujo dvikovos laiko. Pratęsus akistatą, M. Wolny laimėjo vienbalsiu sprendimu.

Dar viename „lietuviškame“ ketvirtfinalyje E. Gužauskas pranoko Vytautą Cėplą ir tapo vieninteliu Lietuvos kovotoju, tęsiančiu kovą dėl nugalėtojo taurės.

Varžovas neatsilaikė net pailsėjęs

Iš septynių vilties nešikų beliko vienas. Vis dėlto pusfinalyje E. Gužauskas atkeršijo M. Wolny tautiečiui sukeltą skausmą.

Finale 21-erių sportininko iš Naujosios Akmenės laukė dėl E. Sečinskio traumos progą pailsėti gavęs, tribūnų karštai palaikomas ir daugiau patirties turintis Vasilis Vangelovas.

Lietuviui liko kliautis ūgio ir svorio pranašumu. Paskutinė dvikova buvo nemažiau permaininga nei visas turnyras, bet po pirmo pratęsimo trys teisėjai iš penkių pergalę skyrė E. Gužauskui.

Trečias čempionės titulas per metus

Tuo metu moterų varžybos baigėsi trenerio Gedimino Varkalos diriguojamo bendražygių choro I. Mikštaitei sudainuotu „su gimimo diena“.

36-ą gimtadienį šeštadienį švenčianti patyrusi kovotoja sau įteikė unikalią dovaną.

Sofijoje vyko jau trečias Europos kiokušin karatė čempionatas šiais metais: gegužę pirmenybėse Tbilisyje (Gruzija) sportininkai kovojo suskirstyti į aštuonias svorio kategorijas, birželį Belgrade (Serbija) surengtas eksperimentinis turnyras, kuriame pirmąsyk išskirtos net 14 svorio kategorijų.

Ir laimėti visus tris čempionatus pavyko vienintelei I. Mikštaitei.

Pakeliui į titulą kaunietė įveikė net tris lenkes ir slovakę. Po ilgos ir sekinančios kovos pusfinalyje, kuriame I. Mikštaitė atlaikė nuožmų Agatos Winiarskos pasipriešinimą, būsima čempionė rado jėgų grumtynėms su Marta Luboš. Lenkijos kovotoja prieš tai pastojo kelią į finalą Gabijai Gudeliauskaitei, bet lemiamoje akistatoje nepajėgė prilygti kitai lietuvei.

G. Gudeliauskaitei atiteko bronza, Nora Vaznelytė pasirodymą baigė ketvirtfinalyje, Diana Balsytė – aštuntfinalyje.

Pirmenybėse Sofijoje trūko kelių pajėgių žemyno kovotojų. Vyrų varžybose nedalyvavo tituluotas rumunas Mariusas Ilasas ir Valdemaras Gudauskas, moterų turnyrą praleido pasaulio čempionė iš Vengrijos Csenge Szepesi ir buvusi Europos čempionė iš Rumunijos Viviana Chirila. Sportininkai nusprendė visą dėmesį skirti pasiruošimui kitą liepą Astanoje (Kazachstanas) vyksiančiam pasaulio čempionatui, į kurį kelialapius buvo iškovoję anksčiau.

Tik iš tribūnų kovas ant tatamio sekė lengvasvorės Rita Pivoriūnaitė ir Rūta Brazdžionytė, atvykusios į Sofiją palaikyti tautiečių.

Praėjusiame Europos čempionate be svorio kategorijų, prieš dvejus metus vykusiame Kaune lietuviai iškovojo penkis medalius: vicečempionais tapo I. Mikštaitė ir Andrius Draugelis, bronzą laimėjo G. Gudeliauskaitė, V. Cėpla ir V. Gudauskas.

2012 metais Kelcuose (Lenkija) surengtose pirmenybėse nugalėtojos laurus pelnė Margarita Čiuplytė, finale įveikusi I. Mikštaitę.

Visos lietuvių kovos

Moterys

Aštuntfinaliai:

Inga Mikštaitė* – Kristina Hupian (Slovakija)

Diana Balsytė – Ana Višniakova (Rusija)

Gabija Gudeliauskaitė – Eider Cardenosa (Ispanija)

Nora Vaznelytė į kitą etapą pateko be kovos

Ketvirtfinaliai:

Inga Mikštaitė – Anna Bojda (Lenkija)

Gabija Gudeliauskaitė – Sara Hagge (Švedija)

Nora Vaznelytė – Marta Luboš (Lenkija)

Pusfinaliai:

Inga Mikštaitė – Agata Winiarska (Lenkija)

Gabija Gudeliauskaitė – Marta Luboš (Lenkija)

Finalas

Inga Mikštaitė – Marta Luboš (Lenkija)

Vyrai

Šešioliktfinaliai:

Juras Sokolovas – Aleksandras Tymecas (Ukraina)

Antanas Klibavičius – Fredrikas Johanssonas (Švedija)

Eventas Gužauskas – Simonas Palssonas (Švedija)

Vytautas Cėpla – Igoris Kotliarevskis (Ukraina)

Kęstutis Radvila – Nikita Baueris (Vokietija)

Jonas Eimontas į kitą etapą pateko be kovos

Edgardas Sečinskis į kitą etapą pateko be kovos

Aštuntfinaliai:

Juras Sokolovas – Miroslavas Milevas (Bulgarija)

Antanas Klibavičius – Vasilis Vangelovas (Bulgarija)

Eventas Gužauskas – Levanas Cincadzė (Gruzija)

Vytautas Cėpla – Ventsislavas Sholinas (Bulgarija)

Kęstutis Radvila – Marekas Wolny (Lenkija)

Edgardas Sečinskis – Jeanas-Paulis Jacquot (Prancūzija)

Jonas Eimontas į kitą etapą pateko be kovos

Ketvirtfinaliai:

Edgardas Sečinskis – Juras Sokolovas

Vytautas CėplaEventas Gužauskas

Jonas Eimontas – Marekas Wolny (Lenkija)

Pusfinaliai:

Eventas Gužauskas – Marekas Wolny (Lenkija)

Edgardas Sečinskis dėl traumos pasitraukė be kovos

Finalas

Eventas Gužauskas – Vasilis Vangelovas (Bulgarija)

* – paryškinti nugalėtojai

Jaunimo varžybos taip pat neapsiėjo be protestų

Suaugusiųjų kovos vyko kartu su Europos jaunimo (iki 22 metų) čempionatu, kuriame grumtasi susiskirsčius į tradicines svorio kategorijas.

Aistros plieskėsi dėl vaikinų svorio kategorijos iki 65 kg. Pirmo rato kova tarp Romualdo Augos ir Jurijaus Gabčako baigėsi protestu: lietuvio treneriai nesutiko su teisėjų sprendimu jų auklėtiniui užfiksuoti lemtingą nokdauną („wazari“). R. Auga krito ant žemės po varžovo smūgio į koją, bet lietuviška ginčo pusė buvo įsitikinusi, kad kovotojas suklupo tik dėl to, jog neišlaikė pusiausvyros.

Iškart po dvikovos buvo pateiktas oficialus protestas, kurį vaizdo įrašą peržiūrėję teisėjai atmetė, pergalę įskaitydami ukrainiečiui.

Geriausiai iš lietuvių sekėsi Brigitai Gustaitytei (per 65 kg) ir Arnoldui Grevui (iki 80 kg), tapusiems Europos čempionais. Pastarasis finale nokautavo savo tautietį Lauryną Auglį.

Sidabras taip pat atiteko Erikai Žeburtovič (iki 55 kg) bei Lukui Rickevičiui (iki 75 kg).

Trečiąsias vietas užėmė Justinas Šapoka (iki 75 kg), Orestas Abazorius (iki 85 kg), Dominykas Juškevičius (per 85 kg), Magdalena Gustaitytė (iki 65 kg).

Kaip ir lietuviai, penkis savo atstovus finaluose turėjo ukrainiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)