Pavasarį IAAF išplatino pranešimą, kad dėl teisės varžytis 2019-ųjų planetos pirmenybėse Dohoje (Kataras) ir 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse teks užimti atitinkamas vietas IAAF reitinge, tačiau praėjusią savaitę vykusiame Tarybos posėdyje nutarta revoliucinį projektą pristabdyti. Nors IAAF kone pusmetį konsultavosi su federacijomis, organizacija nespėjo nustatyti vienodai lygių sąlygų visų kontinentų sportininkams, todėl kelialapius į Dohą lengvaatlečiai vėl dalysis vykdydami normatyvus.

„Tarptautinė federacija nėra tikra, ar tikrai buvo įvertinti visi kriterijai, galimybės, grėsmės. Jie neskuba įvedinėti sistemos, nes nėra tikri. Manau, per ateinančius metus bus padaryta gili analizė ir po pasaulio čempionato jie tikrai ras patį geriausią sprendimą“, – sakė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva.

Buvo planuota, kad IAAF reitingai bus sudaryti susumavus 3-5 lengvaatlečių geriausių startų rezultatus, skiriant papildomus taškus už varžybų rangą bei užimtą vietą. Tai paskatintų sportininkus dalyvauti aukštesnio lygio varžybose, o ypač – nacionaliniuose čempionatuose.

Didžiausias federacijų diskusijas sukėlė tai, kurioms varžyboms reikia priskirti didesnį svorį. Pavyzdžiui, dabar Deimantinės lygos varžybose galima „uždirbti“ daugiau taškų nei Europos čempionate. Andrius Gudžius už antrą vietą šių komercinių varžybų finale gavo 1409 taškus (rezultatas – 67,56 metro), o už auksą Europos čempionate – tik 1386 tšk. (rezultatas 68,46 m).

„Iš esmės šis kelias (reitingavimo – lengvoji.lt) yra teisingas ir ateityje jo neišvengsime. Reitingavimo sistema nėra bloga, nes pasaulio čempionatuose dalyvautų tie sportininkai, kurie ištisus metus rodo stabilius, gerus rezultatus. Nebūtų atsitiktinių sportininkų, nors jų ir nėra daug, bet norisi, jog sportininkai dalyvautų varžybose ir būtų matomi kuo dažniau“, – paaiškino N. Medvedeva, pritardama, kad dabartiniai reitingai nėra sąžiningi visiems.

Tačiau Lietuvos sportininkams, panašu, reitingai būtų nutiesę lengvesnį kelią į pasaulio čempionatą. Pavyzdžiui, 1500 m rungtyje pagal reitingą patektų 48 sportininkai, o šiuo metu Simas Bertašius šioje distancijoje klasifikuojamas 34-as ir į Dohą vyktų be didesnių keblumų.

Nors šį sezoną bėgikas pasiekė Lietuvos rekordą (3 min. 39,01 sek.) ir bėgo Europos čempionato finale, iki 2017-ųjų planetos pirmenybių normatyvo trūktų net trijų sekundžių (3 min. 36 sek.).
„Normatyvai dar nepaskelbti, todėl negaliu pasakyti, toks pakeitimas man į naudą, ar ne. Kaip ir prieš kiekvieną sezoną, su treneriu planuojame gerinti jau esamą rezultatą. Reikia tikėtis, kad to užteks patekimui į pasaulio čempionatą“, – taip į IAAF sprendimą sureagavo S. Bertašius.

Reitingų sistemą palankiau vertina ir Europos čempionato prizininkė Liveta Jasiūnaitė. Ieties metikė tik per plauką neišvyko į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, nors 2016-ųjų sezono metu demonstravo stabilius rezultatus bei pateko į Senojo žemyno pirmenybių finalą.

„Man geriau reitingai, nes praeityje nukentėjau dėl to, jog į čempionatus atvykdavo traumuoti žmonės ar vieną kartą parodę gerą rezultatą. Pagal reitingus išvažiuotų stipriausi iš stipriausių, o turistų nebūtų, – sakė L. Jasiūnaitė. – Tačiau tai, kad reikės vykdyti normatyvą, pasiruošimui įtakos nepadarys. Kitąmet laukia labai daug rimtų startų ir norint juose dalyvauti, visada reikės rodyti aukštus rezultatus.“

Normatyvus IAAF paskelbs po gruodžio 3-4 įvyksiančio Tarybos posėdžio. Dėl patekimo į pasaulio čempionatą jau dabar ramus gali jaustis Andrius Gudžius, kadangi planetos čempionams bus suteikti vardiniai kvietimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)