Nors iki pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionato, kuris vyks rugpjūčio 20-24 d. Milane, laiko dar daug, tačiau jau aiški Lietuvos rinktinė.

Mūsų šaliai atstovaus aštuoni sportininkai: Henrikas Žustautas (irkluos vienvietę kanoją 200 m distancijoje), Ignas Navakauskas (vienvietė baidarė, 200 m), Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas (dvivietė baidarė, 200 m), Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas (dvivietė baidarė, 1000 m), Mindaugas Maldonis (vienvietė baidarė, 500 m ir 1000 m) ir Rūta Dagytė (vienvietė kanoja, 200 m ir 500 m).

Sportinėje delegacijoje – komandos vadovas, Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos prezidentas Aleksandras Alekrinskis bei generalinis sekretorius ir treneris Romas Patrukanecas, treneriai Egidijus Gustas, Antanas Lankas, Sergejus Sorokinas, Kazimieras Rėksnys, taip pat mokslininkai Juozas Skernevičius ir Egidijus Balčiūnas, gydytojas Mantas Ambraška ir kineziterapeutas Jurijus Vaščenkovas,

– Ar šis pasaulio čempionatas irkluotojams bus labai svarbus?, – paklausėme Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos generalinio sekretoriaus Romo Petrukaneco

– Tai bus pagrindinė atranka į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Čempionatui pusketvirtos savaitės rengiamės Trakuose, stovykloje nėra tik Rūtos Dagytės, kuri, padedant treneriui Artūrui Navickui, irkluoja Šiauliuose.

– Ko tikitės Milane?

– Labai norime, kad keturios mūsų įgulos patektų į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Mūsų viltys – kanojininkas Henrikas Žustautas, baidarininkas Ignas Navakauskas ir abi dvivietės baidarės, kurias irkluoja Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas bei Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas.

Žinoma, norėtųsi, kad mūsų sportininkai iškovotų ir vieną kitą medalį. Tai yra realu. Tačiau, kas jį galėtų pelnyti, sunku pasakyti. Vieną kartą vieni iškovoja medalį, o kitą kartą – kiti.

– Komandoje nėra Londono olimpinių žaidynių vicečempiono Jevgenijaus Šuklino, ar jis jau palaidojo viltis tapti olimpiečiu?

– Jam šansai patekti į olimpines žaidynes ir jose gerai pasirodyti yra pakankamai geri. Jevgenius Šuklinas su Henriku Žustautu yra daugmaž vienodo pajėgumo. Visa kova dėl patekimo į Rio de Žaneirą spręsis galbūt kitąmet. Jevgenijus ramiai baigia šių metų sezoną ir nuo rudens pradės rengtis kitų metų pagrindiniams startams.

– O jeigu Milane H. Žustautas taps pasaulio čempionu ir iškovos kelialapį į olimpines žaidynes, ar tada jam dar bus surengtos atrankinės varžybos namuose?

– Kitais metais vis vien bus surengtos atrankos varžybos. Kada jos vyks, spręs federacijos trenerių taryba. Tačiau norėtųsi, kad jos būtų surengtos kuo anksčiau, iki gegužės mėnesio, tada sportininkai deramai galėtų pasirengti olimpinėms kovoms.

Kol kas nėra nustatyta jokių kriterijų, tačiau tie, kurie pelnys kelialapius į olimpines žaidynes, turės pranašumą prieš tuos, kurie norės tapti olimpiečiais.

– Iki čempionato visiškai neturėsite varžybų, ar tai neatsilieps irkluotojų sportinei formai?

– Likus penkioms savaitėms iki čempionato, dažniausiai stambių tarptautinių varžybų jau nebūna. Prie to jau esame pripratę, treniruočių planus sudarėme taip, jog, iki čempionato likus dviems savaitėms, turime kontrolinius testus ir jais remsimės.