Profesionalaus sportininko karjerą į rimtus mokslus Anglijoje iškeitęs jaunuolis trumpam sugrįžo į Lietuvą ir užsuko į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą (LTOK). Su A. Tumu pkalbėjome apie sportą ir tai, kas jaunųjų olimpiečių laukia Lilehameryje.

– Koks buvo tavo profesionalaus kalnų slidininko kelias ir kodėl pasitraukei iš sporto?

– Slidinėti pradėjau nuo 7-erių metų, rimtesnėse varžybose pradėjau dalyvauti prisijungęs prie komandos „Kalnų ereliai“. Į mane ir R. Zavecką dėmesį atkreipė trenerė iš JAV Jennifer Virškus. Su Roku kovojau dėl vietos Sočyje, Rokas buvo stipresnis, o man vėliau teko atsisakyti sporto, nes įstojau į universitetą Anglijoje. Šiuo metu studijuoju kompiuterių inžineriją Mančesterio universitete, antrame kurse.

– Kaip sužinojai apie galimybę tapti jaunuoju ambasadoriumi Lilehamerio žaidynėse?

– LTOK svarstė įvairias kandidatūras ir pasiūlė man dalyvauti, nes ne tik buvau olimpinės rinktinės kandidatas, bet ir dalyvavau dviejuose Europos jaunimo žiemos olimpiniuose festivaliuose. Iš pradžių abejojau, nes bijojau, kad šią veiklą bus sunku derinti su mokslais. Vėliau pasitariau su tėčiu ir priėmiau šį pasiūlymą.

– Kokį įspūdį tau paliko jaunųjų ambasadorių susitikimas Lilehameryje?

– Ambasadoriai – jauni ir labai šilti žmonės, ką tik baigę profesionalią sportininko karjerą. Tai tikri lyderiai, kai kurie jų ne vieną kartą dalyvavo olimpinėse žaidynėse. Buvo labai įdomu susipažinti su tokiais žmonėmis. Nesitikėjau tokio malonaus sutikimo, mane priėmė labai šiltai, visiems buvo įdomu kokia šalis yra Lietuva.

– Koks bus tavo vaidmuo šiose žaidynėse?

– Sportininkams tai bus ne tik varžybos, jie gaus kur kas daugiau – galės išmokti būti lyderiais ir veikti komandoje. Aš turėsiu padėti Lietuvos rinktinei, informuoti kas ir kur vyksta. Jei Lietuvos atstovai turės klausimų – visada galės kreiptis į mane.

Taip pat turėsiu sugalvoti įvairių veiklų, kad sportininkai susipažintų. Turiu gerų draugų iš Turkijos, kartu jau planuojame daryti estafetes, galbūt prisijungs ir kitų šalių atstovai – rusai, austrai, estai.

– Ar negaila, kad pats nesivaržysi?

– Ne, nes dabar intensyviai studijuoju, o varžyboms reiktų skirti daug laiko ir jėgų. Ambasadoriaus rolė man ideali, nes galiu pažiūrėti visas varžybas, jau nesu sportininkas, todėl galiu labiau atsipalaiduoti, be to, pamatysiu visą „virtuvę“ iš vidaus.

– Ką patartum jauniems žmonėms, kurie taip pat norėtų tapti jaunaisiais olimpinių žaidynių ambasadoriais?

– Reikia turėti reikšmingų pasiekimų sporte. Nors nedalyvavau žaidynėse, buvau olimpinės rinktinės kandidatas, dalyvavau olimpiniuose festivaliuose, taigi manau reikėtų būti pasiekus panašų lygį. Labai svarbu gerai mokėti anglų kalbą. Taip pat reikia būti socialiam, šiltam ir draugiškam, mokėti bendrauti, gerai sutarti su žmonėmis.

Į Lilehamerį jaunasis ambasadorius išvyks iš karto po egzaminų. Čia jis gyvens olimpiniame kaimelyje kartu su rinktinės nariais

Antrą kartą vyksiančiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus 10 sportininkų: biatlonininkai Nadiežda Derendiajeva, Vitalija Kutkauskaitė, Linas Banys, slidininkas Rokas Vaitkus, kalnų slidininkai Andrejus Drukarovas ir Eglė Augustaitytė, ledo ritulininkas Dino Mukovozas (individuali iššūkių turnyro rungtis), snieglentininkas Aras Arlauskas bei ledo šokėjų pora – Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala.

***

Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės vyks antrą kartą. Pirmą kartą jos buvo surengtos 2012 metais Insbruke (Austrija). Žaidynes organizuoja Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) ir Lilehamerio jaunimo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas (LYOGOC), kurį valdo Norvegijos kultūros ministerija, Norvegijos olimpinis ir parolimpinis komitetai bei Lilehamerio savivaldybė.

LTOK organizuoja ir finansuoja sportininkų dalyvavimą Lilehamerio jaunimo olimpinėse žaidynėse, bei prisideda prie sportininkų pasirengimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)