Kauno „Saulės“ gimnazijos mokinė B. Rožinskaitė Europos pirmenybėse pasirodys antrą kartą. Pernai trenerės Loretos Vitkauskienės auklėtinė čempionate liko paskutinė.

„Pernai jai nepavyko, ji per jaudulį nesugebėjo parodyti to, ką moka. Šįmet tikimės, kad ji jau bus įgavusi patyrimo, juoba dalyvavo pasaulio jaunimo „Grand Prix“ varžybų etape ir tarptautinėse varžybose. Tikimės, kad pernykštį rezultatą ji pagerins“, - DELFI sakė Lietuvos čiuožimo sąjungos prezidentė Lilija Vanagienė.

Kauno Salomėjos Nėries vidurinės mokyklos auklėtinio S. Ambrulevičiaus laukia Europos čempionato krikštas. Pernai jis dalyvavo pasaulio pirmenybėse, tačiau, pasak L. Vanagienės, ten irgi nesusitvarkė su jauduliu ir neaplenkė nė vieno varžovo.

„Šįmet Saulius labai pagerino savo asmeninį rezultatą. Mums svarbu, kad sportininkai padarytų ką gali ir ką moka. Nekeliame aukštų vietų reikalavimo – pirmiausia svarbu susitvarkyti psichologiškai ir parodyti tą, ką jie moka. Kada jie įvykdys šį barjerą, bus statomi kiti reikalavimai“, - kalbėjo L. Vanagienė. Jaunąjį čiuožėją treniruoja Eglė Kliučakienė.

Anot L. Vanagienės, svarbu, kad Kauno žiemos sporto mokyklos „Baltų ainiai“ auklėtiniai gerintų savo asmeninius rezultatus arba būtų arti jų.

Brausis į geriausiųjų dešimtuką

Pernai Europos čempionate iš 18-os sensacingai šoktelėjusiems į 12-ą vietą D. Stagniūnui ir K. Copely šįmet planuojama 10-13 vietos. „Jeigu jie sėkmingai čiuoš, nepridarys klaidų, didelė tikimybė, kad į dešimtuką pateks. O jei bus kokių klaidų, jeigu ir bus žemesnė vieta nei pernai – tai ne tragedija, mat sportininkai pakeitė trenerį – keitėsi technika, stilius“, - sakė federacijos vadovė.

Nuo pavasario 20-metė amerikietė ir 23-ejų metų lietuvis treniruojasi pas geriausią JAV trenerį Igorį Shpilbandą, paruošusį daug pasaulio čempionų ir prizininkų bei olimpinių žaidynių prizininkų.

Pasak L. Vanagienės, kai priartėji prie geriausiųjų dešimtuko, tokių šuolių, kokį Lietuvos pora atliko pernai, nebūna. „Į elitą labai sunkiai įsileidžia. Atsiminkime, kiek Margaritos ir Povilo neįsileido – lygiai trejus metus jie Europos čempionate likdavo 11-ti. Po to šoktelėjo į 6-tą vietą”, - primena L. Vanagienė.

Visgi ji džiaugiasi, kad kopti aukštyn sportininkams padeda ir nauja teisėjavimo sistema. Dėl jos privalumų „Grand Prix“ etape Maskvoje D. Stagniūnas ir K. Copely aplenkė 6-ą pasaulio porą. Tai nutiko, kai sportininkas šokdamas tris kartus nugriuvo. L. Vanagienė aiškina, kad pagal ankstesnes teisėjavimo taisykles 14-iems pasaulyje D. Stagniūnui ir K. Copely to padaryti nebūtų įmanoma.

„Dėl naujos sistemos kartais sportininkas būdamas ir 10-oje vietoje gali užlipti ant pjedestalo, ir, atvirkščiai, būdamas pirmoje gali nulėkti labai toli žemyn, ypač pavieniame čiuožime“, - sakė L. Vanagienė.

Kaune ledas kaip sviestas

Federacijos prezidentė džiaugiasi, kad šįmet pagerėjo Kauno ledo arenos kokybė, nuluptos lubos, nuo kurių varvėdavo. „Kai Aidas Reklys atvyko į Lietuvą ir čiuožė arenoje, pasakė: „kad tais laikais, kai mes treniravomės, būtų buvęs toks geras ledas“. Jis sakė, kad ledas kaip sviestas“, - kalbėjo L. Vanagienė.

Anot jos, Kaune sąlygos treniruotis neblogos, be to tikimasi, kad jos pagerės po planuojamos arenos renovacijos.

Pagrindiniu dailiojo čiuožimo skauduliu federacijos vadovė vadina tai, kad „Baltų ainiams“ analogiškos sporto mokyklos nėra Vilniuje. Nors sostinėje pakanka ir čiuožėjų, ir trenerių, treniruotis nėra kur: „Akropolio“ čiuožykla per maža, „Utenos“ pramogų arenoje labai šalta, čia pastoviai vyksta koncertai.

L. Vanagienė įsitikinusi, kad Vilniaus valdžia turėtų apie tai pagalvoti ir daryti išvadas – sostinei reikia treniruočių arenos.

DELFI primena, kad Lietuvos vėliava Europos dailiojo čiuožimo pirmenybėse kilo dukart – 2000 ir 2006 m., kai bronzos medaliais pasipuošė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. 2001 ir 2002 m. teisėjai porą pastatė šalia nugalėtojų pakylos – skyrė 4-ąją vietą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją