Hastingso šachmatų kongresai yra svarbūs ir žinomi šachmatų literatūroje, nes juose apsilankė ir dalyvavo net 10 pasaulio šachmatų čempionų, pradedant pirmu pasaulio čempionu Vilhelmu Šteinicu ir baigiant dešimtu Borisu Spaskiu.

Šiuometinio kongreso pagrindiniame „Meistrų“ (Masters) turnyre dalyvavo 84 šachmatininkai iš 21 valstybės. Tarp jų buvo 12 didmeistrių, 13 tarptautinių meistrų, 1 moterų didmeistrė ir 4 moterų tarptautinės meistrės. Lietuvai šiame Hastingso šachmatų kongrese buvo pakviestas atstovauti daugkartinis Lietuvos čempionas Šarūnas Šulskis (FIDE reitingas - 2550).

Lėtai pradėjęs varžybas lygiosiomis su anglu R. Eamesu (FIDE-2263), Kauno didmeistris vėliau „įsisiūbavo“ ir po 3 pergalių serijos įsveržė į pirmą turnyro lentą, kur jam buvo lemta sužaisti dar ne vieną partiją su pajėgiausiais Hastingso kongreso didmeistriais.

Labai sunki gynyba Š. Šulskiui teko abiejose juodomis figūromis žaistose partijose prieš ispaną D. Alsiną Lealį (FIDE-2511) ir kongreso favoritą anglų didmeistrį Gawainą Jonesą (FIDE-2644). Visgi patyrusiam Lietuvos didmeistriui pavyko išgelbėti po pustaškį abiejose šiose partijose.

Sužaidus kongreso reglamentu numatytus 10 ratų, paaiškėjo varžybų nugalėtojai ir prizininkai. IX rate laimėjęs ilgą partiją prieš D. Alsiną Lealį, G. Jonesas sugebėjo pustaškiu atsiplėšti nuo persekiotojų grupės, o paskutinis X ratas žymių pakitimų turnyro rikiuotėje nesukėlė. Tad surinkęs 7,5 taškus iš 10 galimų G. Jonesas iškovojo 88-o Hastingso Tarptautinio šachmatų kongreso nugalėtojo taurę, pirmą prizą ir meniškus britų didmeistrio Hario Golombeko (1911-1995) vardo šachmatus.

Pustaškiu nuo nugalėtojo atsiliko didelė 8 žaidėjų grupė, kurie pasidalijo 2-9 vietas ir piniginius prizus. Tai – Š. Šulskis (4 pergalės ir 6 lygiosios), estas K. Kulaotsas, ukrainiečiai A. Sumetsas ir A. Vovkas, kinietis R. Gao, anglas J. Hawkinsas, italas D. Vocaturo ir islandas H. S. Gretarssonas.

20-metis kinietis R. Gao Hastingse įvykdė jau 3-ią tarptautinio didmeistrio normos balą, tad kitame FIDE kongrese jam bus suteiktas tarptautinio didmeistrio titulas.

Tarp kartu su vyrais žaidusių moterų šachmatininkių geriausiai Hastingse sekėsi kinei didmeistrei Xiaobing Gu (2209) ir tarptautinei meistrei iš Indonezijos Č. M. Sihite (2277). Surinkusios po 6 taškus, abi šachmatininkės pasidalijo pirmą moterų prizą (Ladies prize). X. Gu taip pat atiteko ir 100 svarų vertės „Gražiausiosios partijos“ prizas už pergalę, pasiektą I rate prieš moldavų meistrą V. Hamitevičį (2440).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją