Lietuvos vardą šiemet garsinusiems atletams ketvirtadienį vakare atėjo šventinė atpildo ir šlovės valanda. Sostinės „Compensa“ arenos scenoje išdalinti apdovanojimai geriausiems 2018 metų šalies sportininkams, antrus metus iš eilės ant scenos atsiimti svarbiausią apdovanojimą lipo lengvaatletis A. Gudžius.

„Žiūrėjau LTOK filmą, suteikė daug apmąstymų. Šiemet laimėjau Europos čempionatą paskutiniu metimu, pernai – vos du centimetrai lėmė iškovotą pasaulio čempiono titulą.

Kaip ir šis rankoje laikomas apdovanojimas, tie iškovoti medaliai yra tai dėl kurių tu stengiesi, bet jų niekada nesuplanuosi.

Ačiū mano žmonai Dovilei, kuri laiko tris su puse namo kampo, nes aš tam neturiu laiko. Labai noriu padėkoti savo vaikams. Jie suvokia, ką aš darau, kad tėtis ne šiaip išeina iš namų, o išvyksta garsinti Lietuvos vardą.
Andrius Gudžius

Jų neįmanoma pasiekti be komandos. Mano artimiausia komanda yra treneris Vaclovas, kineziterapeutas Tomas, ačiū jums už pagalbą siekiant tų apdovanojimų“, – atsiimdamas metų geriausio sportininko apdovanojimą kalbėjo disko metikas.

27-erių Europos ir pasaulio čempionas neužmiršo savo šeimos.

„Yra dar trys žmonės, kuriems norėčiau padėkoti, be kurių supratingumo, suvokimo, atsidavimo tam, ką aš darau Lietuvos vardu nuvykęs į užsienį, čia nestovėčiau.

Ačiū mano žmonai Dovilei, kuri laiko tris su puse namo kampo, nes aš tam neturiu laiko. Labai noriu padėkoti savo vaikams, jie dar maži, sūnus – pirmaklasis, dukra tuoj eis į mokyklą. Jie suvokia, ką aš darau, kad tėtis ne šiaip išeina iš namų, o išvyksta garsinti Lietuvos vardą.

Jo nebūna pusę metų Lietuvoje ne todėl, kad tėčiui nesmagu būti su vaikais. Dar kartą ačiū šeimai ir mano svarbiausiai komandai – treneriui ir kineziterapeutui. Tikiuosi būti pavyzdžiu ateities kartoms“, – vylėsi A. Gudžius.

Antrus metus iš eilės svarbiausiose Lietuvos sporto apdovanojimuose buvo įvertintas ne tik disko metikas, bet ir jo treneris Vaclovas Kidykas. Jis antrą sykį paeiliui išrinktas metų treneriu.

„Sportininkus vertinti paprasčiau, nes viską lemia pasiekimai. Trenerio darbas yra nematomas. Šiandien kaip tik ryte dirbome ir paklausiau, koks yra planas po treniruotės?

Jis sako – po du kartus pratimus daryk, kiek pajėgsi. Tuomet nusijuokiau, kad su mašina mane reikės išvežti. Treneris turi ištisas valandas, savaites, kiaurus metus planuoti treniruotes, stebėti savo sportininkus, planuoti dienotvarkę, varžybas, poilsį.

Tai yra didelis darbas ir aš jo negalėčiau šiuo metu atlikti. Be galo puiku, kad galiu dirbti su tokiu žmogumi“, – savo treneriu džiaugėsi A. Gudžius.

Atletas ypatingą dėmesį skyrė savo šeimai, kuri jį palaiko ir supranta.

„Laimėti vaikams nėra tikėjimas, tai yra reikalavimas. Jeigu tu neiškovoji pergalės, esi pats kaltas. Mano ketverių metų dukra po Deimantinės lygos varžybų sakė, kad eičiau treniruotis.

Tai reikia suprasti, nes pralaimėjau. Stengiuosi pats skatinti vaikus, kad viską pasieki tik tada, kai įdedi 100 proc. savo pastangų“.

Geriausias Lietuvos sportininkas pridūrė, kad išlaikyti titulus visada yra sunkiau, nei juos iškovoti pirmą kartą.

„Visada sakiau, kad siekti titulo lengviau nei jį išlaikyti. Dabar reikia galvoti, kaip išsaugoti trofėjus, bet tai tik grūdina mane“, – sakė disko metikas.

A. Gudžius džiaugėsi, kad lengvoji atletika tapo viena ryškiausių sporto šakų pagal apdovanojimų kiekį, bet išliko diplomatiškas ir nenorėjo išskirti savo atstovaujamos sporto šakos.

„Iš dalies, lengvosios atletikos dominavimas tęsiasi. Iškovojome medalius ieties metime ir disko metimas. Atrodo, kad viskas vyksta pagal planą, bet nedrįsčiau sakyti, kad dominuojame. Slidu sakyti, kad kažkas yra geriausias. Visi dirbame dėl Lietuvos, o kokioje rungtyje – tai nėra svarbu.

Reikia iš savęs išspausti maksimumą, o kaip viskas susiklostys, pamatysime ateityje“, – pridūrė A. Gudžius.

***

Antrus metus iš eilės Metų Lietuvos sportininku išrinktas disko metikas toliau pildo savo trofėjų lentyną. Šiemet 27 metų lengvaatletis tapo vieninteliu individualios olimpinės rungties atstovu Lietuvoje, tapusiu Europos čempionu.

Nugalėtojo charakterį ir geležinius nervus parodęs pasaulio disko metimo čempionas aukso medalį Berlyne vykusiose Senojo žemyno pirmenybėse išplėšė paskutiniu mėginimu (68,46 m) – juo aplenkė iki tol pirmavusį švedą Danielį Stahlį (68,23 m).

Tai ne pirmas A. Gudžiaus įvertinimas šią savaitę – Europos disko metimo čempionas Lietuvos sporto žurnalistų federacijos metų apdovanojimų vakare pelnė „Metų pašnekovo“ prizą už bendravimą su žiniasklaida, o lapkričio pabaigoje A. Gudžius buvo išrinktas Lietuvos metų lengvaatlečiu.

Visi laureatai

Metų sportininkas – Andrius Gudžius (disko metikas)

Metų sportininkė – Rūta Meilutytė (plaukikė)

Metų vyrų komanda – porinė keturvietė valtis: Aurimas Adomavičius, Dovydas Nemeravičius, Rolandas Maščinskas, Saulius Ritter.

Metų moterų komanda – irklavimo porinė dvivietė: Milda Valčiukaitė Ir Ieva Adomavičiūtė.

Metų trenerisVaclovas Kidykas (Andriaus Gudžiaus treneris).

Metų trenerė – Ina Paipelienė (Dano Rapšio trenerė)

Metų proveržis – Artūras Seja (baidarių ir kanojų irklavimas)

Metų populiariausias sportininkas – boksininkas Egidijus Kavaliauskas.

Už viso gyvenimo nuopelnus – Artūras Poviliūnas (pirmasis LTOK prezidentas)

„LTeam apdovanojimuose“ kasmet pagerbiami tik olimpinių sporto šakų atstovai. Prieš metus geriausiais sportininkais pripažinti lengvaatlečiai A. Gudžius ir A. Palšytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją