„Ojbane“ – taip vadinosi šis žaidimas, o išvertus iš japonų kalbos reiškė „skraidanti plunksna“. Šį žaidimą žaidė ir Malaizijoje, ir Indijoje, kur jį vadino savo vardais. Vėliau ši pramoga pasiekė ir Europą, o per šimtmečius nugludinta tapo pripažinta Anglijos Badmintono mieste ir galiausiai užsidėjo olimpinės sporto šakos karūną.

Ir atsitiko taip, kad tą karūną (arba medalį) šiandien gauti gali... kiekvienas.

Sportas, nereikalaujantis didelių investicijų

„Mažos investicijos į inventorių (reikia tik raketės ir sportbačių, kurių užtenka porai metų), absoliutus tinkamumas bet kuriai lyčiai, bet kokiam amžiui, bet kokiam kūno sudėjimui – tinka tiek mergaitėms, tiek berniukams, kurie stiprėja ir auga ir fiziškai, ir psichologiškai, labai draugiška trenerių komanda – visa tai pavertė šiandienos badmintoną labai smagiu, sveiku ir nebrangiu laisvalaikiu“, – sako „Capital Badminton Club (CBC)“ prezidentė Aurelija Pakšytė.

Į nugarą nuodais čia niekas nealsuoja, kojinių užkulisiuose neplėšo, tyčia į koją nespiria ir per rankas nedaužo, ragų nerodo. Badmintonas – bekontaktis, draugiškas, smagus, strategiškas ir draugauti, bendrauti kviečiantis sportas. O jei kas čia ir atskiria, tai tik aikštelės tinklas.
Visa kita jungia, kuria ir stiprina santykius ir džiugina širdis: varžybos, stovyklos, kasdienės treniruotės, profesiniai pokalbiai ir pergalių džiaugsmai.

„Turint omenyje, kokiose aukščiausius ES standartus atitinkančius aikštelėse žaidžia vaikai ir suaugusieji, kokios kvalifikacijos treneriai atiduoda jiems savo žinias, drąsiai teigiu – badmintonas Lietuvoje yra labai prestižinis, bet labai nebrangus malonumas“, – įsitikinusi Aurelija.

Badmintono bendruomenė – kaip šeima

Vaikams čia siūlomas ne tik užimtumas, sportinis krūvis, bet ir vasaros stovyklos, tobulėjimo akademijos, sporto festivaliai. Jie keliauja į Daniją, Estiją, Latviją, susiburia Lietuvos stovyklavietėse.

Suaugusius čia riša badmintono klubai, kas yra tikros bendruomenės. Klube per žaidimų vakarus susipažįsti su naujais veidais ir spaudi ranką seniai matytam bičiuliui. Klubo nariai kartu mini svarbiausias metų šventes, gimtadienius. Atrodo, viskas taip paprasta ir elementaru, bet viduje slypi galingas ne tik fizinės, bet ir psichinės sveikatos šaltinis.

Ypač svarbią bendruomenės įtaką žmogaus gyvenimui nuolat pabrėžia prancūzų sociologas ir filosofas Pierre‘as Bourdieu, laisvai cituojant, jis įrodo, kad jei mes užsidarome tik savo siaurame šeimos ar giminės rate, labai lengvai tampame pažeidžiami, vis mažiau į ką turime atsispirti bėdos ištikti ir ypač skaudžiai ta atskirtis ir baimė emociškai atsiverti pažeidžia vyrus.

O apklausti ilgaamžiai japonai, visi kaip vienas patvirtino, kad jų sveikatos priežastis – ne tik tinkama saikinga mityba, mėgstama veikla, bet ir nuolatinė bendrystė, laikas (daug laiko) su bendraminčiais. Taigi per vienas vidutiniškas badmintono varžybas susitinki maždaug 150 žmonių. Tavo bičiulių ratas auga geometrine progresija.

Treneris Sergejus Leonavičius dirba su vaikais / Foto: R. Kanapeckas

„Kai susijungia judri sporto šaka ir draugiška badmintono CBC šeimyna, tai šis duetas skamba gražiausiomis natomis, kurios gundo nepraleisti nė vienos treniruotės ir vis skatina tobulėti bei siekti didesnių ir sudėtingesnių pergalių“, – sako „Capital Badminton Club“ prezidentė Aurelija Pakšytė.

Vis dėlto atsargiai – tai taip smagu, taip įtraukia ir tampi toks lengvai priklausomas, kad kas vasarą jau tenka kviestis šeimas ir artimuosius į sambūrį „No badminton“. Čia niekas nebesportuoja, tik skiria dėmesio, taip lyg padėkoja artimiesiems už supratimą, kantrybę, vėl bendrauja, kaip visada juokiasi ir... vis tiek galiausiai pažaidžia. Nes muzika čia ritmiška: „Eat – Sleep – Badminton – Repeat“ („Valgis – miegas – badmintonas – ir vėl iš naujo“).

Bet jei jau prakalbome apie padėkas, empatiją ir vertybes, tai paminėtina, kad badmintonas turi savo Etikos kodeksą. Jis patvirtintas Lietuvos badmintono federacijos ir yra skirtas vaikams, tėvams ir treneriams. „Tai labai gražus sportas, graži jo konkurencija, gražūs jo žmonės ir gražūs siekiai, taisyklės ir intencijos“, – įsitikinęs CBC treneris Sergejus Leonovičius.

G. Masalskis: tai sportas reikalaujantis ir protavimo, ir grakštumo

Renginių organizatorius Giedrius Masalskis į klausimą „Kodėl vaikams reikia badmintono?“, atsako greitai ir su šypsena: „Todėl, kad jis beveik taip pat stipriai įtraukia, kaip ir išmanusis telefonoas. Tai čia ir tėvams labai geras motyvas įtraukti į treniruotes savo vaikus. Badmintonas tik atrodo lengvas ir neįdomus žaidimas, iš tikrųjų jis reikalauja ir protavimo, ir jėgos, ir viso kūno kontrolės, ir netgi grakštumo“. Badmintoną Giedrius žaidžia ketverius metus sykį per savaitę. Ir staigiai priduria – „noriu daugiau ir dažniau“.

Juokauja badmintono žmonės – badmintonas tampa gyvenimu, o visa kita – jau tik žaidimu.

CBC – tai nuo 2016 m. Lietuvos Badmintono Federacijos oficialiai paskelbtas didžiausias badmintono klubas Lietuvoje, savo veiklą vykdantis moderniame DELFI sporto centre. Šiame komplekse įrengtos 8 badmintono aikštelės, 4 uždaros ir 4 atviros paplūdimio tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės, 2 teniso kortai, sukurta virš 400 kv. metrų ploto universali GET FIT treniruočių erdvė. Šiuo metu bendras DELFI sporto centro plotas sudaro 4500 kvadratinių metrų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją