Tėvynėje pasmerkta Ž. Balčiūnaitė gynėsi iki pabaigos, tačiau galiausiai turėjo kapituliuoti taip ir neįrodžiusi savo nekaltumo. CAS nepatikėjo lengvaatletės bei jos atstovų argumentais ir atmetė bėgikės apeliaciją, palikdamas galioti Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) skirtą diskvalifikaciją. Šis Lozanoje (Šveicarija) įsikūrusio teismo sprendimas – galutinis ir neskundžiamas.

LLAF informuoja kovo 30 d. gavusi CAS sprendimą, kuriuo Ž. Balčiūnaitės apeliacija buvo atmesta. Vadovaujantis Tarptautinės lengvosios atletikos federacijų asociacijos (IAAF) varžybų 40.1 taisykle, bėgikės pasiekti rezultatai ir Barselonoje 2010 metais iškovotas Europos čempionės titulas yra anuliuojami, sportininkė privalo grąžinti aukso medalį ir visus prizinius pinigus, gautus už dalyvavimą ir pasiekimus čempionate.

Pusantrų metų trukusios istorijos atomazga sudavė skaudų smūgį kaltę atkakliai neigusiai Ž. Balčiūnaitei. Po vasario pradžioje vykusio CAS posėdžio ir pati sportininkė, ir jos treneris Romas Sausaitis buvo įsitikinę, kad teismo verdiktas bus palankus bėgikei, kuri intensyviai ruošėsi artėjančiam sezonui. Advokatų paslaugoms, kelionėms ir įvairiems tyrimams Ž. Balčiūnaitė ir R. Sausaitis išleido kelis šimtus tūkstančių litų.

Neigiamas CAS sprendimas reiškia, kad Ž. Balčiūnaitė negalės mėginti patekti į Londono olimpines žaidynes.

Tiesa, R. Sausaitis anksčiau DELFI buvo užsiminęs apie galimybę nepalankaus CAS verdikto atveju skųstis Šveicarijos Aukščiausiajam federaliniam teismui, nors tokia procedūra – itin reta.

Primename, kad praėjusį balandį posėdžiavusi LLAF drausmės komisija dėl Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginyje aptiktų sintetinių steroidų metabolitų diskvalifikavo sportininkę dvejiems metams, atėmė iš jos Europos čempionato aukso medalį, o bėgikės treneriui R. Sausaičiui skyrė griežtą įspėjimą.

Maratonininkės bausmės laikas pradėtas skaičiuoti nuo 2010 metų rugsėjo 6 dienos, kuomet LLAF suspendavo sportininkę dėl dopingo kontrolieriams abejonių sukėlusio mėginio, paimto po pergalingo lietuvės finišo Europos čempionate, tyrimo rezultatų.

LLAF drausmės komisijos verdiktą Ž. Balčiūnaitė netrukus apskundė CAS, siekdama įrodyti, kad nevartojo draudžiamų preparatų, ir panaikinti paskirtą diskvalifikaciją.

Apeliaciją pateikę bėgikės advokatai tvirtino, jog Barselonos laboratorijoje tirto šlapimo mėginio rezultatai nebuvo gauti tinkamai, o sprendimą dėl diskvalifikacijos priėmusi LLAF esą neišvengė procedūrinių pažeidimų.

Išlaidų nereikalaus padengti

Iš Lozanos pagaliau atkeliavusi žinia Lietuvoje sukėlė skirtingas reakcijas.

„Esu sukrėstas – negalėjau net įsivaizduoti tokio sprendimo. Advokatai mums pasakė, kad visų pažeidimų užtektų trims byloms laimėti“, – šoko neslėpė R. Sausaitis.

Priešingos nuotaikos buvo LLAF prezidentas Eimantas Skrabulis.

„Pagaliau baigėsi visas tas tampymasis. Sportininkė turėjo teisę apskųsti mūsų sprendimą, bet tai nebuvo teisingas žingsnis. Visas šis šou buvo naudingas Živilei ar jos komandai – ji pasinaudojo proga pabūti didvyre tautos akyse. Tačiau ji turėjo žinoti, kuo viskas baigsis, kadangi federacija ir taip ją saugojo kaip savo vaiką, kol tai buvo įmanoma. Tik tada, kai nebeliko jokių abejonių, priėmėme vienintelį įmanomą sprendimą, leidusį išsaugoti Lietuvos sporto garbę.

Gaila, kad dideli pinigai buvo skirti ne mūsų sporto plėtrai, o nukeliavo kitų šalių teisininkams, ekspertams, kelionių išlaidoms. Buvome suteikę jai šansą apsiginti nemokamai – iškovojome jai galimybę išimties tvarka pakartotinai ištirti B mėginį. Tačiau ji atsisakė... Daugeliui žmonių, kurie neįsigilinę į situaciją, atrodo, kad federacija – blogiečiai, pridėję į kelnias. Nieko panašaus. Padarėme viską, kas įmanoma, bet sportas turi būti garbingas ir be dvigubų standartų”, – DELFI CAS verdiktą komentavo E. Skrabulis.

Ginčo sprendimas Lozanoje LLAF taip pat kainavo apvalią sumą, tačiau federacijos vadovas teigė nemėginsiantis iš Ž. Balčiūnaitės ir jos atstovų išsireikalauti kompensacijos už patirtas išlaidas.

Ruoš dar vieną skundą?

Pirmadienį kalbėdamas su DELFI, R. Sausaitis patvirtino, kad CAS sprendimą ketinama skųsti Šveicarijos Aukščiausiajam federaliniam teismui.

„Tikriausiai viskas tuo nesibaigs. Jeigu jus vadina žudiku, nors nieko nenužudėte, nejaugi susitaikytumėte su tuo? Aš žinau, kaip mes ruošdavomės varžyboms, žinau, kiek kartų Živilę tikrino dopingo kontrolieriai. Galiausiai, žinau, kaip Barselonos laboratorijos vadas teismo posėdyje Lozanoje apsimelavo visų akivaizdoje“, – karingai kalbėjo Ž. Balčiūnaitės treneris.

Atsargesnis buvo sportininkei atstovaujantis advokato padėjėjas Aivaras Žilvinskas. Anot jo, prieš apsisprendžiant dėl tolesnio bylinėjimosi, būtina kruopščiai susipažinti su keliasdešimties puslapių apimties CAS sprendime išdėstytais motyvais.

„Buvo daug pagrindo abejoti LLAF skirtos diskvalifikacijos pagrįstumu, ir tos abejonės kol kas neišsklaidytos. Bet tai (Šveicarijos Aukščiausiasis federalinis teismas – DELFI) nėra kažkokia apeliacinė instancija, todėl reikės žiūrėti, ar yra ką skųsti. Jeigu matysime, kad buvo pažeista sportininkės teisė į teisingą procesą, galimybę apsiginti, tuomet kreipsimės. Tokios praktikos yra buvę“, – kalbėjo A. Žilvinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją