Čempiono titulą gynęs M. Carslenas Niujorke vykusiame mače tik po papildomų partijų sugebėjo įveikti Rusijos atstovą S. Kariakiną. Po 12 standartinių partijų rezultatas buvo lygus – 6:6, tačiau norvegas pranašumą įrodė per papildomas keturias greitųjų šachmatų partijas (3:1).

G. Kasparovo nuomone, M. Carlsenui kova dėl šachmatų karūnos sudėtingai klostėsi tik todėl, kad norvegas pradžioje neįvertino savo oponento.

„Akivaizdu, kad M. Carlsenas mačą pradėjo žemiau savo galimybių ribos. Aš nežinau, kokia jo psichologinė būsena buvo mačo pradžioje. Tačiau žvelgiant į tai, kaip Carlsenas žaidė, akivaizdu, kad jis taip ir nesugebėjo rimtai įvertinti savo varžovo.

Visiškai aišku, kad Magnusas buvo favoritas – jis pranoksta Kariakiną praktiškai visose šachmatų partijų stadijose. Tačiau mačas – tai dviejų charakterių susidūrimas, todėl psichologinė pusiausvyra yra labai svarbi. Man atrodo, kad Magnusas pirmosiose partijose žvelgė kažkur virš Kariakino galvos, galvojo apie tai, kaip klostosi jo šachmatininko karjera, apie kitus dalykus“, – kalbėdamas su „Radio Svoboda“ pareiškė 13-asis pasaulio čempionas.

Magnusas Carlsenas ir Sergejus Kariakinas

„Viso mačo metu buvo įvairių įvykių – Magnusas keletą kartų buvo šokiruotas, kuomet varžovas jį nubaudė už neįvertinimą ir netgi perėmė inciatyvą. Tačiau visa tai, kas vyko Niujorke, nekeičia bendro vertinimo. Visgi M. Carlsenas yra čempioniško lygio šachmatininkas, o S. Kariakinas – tik pajėgus didmeistris, kuriam savo sportinių sugebėjimų dėka pavyko prasibrauti į mačą, kuriame kovojama dėl titulo“, – tęsė G. Kasparovas.

Baigdamas savo pasisakymą G. Kasparovas pareiškė, kad S. Kariakino pergalė mače Niujorke būtų buvusi nesusipratimas.

„Jei S. Kariakinas būtų tapęs pasaulio čempionu, tai būtų buvęs nesusipratimas. Būtų buvę labai keista – galbūt žvaigždės danguje turėjusios pakeisti savo išsidėstymą – jei S. Kariakino lygio šachmatininkas būtų įveikęs tokio lygio žaidėją kaip M. Carlsenas“, – kalbėjo 53-ejų G. Kasparovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)