Išlipęs iš „Duna“ arenos baseino po 400 m plaukimo laisvu stiliumi finišo D. Rapšys kiek nustebęs žvelgė į švieslentę – asmeninis rekordas pagerintas daugiau nei trimis sekundėmis.

„Nežinau, ką atsakyti. Tai mano geriausias rezultatas. Aš netikėjau, kad galiu būti toks greitas, tačiau manimi tikėjo trenerė (Ina Paipelienė). Ji tikrai dabar labai laiminga“, – atsiimdamas 1-osios vietos prizą džiaugėsi D. Rapšys.

Ištvermės ir protingo jėgų paskirstymo reikalaujančioje distancijoje daug įtampos nebuvo: panevėžietis iškart atsiplėšė nuo artimiausių varžovų ir lenkė juos metrais.

Šioje vietoje Danas tą atliko idealiai, kiekvieną atkarpą praplaukė netgi tiksliai šimtosiomis sekundės dalimis.
Ina Paipelienė

Tačiau malonią intrigą kūrė TV ekranuose pasaulio rekordo grafiku judėjusi linija. Po pirmųjų 100 metrų Danas lenkė ją kone trečdaliu korpuso, net ir įveikus pusę distancijos Danas nežymiai pirmavo prieš ją.

Nors antroje pusėje 23-ejų lietuvio tempas kiek krito, tačiau Danas nuotolį įveikė per 3:43.36 min., užtikrintai užėmė 1 vietą, be to, panevėžietis pakartojo geriausią sezono planetos rezultatą.

Trenerė Ina Paipelienė mano, kad tai dar ne D. Rapšio lubos, auklėtinio, kurio plaukimą ir tarpinius rezultatus galima lyginti su 2009-aisiais pasiektu vokiečio Paulo Biedermanno pasaulio rekordu (3:40.07 min.).

– Pats Danas, pamatęs savo rezultatą po 400 m laisvu stiliumi rungties finišo, liko nustebęs, panašu, jūs tikėjotės panašaus rezultato?, – DELFI paklausė trenerės I. Paipelienės.

– Gal kažkiek nustebau, bet tikrai galvojau, kad jis šiuo metu gali labai greitai plaukti. Buvo šiokių tokių negerų minčių po šeštadienio 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungties.

Detaliai išanalizavome tą startą, kodėl gavosi toks rezultatas. 400 m Danas plaukė taip, kaip jis gali, kaip sugeba, techniškai teisingai, tvarkingai.

Tai ir lėmė jo gerą rezultatą.

– Pirmą pusę Danas įveikė pasaulio rekordo tempu, toks buvo planas? Galbūt per greitai D. Rapšys pradėjo pirmus 200 metrų?

– Tokio plano nebuvo ir plaukė tikrai ne per greitai. Tiesiog pasaulio rekordą pasiekęs vokietis Paulas Biedermannas pirmąją pusę plaukė silpniau nei antrąją.

Tai buvo dar ta era, kai plaukikai planetos rekordus mušė plaukdami su poliuretano kostiumais.

Pamenu, P. Biedermannas plaukdavo su labai ilgu kostiumu. Tai turėjo įtakos rezultatui.

Norint siekti tokį rezultatą, būtinas protingas jėgų paskirstymas, šioje vietoje Danas tą atliko idealiai, kiekvieną atkarpą praplaukė netgi tiksliai šimtosiomis sekundės dalimis.

Puikus, protingas jėgų paskirstymas, tvarkinga technika – šios Dano pergalės formulė.

– Tai – darbo JAV treniruočių stovyklos Arizonoje vaisiai?

– Nemanau, kad tai tos treniruočių stovyklos poveikis. Išvyką į JAV buvome suplanavę dar tuomet, kai nežinojome apie Čempionų lygos varžybas.

Geriausius rezultatus po treniruočių stovyklos aukštikalnėse Danas pasiekia prabėgus keturioms savaitėms.

Šioms varžyboms nebuvo ypatingo, specialaus pasiruošimo. Nors dalyvaujame Čempionų lygos etapuose, bet galvojame apie pasaulio pirmenybes.

Tas sezonas šiek tiek keistas, pradėjome dirbti po Kalėdų, kiekvienose varžybose dalyvauja iškart po fizinių krūvių.

Žinodami, kad laukia ilgas periodas, kuomet nebus normalaus darbo, turiu omeny Čempionų serijos varžybas, tai tarp tų startų Danas turi mažesnius krūvius.

Tačiau tai nėra kažkoks specialus pasiruošimas būtent šioms varžyboms.

– Kaip suprantu, turėjote Danui pastabų po laimėtos 200 m laisvu stiliumi rungties, tenkino pozicija, bet ne rezultatas?

– Jis nebuvo prastas, laikas mane tenkino, bet man kliuvo jo plaukimas. Analizavome filmuotą medžiagą, beveik visą naktį prie jos praleidau.

Kitas momentas, varžybos vyko labai vėlai, be to, antidopingo kontrolieriai ištisai nepaleidžia Dano iš akiračio. Šeštadienį areną palikome beveik paskutiniai, Budapešte vos spėjome į paskutinį autobusą, vežantį į viešbutį, grįžome beveik vidurnaktį, likome be vakarienės.

Ryte su Danu aptarėme jo startą, analizavome klaidas. Maniau, kad jei nekartos tų techninių klaidų, rezultatas bus kitoks.

Negalvoju, kad Danas dabar įgijęs geriausią sportinę formą, jos kol kas tikrai nėra.
Ina Paipelienė

– Kokius tikslus auklėtiniui kelsite paskutinį gegužės savaitgalį?

– Manau, kad Indianapolyje bus sudėtingiau, nes laukia ilga, parą truksianti kelionė į JAV. Jau vykstant į Budapeštą tam sugaišome 12 valandų, iš Lietuvos ganėtinai sunku greitai pasiekti daugelį Europos miestų.

Sunku tikėtis, kad po kelionės į Ameriką kažką dar daugiau padarysi nei Budapešte. Be to, prisidės ir laiko skirtumas, ir kelionės nuovargis.

Bandysime išlaikyti panašų lygį. Ši savaitė bus kiek ramesnė, treniruosimės Panevėžyje, trumpame baseine. Kitą savaitę vyksime į Klaipėdą padirbėti.

Jei ne tolimos kelionės, laiko skirtumas, tikrai manau, kad plauktų ne prasčiau, nei Budapešte.

– Ar nėra baimės, kad puikią sportinę Danas įgijo taip anksti, nors pasaulio čempionatas tik liepos pabaigoje?

– Negalvoju, kad jis dabar įgijęs geriausią sportinę formą, jos kol kas tikrai nėra. Bandysime ją pasiekti per pasaulio čempionatą.

Tiesa, mūsų pasiruošime iškilo nedidelių nesklandumų. Mums nukėlė treniruočių stovyklos Siera Nevada aukštikalnėse pradžią, ten keliausime žymiai vėliau.

Tas pasiruošimas nėra sklandus, jis kiek komplikuotas. Lietuvoje iš esmės neturime tokių bazių, kur galėtume normaliai plaukioti. Iškyla sudėtingų dalykų. Esame maža šalis, nėra lengva konkuruoti su tų šalių plaukikais, kurie turi galimybę savo gimtinėje siekti rezultatų.

Po paskutinio Čempionų lygos etapo JAV grįšime į Lietuvą ir treniruosimės Klaipėdoje. Iš Klaipėdos, tik birželio pabaigoje skrisime į Sierą Nevadą kalnus.

Ten praleisime tris savaites ir tiesiai iš Ispanijos keliausime į Pietų Korėją – planetos čempionatą.

Be treniruočių kalnuose siekti rezultatų yra išties sudėtinga. Esame jau išbandę tą variantą – tiesiai iš kalnų keliauti į varžybas. Manau tas variantas yra tinkamas, tik klausimas dėl didžiulio laiko skirtumo. Bet apie tai dabar tikrai negalvojame.

– Kaip vertinate jūs šias Čempionų serijos plaukimo varžybas, kokį įspūdį paliko renginys, ar turi potencialo tapti tradiciniu?

– Čia mažiau įtampos tarp sportininkų, nors susirinkusios beveik visos žvaigždės. Tiesa, daugelis plaukikų nėra geriausios sportinės formos. Dauguma jų galvoja apie pasaulio čempionatą. Tu matai šiek tiek kitokius plaukikus nei per kurį nors plaukimo čempionatą. Jie labiau atsipalaidavę, linksmesni, mažiau susikaupę.

Renginys man patiko. Kitas dalykas, pirmą kartą plaukimo istorijoje atletai turi gerą šansą užsidirbti. Manau, Danui tikrai pasisekė, kad pernai jis pasiekė geriausią sezono rezultatą pasaulyje, kitaip jis ten tikrai nebūtų patekęs.

Manau, jei ir toliau vyks šios varžybos, plaukikams bus didelė motyvacija jose dalyvauti.

– Savaitgalį džiugino ne tik Danas, Andrius Šidlauskas bei Deividas Margevičius skynė medalius Rumunijoje, o svarbiausia, A. Šidlauskas įvykdė olimpinį A normatyvą, yra antrasis po D. Rapšio, turintis savo rankoje bilietą į Tokijo olimpines žaidynes. Arti dar vieno normatyvo Andrius liko 200 m plaukimo krūtine rungtyje (pritrūko 0,26 sek.), artimiausias jo tikslas – šios rungties olimpinis normatyvas?

– Aišku, šiek tiek gaila, kad pritrūko tų poros dešimtųjų sekundės dalių. Iš kitos pusės, eilę varžybų A. Šidlauskas šaudė į A normatyvą 100 m nuotolyje.

Dabar nukris ir psichologinė įtampa. Kartais labai sunku, kai tau iki norimo rezultato trūksta vos kelių akimirkų.

Plaukiant 200 m buvo klaidų paskirstant jėgas, per stipriai pradėjo, matyt, labai norėjo čia ir dabar prigriebti A normatyvą. Paties plaukimo nemačiau, tą sprendžiu pagal tarpinius rezultatus.

Manau, per stipri pradžia, tas per didelis noras pakišo koją. Bet iki olimpinių žaidynių – metai laiko, tai neabejoju, kad A normatyvas anksčiau ar vėliau jam paklus.

Andrius turi pakankamai gerą techniką, bet yra nedidelių bėdų su atskiromis detalėmis – startu, posūkiu.

Kalbant apie jo plaukimą, jis pasižymi puikia technika, galingais grybšniais, jam ilgesni nuotoliai išties yra parankūs.

– Minėjote, kad Danui netrūksta antidopingo kontrolierių dėmesio.

– Jį tikrina kone kiekvienose varžybose, sunku beprisiminti kiek kartų per pastarąjį mėnesį darė testą.

Daną tikrino ir Panevėžyje po Čempionų lygos pirmo etapo, keliavome į Klaipėdą, ten tikrino, Budapešte – vėl testas. Dėmesio tikrai netrūksta, svarbu, kad Daną laiku ir vietoje sutinka (šypsosi).

Turėjome su tuo įtampos prieš metus, dukart nerado Andriaus, jau savo sąskaitoje turėjo du įspėjimus.

Tai sportininko atsakomybė, jei jo nepagauna dukart, jis kasdien atsikėlęs turi pasitikrinti ADAMS žurnalą, ar ten pateikti duomenys sutampa su dienos planais.

Aš Andriui jau primindavau, ar jis užpildęs, įrašęs į sistemą savo realius planus, kur ką ketina daryti, ar pakeitęs sistemoje duomenis, jei kažkur planuoja išvykti ir panašiai.

Net jei pas merginą į Kauną išvykdavo, neužmiršdavau paklausti, ar yra įrašęs tai į sistemą.

Tampi tam tikru šios sistemos įkaitu, negali jos niekaip apeiti ir privalai jai paklusti, kito kelio nėra. Pusmetį gyvenome rimtoje įtampoje (šypsosi).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)