„Visą gyvenimą buvau ganėtinai aktyvi ir sportiška“, – baigusi skaičiuoti nusišypso mergina.

Prieš dvejus metus D. Šiaulytė susidomėjo fitnesu. „Pradėjau sportuoti pati ir dariau tai, ką žinojau ir mokėjau. Ilgainiui pradėjau daugiau domėtis ir mokytis, o prieš aštuonis mėnesius toptelėjo mintis, kad nesu prastesnė už kitas sportininkes, kurias matome scenoje. Nusprendžiau įrodyti sau ir kitiems, kad veganai gali lygiavertiškai ruoštis varžyboms ir jose dalyvauti“, – apie savo ryžtą LRT.lt pasakojo mergina.

Treneris pasiryžo

Tačiau pirmosios problemos prasidėjo, kai D. Šiaulytė nutarė ieškoti trenerio, kuris galėtų padėti tinkamai pasiruošti varžyboms.

„Paieškų pradžia buvo genėtinai sudėtinga, ne visi norėjo su manimi dirbti dėl mano mitybos, – atviravo vilnietė. – Todėl labai džiaugiuosi susipažinusi su Dainiumi Barzinsku. Jis buvo vienintelis treneris, kuris manęs neatkalbinėjo, o norėjo man padėti siekti savo tikslo“.

Susitikusi su treneriu D. Šiaulytė detaliai papasakojo savo mitybą. D. Barzinskas ją šiek tiek pakoregavo.

„O treniruotės buvo itin produktyvios, – teigia D. Šiaulytė. – Vos per aštuonis mėnesius mano kūnas pasikeitė neatpažįstamai. Dabar su nekantrumu laukiu, kaip jis pasikeis dar per metus, kelis“.

Deimantė Šiaulytė

Pavyko įrodyti

D. Šiaulytė tapo pirmąją vegane, sudalyvavusia fitneso varžybose. Vilniaus taurės varžybose vilnietė užėmė penktą vietą tarp bikinio kategorijos naujokių, kurių buvo dešimt.

„Norėjau įrodyti, kad tai yra įmanoma. Ir man pavyko, esu labai laiminga, kad nepasidaviau ir ėjau tik į priekį, – džiaugiasi D. Šiaulytė. – Ruošiausi varžyboms nežinioje. Tai buvo pirma praktika ir D. Barzinskui. Niekas nežinojo, kokie bus galutiniai rezultatai. Tačiau viskas pasiteisino su kaupu. Mes nesitikėjome, kad jau pirmoms varžyboms pavyks taip gerai „išsiryškinti“ ir pasiruošti.

Nors D. Šiaulytė labai jaudinosi prieš pasirodymą scenoje, tačiau visada sau kartojo: „Tik tokie iššūkiai padaro mus stipresnius“.

„Žinau, kad nebuvau geriausia, bet intensyviai ruoštis pradėjau tik prieš aštuonis mėnesius. Žinau, kad man reikia daugiau laiko ir parodysiu dar geresnius rezultatus, – kalbėjo sportininkė. – Turėjau pačius geriausius draugus pasaulyje, kurie mane palaikė ir džiaugėsi kartu su manimi. Tai man reiškė daugiau nei bet koks medalis ar diplomas“.

Pasijautė stipresnė

Iš aplinkinių dažnai girdimas teiginys, kad veganizmas ir sveika gyvensena, o tuo labiau sportas, yra nesuderinami dalykai, D. Šiaulytės nė kiek nepykdo.

„Taip sako žmonės, kuriems tai yra nauja, jie tiesiog nežino... – teigia D. Šiaulytė. – Daugybė žmonių, tapę veganais išgyja nuo nepagydomų ligų, tokių kaip vėžys, atsisakę tam tikrų produktų vos per savaitę sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, išgyja nuo migrenų ir kitų ligų“.

D. Šiaulytė anksčiau niekada negalėdavo pasigirti pačiais geriausiais kraujo tyrimų rezultatais.

„Turėjau žemą hemoglobino kiekį, sirgau mažakraujyste. Paauglystėje dažnai sirgdavau peršalimo ligomis, kurios būdavo labai sunkios, gerdavau daug antibiotikų, dėl kurių mano imunitetas pranyko, – apie save pasakojo mergina. – Organizmas nustojo kovoti su ligomis, niekada nepakildavo temperatūra, o sirgdavau sunkiai ir ilgai“.

Deimantė Šiaulytė

Nors D. Šiaulytė yra veganė tik pusantrų metų, tačiau tikina, kad peršalusi žiemą pagaliau pajautė, kad organizmas kovoja.

„Įsivaizduokite, aš džiaugiausi, kai man pakilo kūno temperatūra. Aš žinojau ir jaučiau, kad tapau stipresnė, – sakė D. Šiaulytė. – Po to karto daugiau nebuvau susirgusi ir tikiuosi, kad daugiau niekada neteks lankytis pas daktarus“.

Tėvai išgyveno

„Tėvai dėl manęs labai pergyveno ir mano pasirinkimo nesuprato, todėl išprašė, kad pasidaryčiau mokamus kraujo tyrimus, – dabar prisimindama šypsosi D. Šiaulytė. – Jie galvojo, kad aš mirsiu, ar jau esu susirgusi kokia nors liga. Jie negalėjo suvokti, kad jų dukra gali būti sveika, nevalgydama mėsos ar bent jau žuvies“.

Atlikti tyrimai, pasak D. Šiaulytės, nustebino visus. „Jie pagaliau buvo geri. Man visiškai nieko netrūko, net vitaminas D buvo normos ribose, nors tyrimai buvo daryti žiemą, kai jo gaunama mažiausiai ir daugumai lietuvių jų trūksta, – teigia mergina. – Mano organizmas atsigavo. Pajaučiau žymius pokyčius ir sporte“.

Jau per pirmąją veganystės savaitę D. Šiaulytė jautėsi kupina energijos.

„Tarsi po gerų atostogų, – nusijuokė ji. – Sporto salėje jausdavausi produktyvesnė, o po treniruotės būdavau ne pavargusi, o atsigavusi. Norėdavosi lėkti ir viską daryti“.

Visiškas eksperimentas

Netrukus D. Šiaulytė pradėjo domėtis, kuriuose produktuose daugiausiai yra sportininkams reikalingų baltymų.

„Pasirodo, kad jų yra visur: daržovėse, vaisiuose, riešutuose, grūduose... Tiesiog vieni produktai turi daugiau, o kiti mažiau baltymų, tad reikia derinti mitybą, kad sportuojant galima būtų susirinkti pakankamai baltymų“, – pasakojo sportininkė.

Jos pasiruošimo varžyboms sporto programa, pasak D. Šiaulytės, nebuvo labai išsiskirianti, tačiau su mitybos planu buvo nelengva.

Deimantė Šiaulytė

„Tai buvo visiškas eksperimentas, norėjome sužinoti, kaip reaguos mano organizmas, – pasakojo mergina. – Sunkiausia buvo likus kelioms savaitėms iki varžybų. Turėjau nevalgyti angliavandenių, o veganams tai yra neįmanoma – su kiekvienu produktu aš kažkiek gaunu angliavandenių. Tačiau rezultatai parodė, kad vis vien viskas pavyko pagal planą“.

Valgo... Viską!

„Tai tarsi buvo numatyta likimo, – apie savo apsisprendimą tapti vegane dabar kalba D. Šiaulytė. – Tiesiog su gyvenimo draugu prieš pusantrų metų intensyviai pradėjome domėtis, kas tai yra, kodėl žmonės pasirenka būti veganais bei kokia yra veganizmo nauda. Būtent tiek laiko abu nebevartojame nei mėsos, nei pieno produktų, nei žuvies, nei kiaušinių“.

Pasak D. Šiaulytės, su informacija atėjo ir supratimas, kokią žalą žmonės daro sau ir pasauliui.

„Atlikti tyrimai rodo, kad būtent mėsa ir pieno produktai sukelia padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, kraujagyslių, širdies ligas bei skatina vėžį. O juk tai yra pagrindinės mirčių priežastys pasaulyje, – teigia D. Šiaulytė. – Be to, kiekviena gamybinė pramonė sukelia tam tikrą taršą. Būtent mėsos pramonė ypač kelia pasaulio užterštumo skalę“.

Tik išvardinusi, ko nevalgo, dažniausia D. Šiaulytė tuoj pat sulaukia klausimo: „O ką tu valgai?“

Ir D. Šiaulytė turi atsakymą: „Viską!“

„Mano mityba yra labai spalvota ir turtinga, – sako mergina. – Per pusantrų metų jau išbandžiau galybę mums visiems lietuviams priimtinų ir mylimų patiekalų: šaltibarščiai, cepelinai, žemaičių blynai, bulviniai blynai... Žinokite, jie buvo labai skanūs. Mano mityba yra pilnavertiška ir sveika.

Valgau galybę vaisių, daržovių, riešutų, grūdinių kilmės produktų. Man nesinori grįžti prie mėsos ar jos produktų vartojimo. Man tai net nebeatrodo skaniai ar patraukliai. Aš džiaugiuosi galėdama prisidėti prie pasaulinių problemų sprendimo, gyvūnų išnaudojimo sumažinimo bei prie savo sveikos savijautos ir gražios ateities“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)