Per slaptą balsavimą Trumsėje (Norvegija) K. Iliumžinovą parėmė 110, G. Kasparovą – 61 FIDE kongreso dalyvis.

Audringai vykusiame kongrese oponentai varžėsi tarpusavyje žadėdami didesnę paramą nacionalinėms federacijoms ir finansinę FIDE gerovę. G. Kasparovo šalininkai taip pat viešai apkaltino K. Iliumžinovą neskaidriu lėšų panaudojimu ir nesąžininga užkulisine kova. Raminti aistras teko net grasinant iškviesti apsaugą.

Lietuvos šachmatų federacijos (LŠF) visuotinis susirinkimas liepos pabaigoje LŠF prezidentą Aleksandrą Černovą buvo įpareigojęs balsą atiduoti už G. Kasparovą. Tiesa, pats A. Černovas neslėpė palankiau vertinantis K. Iliumžinovo kandidatūrą.

„Aš turiu neblogus asmeninius santykius su K. Iliumžinovu. Jis yra profesionalus politikas ir žmogus, kuris moka suprasti. Nemanau, kad dėl to, kas įvyko, bus sugadinti Lietuvos santykiai su K. Iliumžinovu, jei jis rinkimus laimės. Bet kuriuo atveju, šiuos santykius aš pasistengsiu išsaugoti. Svarbiausia, kad pavyko pasiekti tikslą, jog pati federacija spręstų savo reikalus nepaisant didžiulio spaudimo, kurį patyriau per paskutinius keletą mėnesių“, – po LŠF visuotinio susirinkimo DELFI teigė A. Černovas.

Buvęs Kalmukijos autonominės respublikos prezidentas, 52-ejų verslininkas Kirsanas Iliumžinovas FIDE vadovauja nuo 1995 metų, o metais jaunesnis jo priešininkas, vienas geriausių visų laikų šachmatininkų G. Kasparovas rinkimuose dalyvavo pirmą kartą.

Trumsėje (Norvegija) vykęs FIDE kongresas turėjo ir ryškų politinį atspalvį. Rusijos opozicijos aktyvistas Garis Kasparovas savo oponentą laiko prezidento Vladimiro Putino statytiniu.

„K. Iliumžinovą remia Rusijos ambasados visame pasaulyje. Nėra šalies, kur ambasada nebūtų pamėginusi įtikinti nacionalinės šachmatų federacijos balsuoti už jį. Jis pats net neslepia, kad yra Kremliaus agentas“, – interviu DELFI gegužę teigė šachmatų didmeistris.

Primename, kad prieš ketverius metus vykusiuose praėjusiuose FIDE prezidento rinkimuose K. Iliumžinovas nurungė kitą buvusį pasaulio čempioną iš Rusijos Anatolijų Karpovą.

DELFI jau rašė, K. Iliumžinovas su LŠF vadovu A. Černovu buvo susitikęs birželio pradžioje Liepojoje (Latvija), kur lankė Baltijos šalių šachmatininkų varžybas. Tuo tarpu gegužę Vilniuje viešėjęs G. Kasparovas nė nesulaukė LŠF kvietimo užsukti į federaciją.

K. Iliumžinovas pirmąsyk FIDE prezidentu buvo išrinktas 1995-ų metų lapkritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)