Paskelbus apie olimpinių žaidynių nukėlimą metams, Tarptautinė imtynių organizacija (UWW) perkėlė ir atrankos varžybas – jie po metų vyks tuo pačiu laiku ir tose pačiose vietose.

„Yra ir minusų, ir pliusų. Didžiausias pliusas – galimybė mūsų lyderiui Mantui Knystautui atsigauti po peties traumos ir operacijos. Jis būtų nelabai spėjęs net į paskutinį atrankos traukinį, o dabar turės pakankamai laiko sustiprėti ir pasirengti turnyrams.

Naudos bus ir kitiems – visi išsilaižys žaizdas. Juk mūsų rinktinė beveik ketverius metus dirbo be poilsio. Po pasaulio čempionato dar važiuodavo į užsienio klubus, tada laiko atostogoms nelikdavo. Buvo toks uždaras ratas, jie atbukdavo nuo rutinos, dingdavo užsidegimas. O dabar jau klausinėja: kada galėsime ant kilimo užlipti, pasiilgome. Vyrai išalko imtynių. Man tai labai patinka. Žinoma, trūksta tiesioginės masažuotojų, kineziterapeutų pagalbos. Bet jie padeda patarimais“, – teigė Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės vyriausiasis treneris Mindaugas Ežerskis.

Pailsėti nuo rutinos gera proga ir treneriams. „Atsirado laiko apmąstyti nuveiktus darbus, paskaityti naujas knygas apie treniravimą, paieškoti varžovų kovų video. Padaryti tai, kam dirbant įprastai nelieka laiko. Ir, aišku, pabūti su šeima – vaikai jau klausia, kada aš vėl eisiu į darbą“, – juokėsi M. Ežerskis.

Imtynininkų treneriai visiems savo auklėtiniams yra sudarę treniruočių namuose planus. Sportininkai dirba su tuo inventoriumi, kurį turi – štangomis, svarmenimis. Pasivažinėja dviračiu, pabėgioja.

„Savaitės pabaigoje jie atsiunčia surašę, ką padarė. Tada analizuojame, ką pridėti, ko nedaryti. Vieni plėšosi, kiti šiek tiek pritingi. Taip ir žaidžiame. Svarbiausia, kad palaikytų sportinę formą ir po karantino negrįžtų su dideliais pilvais“, – sakė rinktinės treneris.

UWW jau paskelbė, kad iki birželio 30 d. jokių varžybų nevyks. M. Ežerskis mano, kad svarbesni turnyrai prasidės tik rudenį: „Tikiu, kad jau birželį rinktinė grįš į normalų ritmą, tad turėsime kelis mėnesius pasirengti varžyboms. Būtent tiek ir reikia optimaliai formai įgyti.“

Tenka ieškoti motyvacijos

„Aš šiuo metu sportininkams užduočių nelabai turiu. Jie dirba pagal fizinio pasirengimo specialistų planus. Aptariame tik taktinius dalykus, statistiką, kuriuos nusiunčiu jiems panagrinėjęs buvusias varžybas. Tinklinio gyvenimas visiškai sustojęs, todėl labai laukiame Vyriausybės spendimo dėl sąlygų palengvinimo, nes sportininkams reikia žaisti su kamuoliu“, – šios savaitės pradžioje sakė stipriausių Lietuvos paplūdimio tinklininkų treneris Tadas Donėla.

Gegužę turėjo vykti Žemyninės taurės varžybų antrasis etapas, kuriame Lietuvos tinklininkai, sėkmingai įveikę pirmą atrankos barjerą, planavo tęsti kovą dėl olimpinių kelialapių. Tačiau varžybos buvo atidėtos. Kaip ir prieš jas turėjusi vykti treniruočių stovykla Turkijoje, vėliau numatyti kiti aukšto lygio turnyrai.

„Tvyro visiška nežinia, nieko negalime planuotis. Neaišku, kada bus pratęsta olimpinė atranka. Tokiomis sąlygomis labai sunku dirbti. Kai varžybos nebuvo nukeltos, sportininkai dirbo iš peties. Bet dabar, kai nežinome, kam ruoštis, rankos svyra. Nieko nebus, kol neatvers sienų. Viskas pakibę ore, negalime net porų formuoti. Reikia susikurti tikslą, rasti motyvacijos, o tai iš nieko padaryti sunku. Čia visose srityse, ne tik sporte“, – kalbėjo T. Donėla.

Treneris tik pasidžiaugė, kad atsirado laiko po operacijų atsigauti stipriausiai šalies porai Lukui Každailiui ir Arnui Rumševičiui.

„Arnui pernai Vilniuje buvo operuotas petys, o Lukui visai nesenai – abu keliai. Kalbėjome, kad dabar ne laikas operacijai, nors ir daktarai patarė ją atlikti. Galiausiai paaiškėjo, kad jis pataikė – spės atsigauti ir komanda bus dar stipresnė“, – sakė T. Donėla.