Vienišės lemties titulas nepakeitė

Išsipildžiusi svajonė, visuotinė pagarba ir 20 tūkst. litų premija, kurią išimties tvarka susiprotėjo skirti šalies Vyriausybė – praėjusią gegužę Europos šachmatų pirmenybių aukso medalį iš Gruzijos parvežusi Viktorija Čmilytė kurį laiką gyveno it sapne.

Tačiau didžiausią karjeros triumfą pasiekusiai 28-erių šachmatininkei kovo 1-13 dienomis Gaziantepo mieste vyksiančiame 2012 metų žemyno čempionate teks dar sunkesnis išbandymas.

Net ir būdama Europos čempione, V. Čmilytė į Turkiją tradiciškai keliaus viena – anksčiau negalėdavusį lydėti auklėtinės į varžybas užsienyje dėl lėšų stygiaus, šįsyk ilgametį V. Čmilytės trenerį Gediminą Rastenį namuose įkalino liga.

Jauniausia Šiaulių garbės pilietė gali pasiguosti tik tuo, kad artėjančios pirmenybės jai nieko nekainuos. Čempionės pragyvenimo Turkijoje išlaidas padengs varžybų organizatoriai, o nupirkti lėktuvo bilietus pažadėjo Lietuvos šachmatų federacija (LŠF).

Tačiau tuo LŠF pagalba geriausiai šalies šachmatininkei ir apsiribojo: į turnyrus prieš Europos pirmenybes V. Čmilytė važinėjo už savo pinigus.

Žais parodomąjį mačą su pasaulio čempione

Vasario pradžioje V. Čmilytė dalyvavo varžybose Olandijoje, o trečiadienį grįžo į gimtinę iš Gruzijoje vykusio greitųjų šachmatų turnyro. Pastarasis lietuvei, savo medalių kolekcijoje turinčiai ir 2003, 2008 bei 2010 metų Europos čempionato sidabro apdovanojimus, nebuvo sėkmingas: tarp 12 dalyvių ji užėmė priešpaskutinę vietą.

„Negaliu būti patenkinta šiuo rezultatu. Dariau daugiau klaidų nei įprastai, buvau pavargusi. Todėl pasitikėjimo savo jėgomis dabar man trūksta. Tikiuosi, kad per savaitę, likusią iki kelionės į Turkiją, pavyks bent kiek pailsėti, atsipalaiduoti ir atgauti sportinę formą“, – vylėsi V. Čmilytė.

Gaziantepe šiaulietei, pasauliniame FIDE reitinge užimančiai 16 vietą, neabejotinai prisireiks ne tik maksimalios formos, fizinių bei dvasinių jėgų, bet ir Fortūnos pagalbos. Nei vienai iš aštuonių nuo 2000-ų rengiamų Europos pirmenybių nugalėtojomis tapusių šachmatininkių iki šiol nėra pavykę apginti čempionės titulo. Savo galimybių nepervertino ir V. Čmilytė.

– Ar realu tikėtis antrą kartą iš eilės laimėti Europos pirmenybes? – DELFI paklausė didmeistrės

– Manau, kad tai nėra neįmanoma, bet antras titulas būtų dar didesnis pasiekimas nei pirmasis. Neturiu jokių ypatingų lūkesčių, nes žinau, Turkijoje susirinks visos stipriausios žemyno šachmatininkės. O mano reitingas šiuo metu yra kiek nukritęs – tarp europiečių rikiuojuosi pirmo dešimtuko pabaigoje.

Man atrodo, kad artėjančiose pirmenybėse pakankamai geras pasiekimas man būtų vieta tarp 14 geriausių šachmatininkių, kurios pelnys kelialapius į 2014 metų pasaulio čempionatą, o galvoti apie prizines vietas būtų labai optimistiška. Žinoma, negailėsiu jėgų ir padarysiu viską, ką galiu, kad pasirodyčiau kuo geriau. Bet pastaruoju metu varžybose man ne viskas klojosi kaip iš natų, rezultatų kreivė bangavo, susikaupė nuovargis.

– Tačiau pernai prieš Europos čempionatą kalbėjote labai panašiai ir tikėjotės nebent vietos pirmajame dešimtuke. Galbūt pernelyg kuklinatės?

– Praėjusiame čempionate Gruzijoje man viskas klostėsi tiesiog puikiai, galbūt lydėjo ir sėkmė. Taip, tiesa, kad pernai aš nesitikėjau tapti čempione, kaip ir užpernai nesitikėjau iškovoti sidabrą. Tačiau dabar tikrai nesikuklinu ir kalbu apie realią situaciją. Jei paklaustumėte bet kurio šachmatų specialisto nuomonės, ji tikrai būtų panaši į mano.

– Kurios konkurentės Turkijoje bus ryškiausios favoritės laimėti aukso medalį?

– Europos čempionate būna daug lygiaverčių varžovių, bet šiuo metu ypač išsiskiria Slovėnijai atstovaujanti jauna šachmatininkė Anna Muzyčiuk, patyrusi ukrainietė Katerina Lahno, labai stiprios seserys iš Rusijos Nadežda ir Tatjana Kosincevos bei jų tautietė, buvusi pasaulio čempionė Aleksandra Kosteniuk, taip pat praėjusių metų Europos vicečempionė iš Bulgarijos Antoaneta Stefanova. Tituluotų šachmatininkių išties netrūks, todėl laukia įdomi kova, kurios baigtį lems įvairios detalės.

– Kokių permainų prabėgę metai, kuomet galėjote tituluotis Europos čempione, atnešė jūsų karjerai?

– 2011-ieji man buvo labai sėkmingi, be to, šis laimėjimas liks reikšmingas visai mano karjerai. Vis tik net ir triskart tapti Europos vicečempione yra mažesnis pasiekimas nei vieną kartą laimėti pirmenybes. Šis titulas man atvėrė duris į kai kurias varžybas, į kurias kitu atveju nebūčiau pakviesta.

Pavyzdžiui, jei viskas pavyks, gegužę žaisiu parodomąjį mačą Korsikoje su dabartine pasaulio čempione iš Kinijos Hou Yifan. Jai – tik septyniolika metų, bet ji jau yra pati ryškiausia žvaigždė moterų šachmatų pasaulyje. Man šis mačas bus labai įdomus.

O jei klausiate apie finansinę naudą, tai pasiūlymų tapti kokių nors populiarių produktų reklaminiu veidu tikrai nesulaukiau. Mano nuomone, šachmatai Lietuvoje nėra tokie populiarūs, kad galėtų konkuruoti dėl visuomenės dėmesio su didžiosiomis sporto šakomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją