Amsterdamo širdyje – Muziejaus aikštėje – vykusiose ieties metimo atrankos varžybose lietuvis geriausiu trečiu bandymu įrankį numetė 77,86 m ir užėmė 21 vietą. Pirmasis E. Matusevičaus metimas nuskriejo 76,64 m, antrasis – 76,15 m.

„Rezultatas netenkina, jei būtų 80 metrų, tai dar dar... Pastaruoju metu buvome pradėję „gaudyti“ 83 metrus, dalyvavome varžybose nepailsėję ne meistriškumu, o valia, – sūnaus pasirodymą apibendrino jį treniruojantis Edmuntas Matusevičius. – Birželio 19 diena buvo paskutinė, kada Edis galėjo normaliai mesti ietį, nes po to kankino krūtinės-peties skausmai. Per daug užsiplėšėme...“

Edis Matusevičius tapo jauniausiu kada nors Europos čempionate dalyvavusiu Lietuvos lengvaatlečiu vyru. Ieties metiko tėvas spėliojo, kad ne pačiam sėkmingiausiam pasirodymui įtakos galėjo padaryti ir patirties stoka.

„Vis dėlto Europos čempionatas. Pirmą kartą išgirdau, kad Edis jaudinasi, anksčiau to nėra buvę. Tas perėjimas į suaugusiųjų oficialiose varžybose ir nevisiškai pasiruošimas davė savo. Ar prieš metus būčiau nusivylęs tokiu rezultatu, kokį pasiekėme šiandien? Gal ir ne“, – sakė Edmuntas Matusevičius.

Sėkmingiausiai atrankos varžybose pasirodė suomis Antti Ruuskanenas, ietį numetęs 88,23 metro. Artimiausią varžovą – čeką Jakubą Vadlejchą – jis aplenkė net 3,17 m. Tuo tarpu kitas suomis, daugkartinis Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas, Tero Pitkamakis sensacingai liko už finalo ribos – 14-tas (80,52 m).

J. Petrokaitė – 23-ia, G. Kupstytė – 24-a

Moterų 800 m bėgimo atrankos varžybose Eglė Balčiūnaitė užėmė 31 vietą. Distanciją ji įveikė per 2 min. 8,14 sek. bei nuo paskutinės kelialapį į pusfinalį iškovojusios vokietės Christinos Hering atsiliko kiek daugiau nei 2 sekundėmis.

Tame pačiame bėgime kaip ir lietuvė bėgo vienintelė Rusijos sportininkė Europos pirmenybėse Julija Stepanova. Dopingo problemas tėvynėje atskleidusi rusė dalyvavo kaip nepriklausoma bėgikė. Tiesa, sportininkei finišo pasiekti nepavyko.

Geriausią laiką atrankos bėgimuose užfiksavo prancūzė Renelle Lamote – 2 min. 1,6 sek.

Moterų šuolių į tolį atrankos varžybose Jogailė Petrokaitė nušoko 6,17 m bei užėmė 23 vietą. Šį rezultatą sportininkė pasiekė antru bandymu, tuo tarpu pirmo ir trečio bandymo metu lietuvė užmynė atsispyrimo lentelę.

„Šuoliai buvo neblogi, turint galvoje, kaip jaučiausi pastarąjį mėnesį po tokio ilgo sezono. Net nenoriu matyti prastesnių rezultatų nei 6,20 m, bet nieko, nesu labai nusivylusi ir džiaugiuosi, kad baigėsi sezonas, – sakė J. Petrokaitė. – Žinoma, kad vertėjo vykti į Europos čempionatą, norėjosi sudalyvauti tokio rango varžybose. Pritrūko sėkmės, tad jausmai dvejopi.“

Toliausiai atrankoje nušoko serbė Ivana Španovič – 6,90 m. Iki finalo J. Petrokaitei pritrūko 29 cm.

Kita Europos čempionato debiutante Giedrė Kupstytė rutulio stūmimo atrankoje užėmė 24 vietą – 15,63 m. Norint dalyvauti finale sportininkei reikėjo gerinti asmeninį rekordą: 12-a likusi britė Rachel Wallader rutulį nustūmė 16,86 m.

„Geras jausmas dalyvauti tokiose varžybose. Nustūmiau ne tiek, kiek tikėjausi, bet nematau reikalo verkti. Motyvacijos šios varžybos tikrai pridėjo, esu dalyvavusi Universiadoje, net skirtumas tarsi diena ir naktis. Su este juokavome, kad kita olimpiada bus mūsų, – nusijuokė G. Kupstytė. – Ryte jaučiau įtampą, bet vakare jau norėjosi dalyvauti. Buvo nerealu stumti prie tiek daug žmonių, bet viskas tiesiog taip susidėjo – apšilimas ne toks, Lietuvoje varžybos trunka pusvalandį, o čia beveik dvi valandas.“

Įspūdingai atrankos varžybose pasirodė daugiau nei metru visas konkurentes aplenkusi vokietė Christina Schwanitz – 19,02 m.

Primename, kad trečiadienio rytas Lietuvos lengvaatlečiams buvo kur kas sėkmingesnis: šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė ir disko metikė Zinaida Sendriūtė pateko į finalus, o sprinteris Rytis Sakalauskas – į pusfinalį.

Ketvirtadienį jėgas čempionate išbandys ieties metikės Indrė Jakubaitytė ir Liveta Jasiūnaitė, sprinterė Lina Grinčikaitė-Samuolė, disko metikai Andrius Gudžius ir Eligijus Ruškys, pusfinalyje startuos R. Sakalauskas, o finale – A. Palšytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)