Naujoje kategorijoje – iki pat Rio de Žaneiro

Likus pusantro mėnesio iki Minske (Baltarusija) vyksiančių Europos vyrų bokso pirmenybių Londono žaidynių bronzinis prizininkas vengia garsiai kalbėti apie savo tikslus.

„Treniruojuosi kiekvieną dieną, įgaunu vis geresnę formą. Noriu kuo geriau pasirodyti Europos čempionate, ringe atiduoti visą save. Bet apie konkrečias vietas kalbėti nenoriu“, – DELFI sakė E. Petrauskas.

Vladimiro Bajevo treniruojamam boksininkui išties nelengva objektyviai įvertinti savo galimybes, kadangi svorio kategorijoje iki 64 kg. aukščiausio rango suaugusiųjų varžybose jis dar nėra dalyvavęs.

Nors jaunimo pirmenybėse E. Petrauskas pasirodydavo būtent šioje svorio kategorijoje, olimpinėse žaidynėse jis grūmėsi su 4 kg. lengvesniais varžovais (iki 60 kg.). Dėl to Londone lietuviui prieš dvikovas tekdavo „sudeginti“ po keletą papildomų kilogramų ir kopti į ringą alkanam arba išsikaitinusiam pirtyje.

„Pati geriausia svorio kategorija man – iki 64 kg. Bet svorį vis tiek reikės mesti. Šįkart – maždaug 5-6 kilogramus. Ne tiek ir daug, jei lyginsime su olimpinėmis žaidynėmis“, – šyptelėjo E. Petrauskas.

„Didelis svorio metimas prie gero nepriveda. Taip galima aukotis nebent kartą metuose – ne daugiau. Todėl po Londono žaidynių priėmėme sprendimą pereiti į sunkesnio svorio kategoriją. Joje Evaldas kovos visą ateinantį olimpinį ciklą, tad iki Rio de Žaneiro olimpiados turėsime daug laiko išanalizuoti visus savo varžovus“, – DELFI aiškino V. Bajevas.

Žvalgys oponentus

Kol kas apie savo konkurentus Europos čempionate, kuriame žiemą dar nė neplanavo startuoti, E. Petrauskas negali pasakyti beveik nieko. Tiesa, keliuose suaugusiųjų turnyruose šioje svorio kategorijoje jis jau yra dalyvavęs, taip pat ir laimėjęs prieš kitų šalių olimpiečius.

Bet, kaip teigia V. Bajevas, po olimpinių žaidynių varžovų gretos smarkiai persimainė: vieni kaip E. Petrauskas perėjo į kitas svorio kategorijas, kiti atsisveikino su mėgėjų boksu. Šiuo metu rimčiausiais pretendentais į Europos čempionato apdovanojimus treneris laiko Rusijos ir Ukrainos atstovus.

„Pažiūrėsime, kokie ten priešininkai. Bet visi jie bus stiprūs. Kartais nuvertinęs savo varžovą gali labai pasigailėti, užsižiopsoti ir pralaimėti, nors ir būtumei šimtu procentų geresnis“, – pažymėjo E. Petrauskas.

Tokią netikėtą nesėkmę šiemet jam jau teko patirti. Vasarį Lietuvos čempionato svorio kategorijos iki 69 kg. finale E. Petrauską nugalėjo 18-metis Eimantas Stanionis. Sporto gerbėjai tuomet kaltino boksininką po sėkmės Londone pervertinus savo jėgas, tačiau pats E. Petrauskas teigia, jog pralaimėjimą lėmė pasiruošimo stoka ir sunkesnis priešininkas.

„Dalyvauti Lietuvos čempionate neplanavau, o kai sužinojau, kad reikės, pasiruošti buvo likę vos 10 dienų. Taip ir išėjo. Nesu nusivylęs, neįveikiamų nebūna. Bet vis dėlto kovojau ne savo svorio kategorijoje“, – aiškino E. Petrauskas.

Sekmadienį jis išvyks į dviejų savaičių trukmės treniruočių stovyklą garsiajame Lenkijos slidinėjimo kurorte Zakopanėje, vėliau Europos čempionatui ruošis Baltarusijoje.

Žemyno pirmenybės vyks gegužės 30 – birželio 9 dienomis. Iš pradžių E. Petrauskas ketino jas praleisti ir vasarą startuoti universiadoje. Tačiau persigalvoję treneriai nusprendė, kad Europos čempionatas – aukštesnio rango varžybos, o šansą sublizgėti kovodamas su studentais E. Petrauskas veikiausiai dar turės po dvejų metų.

Svarbiausios metų varžybos E. Petrausko spalį laukia Kazachstane, kur vyks pasaulio bokso čempionatas.

Olimpinė atranka – per profesionalų ringą?

„Mažuoju Tysonu“ Didžiojoje Britanijoje pakrikštytu lietuviu dar per Londono žaidynes ėmė domėtis profesionalaus bokso vadybininkai, bet E. Petrauskas jų vilionėms atsispyrė. Nuomonės dėl profesionalaus bokso sportininkas nepakeitė iki šiol.

„Tokių planų kol kas neturiu. Jaunas esu – jei nori kopti į profesionalų ringą, reikia daugiau patirties turėti“, – paaiškino E. Petrauskas.

Tačiau įgyti profesionalų kovų krikšto jam gali tekti anksčiau nei tikėtasi. Tarptautinė mėgėjų bokso asociacija (AIBA) puoselėja planus sukurti naują profesionalų lygą (APB), kurioje dalyvaujantys boksininkai neprarastų mėgėjų statuso, bet tuo pačiu galėtų užsidirbti pinigų. Per olimpinį ciklą boksininkams būtų leidžiama dalyvauti iki 15 profesionalių kovų.

Anot V. Bajevo, svarstoma net galimybė per naująją lygą vykdyti atranką į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, tam skiriant dalį olimpinių kelialapių. Tiesa, neaišku, ar APB kovose dalyvaujantiems boksininkams bus leidžiama startuoti pasaulio ir Europos čempionatuose. Daugiau mėgėjų bokso pertvarkos detalių AIBA turėtų paskelbti birželį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)